1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Interes sporit pentru cadrul ...

Interes sporit pentru cadrul AML/CFT. Circa 200 de participanti la prima instruire in domeniu, organizata de CNPF, cu suportul USAID

Prima instruire in domeniul prevenirii si combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului (AML/CFT), organizata in data de 23 februarie, a adunat aproape 200 de participanti, interesati de cele mai recente reglementari si tendinte AML/CFT, impartasite de catre experti nationali si internationali in domeniu, a anuntat CNPF - Comisia Nationala a Pietei Financiare.

Desi instruirea a fost adresata entitatilor supravegheate de catre CNPF, la aceasta s-au inscris si reprezentanti din cadrul mai multor institutii publice, companii ce presteaza servicii juridice, de consiliere in afaceri si audit.

Instruirea a fost moderata de catre experta internationala, Milimo Moyo, impreuna cu specialisti din cadrul Serviciului Prevenirea si Combaterea Spalarii Banilor (Unitatea de Informatii Financiare), care reprezinta autoritatea nationala in domeniul prevenirii spalarii banilor.

In cadrul instruirii, formatorii evenimentului au oferit o prezentare de ansamblu a principalelor cerinte AML/CFT relevante pentru sectorul financiar nebancar. Astfel, participantii au fost informati despre standardele AML/CFT, cele mai recente recomandari ale Grupului de Actiune Financiara (FATF) in acest domeniu si principalele atributii ale ofiterului de conformitate.

De asemenea, au fost prezentate vulnerabilitatile specifice sectoarelor de asigurari si de creditare nebancara, care sunt supravegheate de catre CNPF. In acest context, formatorii instruirii au subliniat importanta evaluarii constante a riscurilor, monitorizarii si raportarii tranzactiilor suspecte.

Totodata, formatorii au atras atentia asupra necesitatii instruirii continue a personalului desemnat pentru conformitatea AML/CFT, in conditiile in care tipologiile de spalare a banilor devin din ce in ce mai sofisticate.

Instruirea din 23 februarie face parte dintr-un Program mai amplu de instruire, organizat de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF), cu suportul Proiectului USAID "Transparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA).

Urmatoarele doua instruiri sunt preconizate pentru perioada aprilie - septembrie 2022 si se vor axa pe subiecte de actualitate precum masurile de precautie simplificate, standard si avansate (Simplified Due Dilligence, Standard Due Dilligence si Enhanced Due Dilligence), identificarea beneficiarului efectiv sau cunoasterea semnalelor de alerta. Totodata, ambele instruiri vor contine si cate o componenta practica, in cadrul carora participantii vor putea analiza diverse studii de caz.

La finalul cursului, toti participantii prezenti la cele trei instruiri vor primi certificate, a precizat CNPF.