1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Proiectul Twinning - Consolidarea ...

Proiectul Twinning - Consolidarea supravegherii, guvernantei corporative si gestionarii riscurilor in sectorul financiar

Angajatii Comisiei Nationale a Pietei Financiare si ai Bancii Nationale a Moldovei au participat in perioada 21-23 februarie 2023 la doua misiuni de asistenta tehnica, ambele activitati fiind organizate an cadrul proiectului Twinning dedicat sectorului financiar din Republica Moldova, finantat de Uniunea Europeana.

Prima misiune a fost dedicata supravegherii sectorului de asigurari, iar obiectivul acesteia consta in oferirea suportului necesar in dezvoltarea unui cadru legal privind matricele de risc pe acest segment al pietei. Misiunea a fost condusa de trei experti de la Banca Lituaniei, care au facut prezentari axate pe metodologia de evaluare a riscului de subscriere, cerintele privind dezvaluirea informatiei si raportarea, aferente sistemului de guvernanta, profilul de risc al companiei de asigurari, notificarea si evaluarea actionarilor calificati.

Cea de-a doua misiune a fost destinata consolidarii capacitatilor an domeniul protectiei consumatorilor de servicii financiare. An cadrul acesteia, expertii de la ANPC - Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor din Romania au oferit informatii ample cu privire la practicile europene an domeniul asigurarii protectiei drepturilor si intereselor consumatorilor de servicii de creditare nebancara si au prezentat analize si exemple practice din perspectiva activitatii de control a organizatiilor de creditare nebancara.

Nota: Proiectul Twinning "Consolidarea supravegherii, guvernantei corporative si gestionarii riscurilor an sectorul financiar al Republicii Moldova", finantat de Uniunea Europeana, este implementat de catre un consortiu format din Banca Nationala a Romaniei, De Nederlandsche Bank si Lietuvos bankas cu participarea Autoritatii de Supraveghere Financiara si Autoritatii Nationale de Protectie a Consumatorilor din Romania.