Masinile hibride si electrice sunt preferate de aproape jumatate dintre consumatorii romani (46%), care spun ca ar alege o astfel de motorizare pentru viitoarea masina, reiese din studiul Deloitte 2022 Global Automotive Consumer Study, realizat in 25 de tari din intreaga lume, inclusiv Romania.
Dintre acestia, cei mai multi (63%) ar face o astfel de achizitie datorita costului cu alimentarea, care ramane inca scazut fata de motorizarea pe benzina sau motorina, 49% sunt motivati de protectia mediului, 47% de sanatatea personala, iar 40% sunt atrasi de stimulentele acordate de stat.
Dintre tarile europene analizate in studiu, in cinci se remarca faptul ca numarul consumatorilor care intentioneaza sa isi cumpere o masina pe combustie interna a scazut sub 50%. Este vorba de cele mai mari piete din regiune, respectiv Germania (49%), Franta (48%), Marea Britanie (47%), Spania (35%) si Italia (31%). In Romania, procentul celor care raman fideli unei masini pe motorina sau benzina este de 50%.
Potrivit studiului, participantii din Romania care prefera o masina electrica, cei mai multi ar opta pentru un model hibrid, in timp ce interesul pentru masinile pe baterie ramane inca redus, doar 7% din totalul respondentilor romani avand o astfel de optiune.
"Tendinta de trecere catre masini mai putin poluante este evidenta in Europa, chiar daca remarcam tari in care motorizarea clasica ramane preferata - Cehia (74%), Austria (58%) sau Polonia (57%). In primul trimestru din 2022, cota de piata a autovehiculelor electrice hibride a crescut la 25,1% din vanzarile din Uniunea Europeana, de la 21% in aceeasi perioada din 2021, potrivit Asociatiei Europene a Producatorilor de Automobile. In Romania, vanzarile de masini electrice hibride au crescut cu 45% in perioada analizata, iar in cazul celor pe baterie avansul a fost de peste 400%. Evolutia este remarcabila, chiar daca baza de raportare este scazuta. Schimbarea de mentalitate se explica atat prin cresterea gradului de constientizare a populatiei cu privire la impactul utilizarii masinii personale asupra mediului, cat si prin politica autoritatilor europene in aceasta directie. Pe de alta parte, timpul de asteptare pentru o masina noua este din ce in ce mai mare, din cauza problemelor aparute in ultimii doi ani pe lanturile de aprovizionare, motiv pentru care inmatricularile de masini rulate, mult mai poluante, au crescut in Romania, in 2021, cu 3,7% (aproximativ 400.000 de masini), iar pentru cele noi au scazut cu 4% comparativ cu anul anterior (121.000 de masini), conform datelor publicate de autoritati. Tendinta s-a inversat in primele luni din 2022, dar situatia ramane ingrijoratoare", a declarat Ciprian GAVRILIU, Partener Servicii Fiscale, Deloitte Romania, Lider al serviciilor de consultanta pentru sectorul auto.
Dintre romanii care intentioneaza sa isi cumpere o masina electrica, 54% spun ca si-ar mentine preferinta chiar daca pretul energiei ar fi similar cu cel al combustibililor clasici, insa 38% si-ar schimba planurile in acest caz, iar 8% nu sunt siguri ce decizie ar lua.
"Tensiunile din piata energiei, care au generat cresteri semnificative de preturi, ridica semne de intrebare inclusiv in randul consumatorilor care analizeaza cumpararea unei masini electrice, pentru care costul cu alimentarea reprezinta un avantaj in aceasta directie. Dupa cum reiese din studiu, pretul combustibilului si protectia mediului reprezinta principalele argumente pentru achizitia unei masini electrice atat in Romania, cat si in celelalte state europene. Din aceste considerente, sunt necesare masuri suplimentare pentru reglarea pietei energiei, dar si pentru imbunatatirea infrastructurii de incarcare a masinilor electrice, atat in Romania, cat si celelalte state ale Uniunii Europene", a declarat Sorin ELISEI, Director, Deloitte Romania, Lider al practicilor de sustenabilitate si energie.
Potrivit studiului, motivele pentru care consumatorii romani raman reticenti cu privire la masinile electrice sunt legate de infrastructura publica de incarcare, inca precara (23%), autonomia limitata (16%) si pretul ridicat (15%). In celelalte tari europene analizate, autonomia limitata reprezinta principalul motiv de reticenta - Franta (25%), Germania (24%), Italia (22%), Polonia (22%), Austria (21%), Belgia (21%), Spania (21%), Marea Britanie (21%). Consumatorii europeni care inca prefera motoarele clasice asteapta ca autonomia motoarelor electrice sa creasca pentru a isi schimba optiunea. Britanicii sunt cei mai exigenti, asteptand ca autonomia sa ajunga la 700 de kilometri.
Cei mai multi romani planuiesc sa isi incarce masina electrica acasa (49%), dar aproape la fel de multi (45%) spun ca vor sa apeleze la statiile publice de incarcare. In alte tari europene, procentul celor care vor sa isi alimenteze masina electrica acasa creste la 81% in Marea Britanie, 71% in Austria sau 70% in Germania.
Studiul Deloitte Global Automotive Consumer Study 2022 a fost efectuat in randul a peste 26.000 de consumatori din 25 de tari din intreaga lume, dintre care peste 11.000 din zece state europene, respectiv Austria, Belgia, Cehia, Franta, Germania, Italia, Polonia, Romania, Spania si Marea Britanie.