1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

INS: Cifra de afaceri din comertl cu autovehicule a crescut cu peste 17% in primele patru luni din 2023

Volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ca serie bruta, a crescut cu 17,1%, in primele patru luni din 2023 fata de aceeasi perioada din anul anterior, arata o statistica a Institutului National de Statistica (INS).

Conform statisticii prezentate, in perioada 1 - 30 aprilie 2023, s-a consemnat un salt al afacerilor in comertul cu autovehicule (29,3%), activitatile de intretinere si reparare a autovehiculelor (8,4%) si comertul cu piese si accesorii pentru autovehicule (0,7%). Pe de alta parte, comertul cu motociclete, piese si accesorii aferente; intretinerea si repararea motocicletelor a scazut cu 10%.

Ca serie ajustata, in intervalul de referinta, volumul cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor s-a majorat cu 15,7%, de la an la an.

De asemenea, activitatea de servicii de piata prestate populatiei, ca serie bruta, a inregistrat o cifra de afaceri cu 16,1% mai mare, comparativ cu primele patru luni din 2022, influentata de rezultatele din: activitatile de spalare si curatare (uscata) a articolelor textile si a produselor din blana (58,6%), activitatile hotelurilor si restaurantelor (20%), activitatile agentiilor turistice si tur-operatorilor (15,2%), serviciile de coafura si alte activitati de infrumusetare (15%) si activitatile de jocuri de noroc si alte activitati recreative (4,7%).

In acelasi timp, ca serie ajustata, in perioada ianuarie - aprilie, activitatea de servicii de piata prestate populatiei a raportat afaceri in crestere cu 21,6%, comparativ cu perioada similara din 2022.

Potrivit sursei citate, in aprilie 2023 fata de aprilie 2022, afacerile din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor au crescut atat ca serie bruta (16%), cat si ca serie ajustata (19,1%).

Pe segmentul activitatii de servicii de piata prestate populatiei s-a inregistrat o majorare, ca serie bruta, a cifrei de afaceri, in aprilie anul curent, cu 9%, respectiv cu 12,7%, ca serie ajustata, in comparatie cu aprilie, anul trecut.

Statistica INS arata ca, de la luna la luna (aprilie - martie 2023), volumul total al cifrei de afaceri din comertul cu ridicata si cu amanuntul, intretinerea si repararea autovehiculelor si a motocicletelor, ca serie bruta, a consemnat o scadere cu 12,8%, dar ca serie ajustata a crescut cu 1,1%.