1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Controale RAR:  Aproape jumatate ...

Controale RAR: Aproape jumatate dintre vehiculele verificate aveau deficiente tehnice majore

Inspectorii Registrului Auto Roman au efectuat verificari in trafic, din punct de vedere tehnic, in primele sase luni din anul 2022, pentru aproximativ 37.573 de vehicule, la nivelul intregii tari. In urma controalelor, inspectorii RAR au constatat ca 45,73% dintre acestea aveau deficiente tehnice majore si/sau periculoase, motiv pentru care au fost declarate neconforme.

Potrivit oficialilor RAR, cele mai multe neconformitati au fost constatate la: instalatia electrica de iluminare-semnalizare (28,09%); emisiile poluante (24,32%); punti, jante, anvelope si suspensie (13,51%); parbriz, geamuri laterale, luneta (13,01%).

De asemenea, neconformitati la sistemul de franare au fost depistate la 5,50% dintre vehiculele controlate si in 1,71% din cazuri au fost constatate probleme la sistemul de directie. Astfel, in urma masuratorilor efectuate s-a constatat depasirea nivelului maxim admis de emisii poluante la 1.589 de autovehicule. Inspectorii RAR au identificat in trafic si vehicule cu defectiuni periculoase la sistemele de franare, directie sau la punti si fuzete. In cazul a 2.500 de vehicule s-a considerat ca acestea prezinta pericol iminent de accident.

Aproximativ 2,9% dintre vehiculele verificate prezentau probleme legate de inspectia tehnica periodica - ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, pe parcursul primelor sase luni ale anului 2022, au fost aplicate 12.869 de sanctiuni, au fost retrase 10.829 de certificate de inmatriculare, au fost imobilizate 121 de vehicule si 181 ITP-uri au fost anulate.

In Bucuresti si judetul Ilfov au fost verificate, in perioada mentionata, 2.411 vehicule. Dintre acestea, 79,22% prezentau diferite neconformitati tehnice sau legate de acte si 593 (24,60%) prezentau pericol iminent de accident. Din totalul autovehiculelor oprite, in 18,42% din cazuri s-au constatat deficiente din sfera poluarii, 11,99 % aveau probleme legate de identificare si 4,65% aveau ITP fals, expirat sau anulat.

In urma controalelor mixte desfasurate de RAR si Politia Rutiera, in aceasta regiune au fost aplicate 1.745 de amenzi contraventionale si au fost retrase 1.541 de certificate de inmatriculare.

In situatia in care una dintre masurile luate a fost retinerea certificatului de inmatriculare, acesta poate fi redobandit numai dupa efectuarea unei inspectii tehnice specifice la reprezentantele RAR din tara.

Reprezentantii RAR precizeaza ca rezultatele controalelor desfasurate in trafic nu reflecta starea generala a parcului auto din Romania, deoarece echipajele mixte RAR-Politie opresc pentru verificare doar acele vehicule care sunt susceptibile de a prezenta defectiuni.