1asig.ro
1asig.ro
EUROINS a fost amendata de ASF cu ...

EUROINS a fost amendata de ASF cu 500.000 de lei

5 min. / 1.540 cuvinte
In cadrul sedintei de miercuri - 12 februarie a.c., Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis amendarea companiei EUROINS Romania cu suma de 500.000 de lei, dupa ce a constatat, printre altele, o serie de incalcari ale Legii RCA.

PROMO

Astfel, ASF a avizat, miercuri, rezultatele controlului periodic realizat la Societatea EUROINS Romania Asigurare Reasigurare S.A.

"Consiliul ASF a decis sanctionarea societatii EUROINS cu amenda in cuantum de 500.000 de lei. In urma controlului efectuat, au fost constatate o serie de incalcari ale Legii 132/2017 - RCA in ceea ce priveste procedurile de solutionare a dosarelor de dauna RCA. Au fost constatate, de asemenea, deficiente cu privire la mecanismele de control intern constituite la nivelul societatii, precum si nereguli referitoare la modul de constituire a rezervelor tehnice si a calitatii datelor", a transmis ASF.

Consiliul ASF a impus o serie de masuri de natura operationala menite sa conduca la remedierea, intr-un termen de maximum sase luni, a aspectelor constatate.

La inceputul lunii februarie, EUROINS Romania a mai fost amendata cu 100.000 de lei, pentru nerespectarea prevederilor legale privind despagubirile. De asemenea, Consiliul ASF a decis ca societatea sa prezinte, in termen de 30 de zile de la data primirii deciziei, un plan de masuri pentru remedierea deficientelor constatate. Societatea are dreptul de a contesta sanctiunea in termen de 30 de zile de la comunicarea hotararii Consiliului ASF.

Compania a mai primit o amenda de 50.000 de lei in septembrie 2019 pentru intarzierea achitarii despagubirilor RCA catre consumatori.

In al treilea trimestru din 2019, EUROINS era compania cu cel mai mare numar de dosare de dauna avizate pe segmentul asigurarilor RCA, respectiv 32.825 de dosare, conform datelor ASF, avand o pondere de peste 35% din totalul dosarelor din piata.

Potrivit legislatiei in vigoare, asiguratorii RCA au obligatia de a despagubi partea prejudiciata pentru prejudiciile suferite in urma accidentului produs prin intermediul vehiculului asigurat printr-o polita de asigurare obligatorie auto RCA, potrivit pretentiilor formulate in cererea de despagubire, dovedite prin orice mijloc de proba. Fara a se depasi limitele de despagubire prevazute in contractul de asigurare RCA, in conditiile in care evenimentul asigurat s-a produs in perioada de valabilitate a politei de asigurare RCA, asiguratorii acorda despagubiri in forma baneasca pentru:
  1. vatamari corporale sau deces, inclusiv pentru prejudicii fara caracter patrimonial;
  2. pagube materiale;
  3. pagube reprezentand consecinta lipsei de folosinta a vehiculului avariat;
  4. cheltuieli de judecata efectuate de catre persoana pagubita.
EUROINS Romania Asigurare Reasigurare a inregistrat, in 2019, o crestere a vanzarilor de 27%, totalizand subscrieri de circa 1,28 miliarde de lei. Totodata, compania anunta, pentru acest an, lansarea unor noi facilitati online pentru clienti.

Piata RCA a atins valoarea de aproximativ 2,82 miliarde lei dupa primele noua luni din 2019, in crestere cu circa 5% fata de perioada similara a anului precedent. Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a crescut cu aproximativ 3%, la 30 septembrie 2019 comparativ cu aceeasi perioada din anul precedent, inregistrand valoarea de 630 lei. In acelasi timp, dauna medie a crescut cu 9%, pana la 8.392 lei.

La nivelul pietei RCA, EUROINS avea o cota de piata de aproape 32% la finalul primelor trei trimestre din 2019, acupand pozitia a doua in clasament, conform raportului ASF.

In aceeasi sedinta, ASF a mai aprobat:

- Rezultatele controlului periodic realizat la Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor Naturale S.A. (PAID).
- Modificarea componentei Consiliului de Administratie al operatorului de piata Bursa de Valori Bucuresti S.A. conform Hotararii AGOA din data de 20.11.2019;
- Numirea domnilor stefan Nicolae Mihai Ungureanu si Franz Wanovits, pentru un nou mandat, in calitate de membri ai Consiliului de Administratie al SSIF Blue Rock Financial Services S.A.;
- Prelungirea perioadei de auditare a societatii BCR Asigurari de Viata Vienna Insurance Group S.A. de catre auditorul KPMG Audit S.R.L.;
- Modificarile aduse Actului constitutiv al societatii Activ Asigurari -Broker de Asigurare si Reasigurare S.R.L.;
- Modificarea autorizatiei de functionare a societatii S.A.I. Safi Invest S.A. ca urmare a majorarii capitalului social;
- Actualizarea obiectului de activitate al societatii de servicii de investitii financiare Interfinbrok Corporation S.A. in conformitate cu prevederile Legii nr. 126/2018;
- Aprobarea prospectului UE pentru crestere in vederea majorarii capitalului social al societatii Simbeton S.A Oradea;
- Retragerea de la tranzactionare si radierea din evidenta A.S.F. a actiunilor emise de societatea Camexip S.A. Baicoi;
- Aprobarea proiectului de achizitie a actiunilor Certinvest Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A. de catre BT Asset Management S.A.I. S.A. si BT Investments S.R.L. si avizarea detinerii mai mari de 5% din capitalul social al Certinvest Pensii Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Facultative S.A. pe care BT Asset Management S.A.I. S.A. o va avea la finalizarea achizitiei;
- Modificarea Declaratiei privind politica de investitii pentru Fondul de Pensii Administrat Privat Vital administrat de Aegon - Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A.3.657 accesari