1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Comisia Europeana aproba o schema ...

Comisia Europeana aproba o schema cu o valoare de 60,7 milioane EUR pentru sprijinirea sectorului transportului rutier

Comisia Europeana a aprobat o schema de ajutoare a Romaniei cu o valoare de 60,7 milioane EUR (300 milioane RON) pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.

Schema a fost aprobata ca parte a Cadrului temporar de criza privind ajutoarele de stat, adoptat de Comisie la 23 martie 2022, in temeiul articolului 107 alineatul (3) litera (b) din Tratatul privind functionarea Uniunii Europene ("TFUE"), in care se recunoaste faptul ca economia UE se confrunta cu perturbari grave.

Vicepresedinta executiva Margrethe VESTAGER, responsabila cu politica in domeniul concurentei, a declarat: "Prin aceasta schema de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane EUR, Romania va sprijini sectorul transportului rutier, care este grav afectat de cresterea preturilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale si al sanctiunilor adoptate ca raspuns la aceasta. Aceasta schema este o masura importanta, menita sa atenueze impactul economic al razboiului purtat de Putin impotriva Ucrainei. Continuam sa ne afirmam sprijinul fata de Ucraina si de poporul sau si, in acelasi timp, continuam sa colaboram indeaproape cu statele membre pentru a ne asigura ca masurile nationale de sprijin pot fi puse in aplicare in timp util, in mod coordonat si eficace si ca sunt protejate, totodata, conditiile de concurenta echitabile pe piata unica".

Romania a notificat Comisiei o schema de ajutoare cu o valoare de 60,7 milioane EUR (300 milioane RON) pentru sprijinirea intreprinderilor care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane in contextul invaziei Ucrainei de catre Rusia.

Scopul schemei este de a oferi sprijin sub forma de lichiditati intreprinderilor afectate de cresterea preturilor combustibililor pe fundalul crizei geopolitice actuale si al sanctiunilor care au fost adoptate ca raspuns la aceasta, asigurand in acelasi timp circulatia neintrerupta a marfurilor si a persoanelor pe cale rutiera.

Masura va fi accesibila pentru toate intreprinderi, indiferent de marime, care isi desfasoara activitatea in domeniul transportului rutier de marfuri si persoane, care detin o licenta comunitara valabila si care sunt afectate de criza actuala.

In cadrul schemei, beneficiarii vor avea dreptul sa primeasca ajutoare sub forma de granturi directe ce vor avea o valoare limitata.

Comisia a constatat ca schema de ajutoare a Romaniei indeplineste conditiile prevazute in cadrul temporar de criza. In special, ajutorul (i) nu va depasi 400 000 EUR per intreprindere si (ii) se va acorda pana la 31 decembrie 2022.

Comisia a concluzionat ca schema de ajutoare acordata de Romania este necesara, adecvata si proportionala pentru a remedia o perturbare grava a economiei unui stat membru, in conformitate cu articolul 107 alineatul (3) litera (b) din TFUE si cu conditiile prevazute in cadrul temporar de criza.

Avand in vedere aceste considerente, Comisia a aprobat masura in temeiul normelor UE privind ajutoarele de stat.