1asig.ro
1asig.ro
Ministerul Mediului lanseaza ...

Ministerul Mediului lanseaza programul Rabla Clasic 2020. Se vor putea achizitiona si motociclete

5 min. / 1.540 cuvinte
Ministerul Mediului, Apelor si Padurilor, prin Administratia Fondului pentru Mediu (AFM), anunta ca incepand de marti, 17 martie a.c, va demara programul Rabla Clasic pentru oricine doreste sa achizitioneze o masina mai putin poluanta. In plus, programul din acest an vine cu o premiera absoluta - posibilitatea achizitionarii de motociclete.

Bugetul programului pentru 2020 este de 405 milioane de lei, cel mai mare de cand exista proiectul, urmand sa aiba si cel mai mare numar de beneficiari din ultimii 15 ani, in jur de 60.000, mentioneaza sursa citata.

Valoarea primei de casare ramane la 6.500 de lei (1.350 de euro) si poate sa creasca cu inca 1.000 de lei daca masina pe care o alege beneficiarul are pragul de emisii de 96 de g de CO2/km.

De asemenea, s-a introdus un eco-bonus nou in Rabla Clasic de anul acesta, valoarea lui fiind de 1.000 de lei, care se pot adauga la cei 6.500 de lei, in cazul in care este aleasa o masina cu sistem GPL sau GNC. In plus, conform documentului transmis, s-a decis, inclusiv, cresterea eco-bonusului pentru masinile hibride conventional (cele care nu se incarca la priza) de la 1.700 de lei la 2.500 de lei.

"Partea frumoasa a acestui program este ca puteti adauga peste prima de casare doua eco-bonusuri si, astfel, suma decontata de noi din costul masinii poate sa depaseasca 2.000 de euro. Dau si un exemplu, ca sa fie clar pentru toata lumea: daca vreunul dintre voi alege sa cumpere o masina hibrid conventional, cu un prag de emisii de 96 de g CO2 i se va putea deconta din costul masinii peste 2.000 de euro", a precizat Ministrul Mediului, Costel ALEXE.

Rabla Clasic 2020 vine cu o noutate asteptata: Rabla Moto

Cei care vor sa-si cumpere o motocicleta o pot face prin programul Administratiei Fondului pentru Mediu. Si in acest caz trebuie casat un autovehicul vechi, iar prima de casare este de 3.500 de lei.

Ce pasi trebuie sa urmeze un beneficiar al programului Rabla Clasic:
  • sa obtina de la dealeri cererea de inscriere in program. Aceasta are o valabilitate de pana la 120 de zile;
  • in 30 de zile de la obtinerea cererii, beneficiarul trebuie sa caseze autovehiculul vechi;
  • dupa care, in cadrul celor 90 de zile care au mai ramas, cetatenii trebuie sa incheie formalitatile de achizitie a masinii.
In plus, AFM lucreaza la modificarea procedurii, astfel incat prezenta fizica a beneficiarului la sediul dealerului sa nu mai fie necesara: "Avand in vedere conditiile speciale in care ne regasim, le-am cerut colegilor mei de la AFM sa analizeze posibilitatea de transmitere digitalizata a documentelor in cadrul programului. Sper ca in zilele care urmeaza sa avem gata un sistem online si sa puteti parcurge aproape toti pasii de acasa", a concluzionat Costel ALEXE.

2.317 accesari