1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Masina proprie ramane metoda de transport preferata, intentia de achizitie a unui automobil second hand fiind in crestere

Masina proprie ramane modalitatea de transport preferata de consumatorii din Germania, SUA si China, cele mai importante piete auto la nivel mondial, desi transportul in comun, bicicleta sau mersul pe jos sunt in crestere, arata raportul "Digital Auto 2023 - What consumers really want", realizat de departamentul de strategie globala al PwC.

In ceea ce priveste achizitia unei masini, se observa intentia in crestere de a cumpara o masina second hand, in special in Germania si in SUA, in timp ce in China sunt preferate masinile noi. Totodata, benzina este cel mai popular tip de motorizare in SUA si Germania, urmata de motoarele PHEV (vehicul hibrid reincarcabil) si pe locul trei de BEV (full electric). Consumatorii chinezi au preferinte opuse, BEV-urile fiind cele mai populare, inaintea motoarelor hibride si a celor pe benzina.

"In conditiile unei inflatii situate la un nivel inalt in toata lumea, care a nu a ocolit nici piata auto, nu e de mirare ca vedem o orientare catre masinile second hand sau catre transportul public. In plus, multe tari au anuntat diminuarea sau retragerea stimulentelor acordate pentru achizitia de masini electrice. Inca din 2021, analizele PwC aratau conturarea unei piete second hand a masinilor electrice, 15% din posesorii de masini electrice declarand la acel moment ca si-au cumparat automobilul la mana a doua", a declarat Daniel ANGHEL, Partner si Lider pentru industria auto PwC Romania.

Potrivit raportului, abonamentul auto este o alternativa la ofertele de leasing si cele de inchiriere care a castigat popularitate in special in China, dar a inceput sa creasca si in Germania si SUA. Practic, abonamentul permite clientilor sa conduca masini noi, sa le schimbe periodic, fara sa se angajeze in contracte sau sa ocupe de aspecte precum intretinerea si asigurarea, acestea fiind in grija companiilor.

Potrivit estimarilor, abonamentul ar putea creste pana la 2-4 milioane de unitati pana in 2035 in Europa, cu o marja de profit de 10-15%. Estimarea rentabilitatii a fost efectuata pentru un vehicul de pasageri din clasa de mijloc, cu pretul de 53.500 euro.

In ceea ce priveste serviciile de conectivitate, consumatorii doresc in primul rand sa aiba la dispozitie serviciile de baza, acordand prioritate sigurantei si navigatiei. Functiile de conducere asistata (pilot automat) sau pilot pentru asistenta la parcare suscita un interes considerabil mai mare decat in sondajul din anul precedent.

Reducerea emisiilor de CO2 pentru transportul propriu, ramane una dintre prioritati: in Germania este preferat mai mult mersul pe jos, in SUA trecerea la BEV, iar in China transportul public.

Cel de-al unsprezecelea raport anual Digital Auto Report este un sondaj de opinie la nivel mondial, care se concentreaza pe SUA, UE si China si consta intr-o perspectiva cantitativa a pietei pana in 2035, bazata pe cercetari structurale regionale si pe interviuri cu directori cheie din industrie de la producatorii si furnizorii de echipamente originale si de la furnizori, cu cadre universitare de top si analisti din industrie.