1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Sondaj: 52% dintre cumparatorii de ...

Sondaj: 52% dintre cumparatorii de masini la nivel mondial doresc un vehicul electric

Numarul de consumatori care doresc sa cumpere vehicule electrice (VE) a atins un punct de cotitura la nivel mondial, potrivit celui mai recent raport EY Mobility Consumer Index.

Potrivit studiului, 52% dintre respondentii care doresc sa cumpere o masina vor sa cumpere una electrica. Este pentru prima data cand acest numar a depasit 50%, ceea ce reprezinta o crestere de 22 de puncte procentuale in doar doi ani.

Sondajul realizat in randul a 13.000 de persoane din 18 tari arata ca cei mai hotarati sa cumpere un vehicul electric sunt cumparatorii de automobile din Italia (73%), China (69%) si Coreea de Sud (63%), in timp ce consumatorii din Australia (38%) si SUA (29%) sunt cel mai putin hotarati.

Preocuparile legate de mediu sunt mentionate ca fiind principala motivatie a respondentilor pentru cumpararea unui autoturism electric (38%), desi cresterea penalizarilor pentru vehiculele cu motor cu combustie interna (ICE) a aparut pentru prima data ca o preocupare semnificativa (34%).

"In mod nesurprinzator, clientii din China si Coreea de Sud, care ocupa primele doua pozitii la nivel mondial in ceea ce priveste raportul dintre numarul de BEV+PHEV (electrice si hibrid plug-in) per incarcator, se afla pe locurile 2 si 3 la nivel mondial in topul celor interesati sa cumpere un VE. Prezenta Italiei in fruntea listei, in ciuda unei pregatiri mai slabe a infrastructurii si a unei subventii mai mici pentru VE decat in alte tari din UE, reprezinta o constatare interesanta, care ar putea fi atribuita altor criterii, cum ar fi o populatie constienta de problemele de mediu", a precizat Cristian CARSTOIU, Partener, Consultanta, EY Romania.

"Nu exista nicio indoiala ca majorarea pretului combustibililor la nivel mondial a contribuit la scumpirea motoarelor cu combustie interna, dar preocuparile legate de mediu raman, de asemenea, in fruntea listei de motivatii. Depinde acum de industrie sa satisfaca aceasta cerere. Daca producatorii nu sunt deja constienti de aceasta tendinta, sunt in urma trendului si trebuie sa recupereze rapid", a declarat Randy MILLER, EY Global Advanced Manufacturing & Mobility Leader:

Sondajul arata, de asemenea, ca cei care detin deja vehicule electrice sunt mai putin ingrijorati de "anxietatea legata de autonomie" (cat de mult pot parcurge vehiculele electrice cu o singura incarcare) sau de infrastructura de incarcare. Principala motivatie pentru cei care cumpara pentru a doua oara un VE este faptul ca "vehiculele electrice au acum o autonomie mai mare", iar doar 27% dintre proprietarii de vehicule electrice sunt ingrijorati de infrastructura de incarcare, comparativ cu 36% dintre cei care nu au in prezent un VE.