Aproape 40% din cele circa 12.000 de accidente rutiere aferente asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA), care s-au produs pe teritoriul Republicii Moldova, in primele opt luni ale anului 2023, au fost solutionate prin procedura de constatare amiabila.Volumul total al despagubirilor de asigurare achitate, in perioada mentionata, in baza politei RCA a alcatuit de 219 milioane lei, dintre care 33 milioane lei reprezinta daune achitate urmare accidentelor rutiere solutionate prin procedura de constatare amiabila, arata un comunicat al Comisiei Nationale a Pietei Financiare (CNPF).
„De notat ca de la lansarea procedurii de constatare amiabila a accidentelor de vehicule (septembrie 2019) si pana in septembrie 2023, conducatorii auto au depus aproape 30.000 de cereri de despagubire in baza constatului amiabil, din care 25.600 de cereri au fost solutionate. Totodata in aceasta perioada au fost refuzate mai mult de 4.000 de cereri de despagubire in baza constatului amiabil, din motiv ca procedura de constatare amiabila nu a intrunit conditiile prevazute de lege, in aceste situatii persoanele pagubite au fost indrumate sa documenteze accidentul de vehicul la organele de politie, iar ulterior dosarele de dauna fiind regularizate si achitate de catre asiguratori conform documentelor eliberate de organele de drept”, mentioneaza CNPF.
Cele mai des intalnite deficiente la implementarea procedurii de constatare amiabila vizeaza lipsa pozelor sau prezentarea pozelor neconforme. Este important de stiut ca fotografiile de la locul accidentului documentat prin procedura de constatare amiabila trebuie sa includa panorama generala a accidentului inclusiv ambele vehicule accidentate, placile cu numerele de inmatriculare, partile avariate ale vehiculelor care sa fie vizibile si urmele de franare si de cioburi de la fata locului daca acestea exista, conditiile date fiind prevazute de Legea nr. 106/2022 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru pagube produse de vehicule.
Persoana pagubita prin accident de vehicul documentat prin procedura de constatare amiabila va depune cererea de despagubire la asiguratorul persoanei vinovate, cu anexarea formularului „Constatare amiabila de accident” completat si semnat de ambele parti. In cazul in care, nu sunt intrunite conditiile procedurii de constatarea amiabila, inclusiv prejudiciul material depaseste suma de 15 mii lei, accidentul urmeaza sa fie documentat de catre organele de politie.
***Nota:
Constatul amiabil este o procedura simplificata si benevola de documentare a accidentelor de vehicul, care consta in completarea si semnarea de catre conducatorii de vehicule implicati in accident a formularului „Constatare amiabila de accident". Procedura de constatare amiabila se aplica cu respectarea cumulativa a urmatoarelor conditii:
- in accident sunt implicate doar doua vehicule;
- accidentul este soldat cu daune materiale ce nu depasesc suma de 15 mii lei.
- accidentul nu s-a soldat cu vatamari corporale si/sau cu deteriorarea bunurilor (instalatii rutiere, piloni, garduri, cladiri etc.) altele decat vehiculele implicate in accident;
- ambii conducatori de vehicule implicati in accident isi exprima consimtamantul privind documentarea accidentului prin procedura de constatare amiabila si consensul privind circumstantele producerii accidentului si daunele vizibile cauzate vehiculelor implicate, iar persoana responsabila de producerea accidentului isi recunoaste culpa;
- conducatorii de vehicule implicati in accident au posibilitatea de a face fotografii si/sau imagini video la locul accidentului de vehicul;
- conducatorii de vehicule implicati in accident inregistreaza datele martorilor daca este posibil acest lucru.
In cazul neindeplinirii cumulative a conditiilor mentionate (cu exceptia lit. b), formularul „Constatare amiabila de accident", completat si semnat de catre conducatorii de vehicule implicati in accident, devine nul, iar accidentul de vehicul urmeaza sa fie documentat de catre organele competente.