1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Mentalitatea si comportamentul ...

Mentalitatea si comportamentul romanilor cu privire la masinile lor. Masina hibrid sau electrica reprezinta o alternativa de care romanii tind sa tina cont la urmatoarea achizitie

In contextul in care inmatricularile de autoturisme noi in Romania au crescut, in februarie 2023, cu 44.49% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar interesul pentru autoturismele hibrid sau electrice este din ce in ce mai mare, cel mai nou studiu Reveal Marketing Research si-a propus sa evalueze atitudinile si comportamentele romanilor cu privire la masinile lor si modul in care acestea au evoluat comparativ cu perceptiile masurate in studiul realizat in februarie 2021.

Cei mai multi dintre romani declara ca detin actuala masina de mai putin de 2 ani (34%), in masura semnificativ mai mare tinerii cu varste cuprinse intre 18-24 ani (62%) si cei intre 25-35 ani (44%), categorii de varsta in cazul carora sansele ca achizitia actualei masini sa se sincronizeze cu obtinerea permisului auto fiind mai mari.

Intrucat achizitia unei masini a devenit mai accesibila, iar oamenii au nevoie de mai multa mobilitate, observam ca 42% dintre cei din mediul rural declara ca detin actuala masina de mai putin de 2 ani (vs. 32% in mediul urban).

In aceeasi ordine de idei, 27% dintre romani declara ca detin actuala masina de 3-5 ani, in timp ce 21% mentioneaza o perioada de 5-10 ani, iar 18% au masina de mai mult de 10 ani. Persoanele mature de peste 55 ani sunt cele mai atasate de masinile actuale, 35% dintre acestia detinandu-le de mai mult de 10 ani.

Se evidentiaza faptul ca cei mai multi intentioneaza sa schimbe masina, in viitorul apropiat, iar 48% mentioneaza un interval de 1-3 ani si 16% perioada anului curent. Planuri de schimbare a masinii pe temen mediu de 3-5 ani au 17% dintre romani.

Pentru persoanele mature de peste 55 ani, schimbarea masinii nu este o prioritate, 33% dintre acestia mentionand ca intentioneza sa isi schimbe masina in 5 ani sau mai mult (vs. 20% total esantion).

Potrivit Buletinului Statistic APIA de la finalul anului 2022, din totalul masinilor noi inmatriculate pe parcursul anului, masinile pe benzina domina in continuare topul (64,5%), procentul celor pe motorina se diminueaza cu 5% fata de 2021 ajungand la 13,8%, iar cele electrice si full-hibrid castiga o cota tot mai mare de piata, ajungand la 21,7% (vs. 15,5% la final de 2021).

Conform studiului Reveal Marketing Research, majoritatea romanilor sunt de parere ca motorizarea hibrid este cea mai fiabila in prezent (43%), aceasta fiind urmata de cea pe benzina (25%), motorina (19%) si full-electric (13%).

Urmarind gradul de atractivitate si preferintele pentru diferitele tipuri de masini, 45% cred ca o masina hibrid s-ar potrivi cel mai bine stilului lor de viata, in special persoanele de peste 55 de ani (54%) si mai degraba cei din mediul urban (47% vs. 36% mediul rural).

  • 23% descriu masina cu motorizare conventionala pe benzina ca fiind cea mai potrivita, in timp ce 19% declara ca prefera o masina pe motorina (in special tinerii intre 18-34 ani - 29%), iar 13% o masina full-electrica.
  • 73% dintre romani iau in considerare sa treaca la o masina hibrid sau electrica in viitor
  • 49% dintre romani iau in considerare sa achizitioneze o masina hibrid, in timp ce 24% ar alege o masina electrica, iar 27% nu iau in calcul sa schimbe motorizarea pe benzina/ motorina.

Procentele ce masoara dorinta de a face tranzitia catre un model hibrid, respectiv full-electric in viitor inregistreaza mici scaderi procentuale (de 2% si respectiv 4%) in comparatie cu studiul derulat in februarie 2021, insa dorinta de a achizitiona aceste tipuri de masini continua sa fie dominanta.

Reprezentantii generatiei Z (18-24 ani) sunt atrasi de extreme, fiind mai incantati fie de ideea achizitionarii unei masini full-electrice (29%), fie de motorizarea conventionala pe benzina/ motorina (33%), masina hibrid fiind preferata intr-o masura semnificativ mai mica fata de total esantion (38%).

Dintre cei 73% dintre romani interesati sa faca tranzitia catre motorizarea hibrid/ electrica, 60% intentioneaza sa faca acest lucru in urmatorii 3 ani sau 5 ani, orizontul de timp asociat schimbarii neinregistrand modificari semnificative fata de februarie 2021 (58%).

Pe de alta parte, 14% intentioneaza sa faca schimbarea in urmatorul an, in timp ce 18% mentioneaza o perioada de peste 5 ani, iar 8% o perioada de peste 10 ani.

Tara noastra este in continuare nepregatita ca infrastructura pentru masinile electrice, considera jumatate dintre romani (52%)

Unul dintre potentialele motive ce ii determina pe unii soferi sa nu isi doreasca sa renunte la masinile cu carburant conventional este lipsa infrastructurii. Datele ne arata ca jumatate dintre romani (52%) considera ca Romania nu este pregatita ca infrastructura pentru masinile electrice, iar la o privire mai atenta, observam ca soferii peste 55 ani sunt cei mai vehementi in acesta convingere (62%).

Totodata, 37% dintre respondenti se declara indecisi, in timp ce un procent de 11% considera ca Romania detine o infrastructura potrivita in prezent. Procentul celor care sunt de parere ca tara noastra este suficient de pregatita pentru acest tip de abordare sustenabil este in crestere fata de 2021 cand a fost inregistrat un scor de doar 5%.

Nivelul de pesimism este in scadere daca ne raportam capacitatea Romaniei de a lua masuri in urmatorii 3 ani spre a imbunatati infrastructura pentru masinile electrice, 41% manifestandu-si pesimismul, 44% declarandu-se indecisi, iar 16% optimisti.

Diminuarea poluarii continua sa fie principalul beneficiu perceput al masinilor electrice, mentionat de 54% dintre romani (in descrestere cu 19 puncte procentuale vs. februarie 2021), urmat de eficienta mai mare din punct de vedere al costurilor (23%) si caracterul modern si inovativ al masinii (16%). Avand in vedere ca popularitatea masinilor electrice este in continua crestere, caracterul modern si inovativ al acestora capata o importanta mai mare fata evaluarea de acum doi ani, cand a inregistat un scor de 9%.

Topul celor mai des utilizate modalitati de achitare a unei masini detinute pana in prezent este alcatuit din: accesarea economiilor personale (52%), banii primiti de la familie/ prieteni (24%), credit de nevoi personale (23%) si programul Rabla (15%). Cum era de asteptat, tinerii intre 18-24 ani s-au bazat pe ajutorul primit de la familie/ prieteni intr-o masura semnificativ mai mare decat total esantion (33%).

Aruncand un ochi la perspectivele de viitor in ceea ce priveste achizitionarea urmatoarei masini observam ca romanii intentioneaza in cea mai mare masura sa acceseze economiile personale (48%), programul Rabla (37%) sau un credit de nevoi personale (19%).

Atat interesul crescut pentru masinile hibrid sau electrice cat si popularitatea subventiilor oferite de stat pentru achizitionarea acestora cresc exponential sansele ca romanii sa opteze pentru o astfel de motorizare pe viitor.