1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

CNPF a aprobat un nou Regulament pentru piata de asigurari si reasigurari. Ce prevede acesta?

Consiliul de administratie al Comisiei Nationale a Pietei Financiare a aprobat Regulamentul privind termenele, procedura si modul de eliberare a avizului aferent tranzactiilor, cerintele tinerii registrului de garantii, angajamente si alte obligatii ale asiguratorului sau reasiguratorului, arata un comunicat transmis de Autoritate.

Conform documentului transmis, principalele prevederi ale acestuia se refera la conditiile privind incheierea tranzactiilor, inclusiv in partea ce tine de tranzactiile de proportii, investirea capitalului propriu si contractarea de imprumuturi.

Astfel Regulamentul stabileste cerinte privind:

  • tinerea Registrului de garantii, angajamente si alte obligatii ale asiguratorului sau reasiguratorului, modul de emitere a acestora;
  • conditiile si procedura de eliberare a avizului prealabil privind investirea a mai mult de 15% din capitalul propriu al asiguratorului sau reasiguratorului in capitalul social al unor societati comerciale;
  • contractarea creditelor sau imprumuturilor ce depasesc 10% din valoarea capitalului social, precum si incheierea tranzactiilor de proportii.

De asemenea, anunta CNPF, Regulamentul descrie procedura de eliberare sau de refuzare a avizului prealabil, cu indicarea termenului de aprobare a deciziei de catre autoritatea de supraveghere si a situatiilor in care aceasta refuza in eliberarea avizului.

Normele expuse contin prevederi aferente cerintelor privind emiterea de garantii, asumarea de angajamente si alte obligatii ale asiguratorului sau reasiguratorului, prin mentionarea obligatiei si a termenului in care asiguratorul sau reasiguratorul poate efectua inregistrari in registru.

Astfel, toate tranzactiile de proportii ale asiguratorului sau reasiguratorului urmeaza sa fie efectuate cu avizul prealabil al autoritatii de supraveghere, cu exceptia tranzactiilor legate de transferul de portofoliu.

Documentul face parte din sirul de acte normative aferente, elaborarea carora deriva din Legea privind activitatea de asigurare sau de reasigurare nr. 92/2022 (in vigoare de la 1 ianuarie 2023).