1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
INS: Inmatricularile noi de ...

INS: Inmatricularile noi de vehicule destinate transportului pasagerilor au scazut cu 12,3%, in T4 din 2022

Inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au scazut cu 12,3% in trimestrul IV 2022 fata de trimestrul IV 2021, iar inmatricularile noi de vehicule pentru transportul marfurilor au scazut si ele cu 7,2% in perioada mentionata, potrivit datelor publicate de Institutul National de Statistica (INS).

In trimestrul IV 2022, ponderea inmatricularilor noi de autoturisme second hand importate in total inmatriculari noi de autoturisme a fost de 68,3%, in scadere cu 5 puncte procentuale fata de acelasi trimestru al anului 2021.

In trimestrul IV 2022 comparativ cu trimestrul IV al anului 2021, inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul pasagerilor au inregistrat cresteri la categoria autobuze si microbuze cu 54,9% si la categoria mopede si motociclete cu 12,5% si scadere la categoria autoturisme cu 13,1%. In ceea ce priveste inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul pasagerilor au fost inregistrate cresteri la toate categoriile astfel: la categoria autobuze si microbuze cu 78,9%, la categoria mopede si motociclete cu 23,9% si la categoria autoturisme cu 3,4%.

Referitor la inmatricularile noi de vehicule rutiere pentru transportul marfurilor au fost inregistrate scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 17,2% si cresteri la categoria autotractoare cu 11,2% si la categoria remorci si semiremorci cu 3,3%.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere noi pentru transportul marfurilor au inregistrat crestere la categoria autotractoare cu 45,1% si scaderi la categoria autocamioane (inclusiv vehicule rutiere pentru scopuri speciale) cu 12,8% si la categoria remorci si semiremorci cu 0,6%.

Fata de trimestrul III 2022, in trimestrul IV 2022, inmatricularile noi de vehicule rutiere au inregistrat scadere cu 12,5% la vehiculele pentru transportul pasagerilor si cu 10,9% la vehiculele pentru transportul marfurilor.

Vehiculele rutiere clasificate in conformitate cu Normele europene de poluare, inmatriculate in circulatie, cuprindeau, la sfarsitul trimestrului IV 2022, in proportie de 59,9%, vehicule cu normele de poluare Euro 4, Euro 5 sau Euro 6 si in proportie de 11,5%, vehicule cu norma de poluare Non-Euro.

Pentru categoria autoturisme, cea mai insemnata pondere a fost detinuta de vehicule conforme cu norma europeana Euro 4, respectiv 34,9%; pentru categoria autobuze si microbuze cele mai multe vehicule, respectiv 24,8% au fost clasificate in norma Euro 3, iar pentru categoria mopede si motociclete, cele mai multe vehicule, respectiv 27,7% au fost clasificate Non-Euro.

Vehiculele conforme cu norma europeana Euro 3 au predominat pentru categoria autocamioane in proporie de 29,3%, cele conforme cu norma Euro 6 au fost preponderente pentru categoria autotractoare in proporie de 37,3%, in timp ce pentru categoria vehicule rutiere pentru scopuri speciale cele mai multe vehicule, respectiv 24,9% au fost clasificate in norma Non-Euro.

Inmatricularile noi de vehicule rutiere cuprind inregistrarile de vehicule noi, inclusiv ale celor achiziionate in leasing, precum si inregistrarile de vehicule second hand din import, clasificate conform categoriilor comunitare de vehicule. Datele nu includ reinmatricularile datorate schimbarii proprietarului in urma vanzarii autovehiculului, tramvaiele si troleibuzele, vehiculele militare, remorcile din agricultura si vehiculele de locuit.