1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Tranzactiile cu valorile mobiliare ...

Tranzactiile cu valorile mobiliare de stat cu termen lung de circulatie vor putea fi efectuate la Bursa de Valori a Moldovei

In contextul autorizarii de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a tranzactiilor cu valorile mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulatie pe platforma bursiera (piata reglementata/MTF), fara perceperea unei taxe, autoritatea de supraveghere nebancara vine cu unele detalieri cu privire la caracteristicile acestor instrumente financiare.

Asadar, in scopul impulsionarii pietei de capital autohtone si atragerii investitiilor prin intermediul acestui segment, CNPF a decis sa nu perceapa taxa din tranzactiile cu VMS efectuate la Bursa de Valori a Moldovei. Este o premiera pentru Republica Moldova ca VMS cu termen lung de circulatie - obligatiuni de stat vor fi tranzactionate pe platforma bursiera. Astfel, in eventualitatea admiterii spre tranzactionare a acestor VMS la bursa, Ministerul Finantelor, in calitate de emitent, urmeaza sa prezinte operatorului pietei reglementate/MTF cererea de admitere spre tranzactionare a acestor instrumente.

Ce sunt VMS?

VMS sunt considerate drept unele dintre cele mai sigure investitii pe piata de capital, deoarece comporta un nivel de risc foarte redus si constituie imprumuturi ale statului in moneda nationala pe termen scurt (pana la un an - bonuri de trezorerie) si lung (de un an si mai mare - obligatiuni de stat). Prin emiterea acestor produse, statul se imprumuta de la populatie pentru un interval de timp cu achitarea unui cupon - dobanda platita periodic detinatorilor de valori mobiliare de stat.

Ce avantaje ofera investitia in VMS pe bursa?

  • Returnarea mijloacelor investite in obligatiunile de stat este garantata de stat;
  • Obligatiunile de stat reprezinta un instrument financiar lichid care poate fi vandut in orice moment;
  • Pretul obligatiunilor de stat pe bursa se formeaza in mod transparent in functie de cerere si oferta;
  • VMS admise spre tranzactionare pe bursa ofera accesul la ele unui bazin larg de investitori.

Cum sa cumperi/vinzi VMS pe piata secundara (Bursa de Valori)?

Persoanele fizice sau juridice, rezidente sau nerezidente a Republicii Moldova, dupa admiterea, de catre Ministerul Finantelor, a VMS spre tranzactionare la bursa, vor putea efectua tranzactii pe platformele acesteia, prin intermediul unui broker - societate de investitii licentiata de CNPF. Societatea de investitii in baza unui contract de intermediere incheiat cu clientul va prelua ordinele de vanzare-cumparare a VMS si le va plasa spre executare la bursa. Societatea de investitii va inregistra rezultatele tranzactiilor clientului in contul de instrumente financiare si, corespunzator, de mijloace banesti deschise pe numele clientului.

Autoritatea de supraveghere financiara nebancara considera ca tranzactionarea VMS cu termen lung de circulatie la Bursa de Valori a Moldovei poate fi un adevarat catalizator in impulsionarea dezvoltarii pietei de capital autohtone si de sporire a credibilitatii in acest sector, iar potentialii cumparatori vor avea posibilitatea de a investi mai eficient resursele financiare disponibile.