1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF a aprobat primele doua ...

CNPF a aprobat primele doua prospecte de oferte de obligatiuni ale autoritatilor publice locale

Comisia Nationala a Pietei Financiare - CNPF a aprobat prospectele de oferte publice pentru efectuarea primelor emisiuni de obligatiuni anuntate de catre Primariile din Singera si Ceadir-Lunga. Emisiunile de obligatiuni initiate de cele doua autoritati publice locale reprezinta o premiera pentru piata de capital din R. Moldova, sursele financiare atrase prin intermediul emisiunii, urmand a fi utilizate pentru implementarea unor proiecte de infrastructura in cele doua localitati.

Prospectul de oferta inregistrat de Primaria Singera prevede emisia publica de obligatiuni de clasa I (cu termen de circulatie de 2 ani) si de clasa II (cu termen de circulatie de 3 ani), cu o valoare nominala totala de 4,5 milioane lei (1000 lei valoarea nominala per obligatiune). Astfel, finantarile rambursabile contractate de Primaria Singera sub forma emisiunilor de obligatiuni vor fi folosite pentru aprovizionarea cu apa potabila a gospodariilor din localitate si constructia retelei de apeduct in zonele in care aceasta lipseste (cartierul nou Singera-Revaca, de care ar urma sa beneficieze circa 300 de gospodarii).

La randul sau, prospectul de oferta inregistrat de Primaria Ciadir-Lunga vizeaza emisia publica de obligatiuni municipale de o singura clasa (cu termen de circulatie de 3 ani), cu o valoare nominala totala de 3 milioane lei (1000 lei valoarea nominala per obligatiune). Sursele acestei emisiuni de obligatiuni urmeaza a fi utilizate pentru dezvoltarea infrastructurii locale, in particular reconstructia a 11 drumuri si trotuare din municipiu.

Rata de dobanda la ambele oferte publice variaza intre 6,5-6,7% anual, acestea fiind intermediate de BC "Victoriabank" SA. Procesul este sustinut inclusiv de o echipa de experti din cadrul Centrului Analitic Independent "Expert-Grup", care implementeaza proiectul: "Obligatiunile guvernamentale locale - ca masura de sporire a autonomiei locale", finantat de Ambasada Regatului Tarilor de Jos la Chisinau.

Conform legislatiei nationale, obligatiunile emise de autoritatile publice locale sunt instrumente de datorie pentru a obtine finantare, de regula pentru investitii capitale.

In opinia autoritatii de supraveghere, obligatiunile emise de autoritatile publice locale pot servi drept un imbold pentru inviorarea pietei de capital si diversificarea oportunitatilor de afaceri pentru potentialii investitori.

***Cele doua prospecte de oferta publica pot fi consultate la sediul celor doua Primarii si Intermediar, pe paginile web ale acestora, precum si pe pagina oficiala web (www.cnpf.md), dupa publicarea avizului privind lansarea ofertei publice.