1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Premiera pentru Republica Moldova: ...

Premiera pentru Republica Moldova: VMS cu termen lung de circulatie vor putea fi tranzactionate la Bursa de Valori

Ministerul Finantelor reincepe emiterea valorilor mobiliare de stat (VMS) cu termen lung de circulatie. La licitatia din 24 mai 2023, investitorii vor putea procura Obligatiuni de stat (OS) cu maturitatea de 2, 3, 5 si 7 ani, anunta Comisia Nationala a Pietei Financiare.

Totodata, in vederea dezvoltarii pietei de capital, Ministerul va admite tranzactionarea VMS cu termen lung de circulatie la Bursa de Valori a Moldovei.

Potrivit CNPF, aceasta operatiune ofera posibilitatea investitorilor de a investi resursele disponibile in Obligatiuni de stat la rate de 8,00% (maturitate de 2 ani), 8,25% (maturitate de 3 ani), 8,50% (maturitate de 5 ani) si 9,00% (maturitate de 7 ani). Rata oferita de Minister este una considerabil avantajoasa raportata la rata inflatiei, care conform ultimei runde de prognoza, in trimestrul II al anului 2024, va inregistra valoarea minima de 3,9%.

Investitorii pot procura respectivele Obligatiuni de stat fie prin intermediul dealerilor primari, fie prin brokeri pe piata secundara, astfel sustinand direct proiectele finantate de stat, cum ar fi: reparatia si constructia drumurilor, a gradinitelor, scolilor, spitalelor, plata salariilor si a pensiilor, precum si alte activitati de menire sociala.

Lista Obligatiunilor de stat admise spre tranzactionare si pozitiile deschise vor fi publicate de catre Bursa de Valori a Moldovei pe pagina sa web oficiala.

Potrivit sursei citate, pentru atractivitatea investitionala a valorilor mobiliare de stat tranzactionate pe piata reglementata, Comisia Nationala a Pietei Financiare nu va percepe taxe, iar Bursa de Valori a Moldovei a diminuat cu 50 la suta comisionul perceput de operatorul de piata.

Aceasta actiune este un efort comun al Ministerului Finantelor, Comisiei Nationale a Pietei Financiare, Bursei de Valori a Moldovei si Bancii Nationale a Moldovei.

Nota: Valorile mobiliare de stat sunt unele dintre cele mai sigure forme de investitii intrucat beneficiaza de garantia integrala a statului. Conform legislatiei, platile pentru rascumpararea valorilor mobiliare de stat si pentru achitarea dobanzilor aferente acestora sunt efectuate in mod prioritar fata de alte plati.