1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

O delegatie a CNPF, in vizita oficiala la AFS si BVB

In perioada 26-27 octombrie, o delegatie a Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF) a efectuat o vizita oficiala la doua dintre institutiile-cheie ale pietei financiare din Romania, Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) si Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Aceasta vizita urmeaza sa consolideze dialogul si cooperarea intre aceste institutii, cu scopul de a impulsiona dezvoltarea pietei de capital din Republica Moldova si de a asigura facilitarea integrarii acesteia in ecosistemul regional, arata un comunicat transmis marti, 31 octombrie, a.c., de Autoritate. 

In cadrul vizitelor cu Vicepresedintele ASF din Romania, Gabriel GRADINESCU, si Directorul General al Sectorului Instrumente si Investitii Financiare, Ovidiu PETRU, au fost discutate mai multe subiecte-cheie, legate de implementarea MiFID II – Directiva europeana care are drept scop cresterea transparentei si protectiei investitorilor pe pietele financiare, dar si partajarea experientei Romaniei la elaborarea cadrului normativ subordonat legii privind platformele de finantare participativa (crowdfunding).  

Autoritatea de Supraveghere Financiara din Romania a fost institutia care a autorizat prima platforma de crowdfunding din Romania in august 2022, la scurt timp dupa intrarea in vigoare a legii care reglementeaza acest domeniu. In Republica Moldova, cadrul de reglementare aferent acestui model de business a fost adoptat de catre Parlament in iulie curent si va intra in vigoare in luna martie 2024. Potrivit Legii privind serviciile de finantare participativa, Comisia Nationala a Pietei Financiare va autoriza, reglementa si supraveghea activitatea furnizorilor de servicii de finantare participativa, astfel acest schimb de experienta cu institutia similara din Romania este extrem de valoroasa pentru schimbul de informatii si a celor mai bune practici pentru o reglementare eficienta a acestor servicii. 

De asemenea, in cadrul intrevederii cu Presedintele BVB, Radu HANGA, Directorul General al BVB, Adrian TANASE, si Directorul General Adjunct BVB, Alin BARBU, au fost create premisele colaborarii cu Bursa de Valori Bucuresti si a fost reiterata importanta facilitatii comertului si investitiilor transfrontaliere. In acest sens, dezvoltarea infrastructurii pietei de capital prin modernizarea Bursei de Valori a Moldovei si extinderea capacitatilor Depozitarului Central Unic pentru facilitarea integrarii pietei de capital din Moldova in ecosistemul regional, s-au regasit in topul prioritatilor pentru perioada urmatoare. 

Vizita Comisiei Nationale a Pietei Financiare la Autoritatea de Supraveghere Financiara si la Bursa de Valori Bucuresti continua seria de eforturi ale autoritatii pentru a impulsiona dezvoltarea unei piete de capital puternice in Republica Moldova.