1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF si USAID au analizat ...

CNPF si USAID au analizat oportunitatile de cooperare privind dezvoltarea pietei de capital din Republica Moldova

Aspecte ce vizeaza oportunitatile de dezvoltare a pietei de capital din Republica Moldova au fost analizate in cadrul unei intrevederi a presedintelui Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF), Dumitru Budianschi cu managerul superior de programe din cadrul USAID Moldova, Corneliu Rusnac, precum si cu reprezentantii Proiectelor: "Transparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA), "Reforme Institutionale si Structurale in Moldova" (MISRA) si "Tehnologiile Viitorului" (FTA), finantate de USAID.

Discutiile au fost axate pe principalele obiective ale CNPF pentru perioada urmatoare, care constau in impulsionarea investitiilor in instrumentele financiare disponibile pe piata de capital si sporirea atractivitatii acestora, ceea ce va contribui la mobilizarea resurselor financiare in vederea cresterii economice sustenabile.

In acest context, partile au evaluat perspectivele de colaborare in domeniu, fiind mentionate provocarile actuale in evolutia pietei de capital si identificate actiunile necesare pentru dinamizarea acestui sector. In cadrul discutiilor, reprezentantii CNPF au mentionat ca mizeaza pe sprijinul USAID in calitate de partener de dezvoltare al tarii noastre, in special in ceea ce priveste efectuarea analizei unor segmente ale pietei, care ar contribui la dezvoltarea cadrului normativ secundar privind piata de capital.

Totodata, alte subiecte de pe agenda au vizat activitatile desfasurate pana la aceasta etapa in cadrul parteneriatului cu Proiectele FSTA si MISRA. In cadrul parteneriatului cu Proiectul FSTA au fost organizate o serie de instruiri pentru reprezentantii sectorului financiar nebancar in domenii precum prevenirea spalarii banilor, supravegherea prudentiala si managementul riscului. De asemenea, Proiectul FSTA a sprijinit organizarea unui amplu program de instruiri, destinat asiguratorilor, privind implementarea Directivei Solvency II si a Standardului IFRS 17. Asistenta FSTA a mai inclus si instruiri in domeniul comunicarii institutionale, fiind sprijinita, de asemenea, elaborarea strategiei de comunicare a CNPF.

In cadrul Programului Reforme Institutionale si Structurale in Moldova, USAID acorda sprijin CNPF in elaborarea actelor normative subordonate noii legi cu privire la asigurari. De asemenea, MISRA a demarat un sir de activitati ce vizeaza domeniul protectiei consumatorilor de produse financiare. In perioada urmatoare, MISRA va evalua cadrul national de protectie a consumatorilor si va organiza instruiri pentru reprezentantii autoritatilor de reglementare in privinta calcularii dobanzii anuale efective (DAE) incluse in contractele de credit pentru consumatori (in conformitate cu prevederile Directivelor UE).

Nota: Agentia SUA pentru Dezvoltare Internationala (USAID) implementeaza programe de asistenta in Moldova din 1992. Scopul USAID este ca Moldova sa devina o tara europeana competitiva si democratica, care rezista in fata influentelor nefaste, fiind totodata sustinuta de cetateni cu aspiratii si de parteneriate solide in sectorul privat.