1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
CNPF: Consumatorii sunt indemnati ...

CNPF: Consumatorii sunt indemnati sa se informeze cu drepturile pe piata financiara nebancara si sa semnaleze deficientele

In scopul protejarii intereselor si drepturilor consumatorilor, Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF) a pus la dispozitia cetatenilor mai multe posibilitati de a sesiza autoritatea de supraveghere despre deficientele si incalcarile constatate pe piata financiara nebancara din Republica Moldova.

De notat ca, in conformitate cu actualul cadru legal, CNPF are prerogativa de a analiza petitiile persoanelor care au reclamat serviciile neconforme prestate pe cele trei sectoare aflate sub reglementare si supraveghere (piata de capital, asigurari si creditare nebancara).

In acest sens, beneficiarii de produse si servicii financiare nebancare sunt incurajati sa se informeze cu drepturile de care dispun, sa consulte legile si ghidurile disponibile pe pagina web oficiala (www.cnpf.md), dar si sa semnaleze practicile incorecte de pe piata, prin depunerea in adresa autoritatii a unei petitii in scris sau in format electronic (in corespundere cu cerintele stabilite pentru un document electronic).

Cum poate fi depusa o petitie la CNPF?

 • prin e-mail, la adresa: office@cnpf.md
 • prin completarea Formularului de petitie/Cerere de asistenta in asigurari, care poate fi descarcat de pe pagina autoritatii
 • prin expedierea prin intermediul oficiilor postale la adresa fizica a CNPF: mun. Chisinau, bd. Stefan cel Mare si Sfant, 77.

Prin petitie, se intelege orice cerere, sesizare sau propunere adresata unei autoritati publice de catre o persoana fizica sau juridica.

Petitia trebuie sa contina urmatoarele:

 • numele si prenumele sau denumirea petitionarului;
 • domiciliul sau sediul petitionarului si adresa de posta electronica daca se solicita raspuns pe aceasta cale;
 • denumirea autoritatii publice;
 • obiectul petitiei si motivarea acesteia;
 • semnatura petitionarului ori a reprezentantului sau legal sau imputernicit, iar in cazul petitiei transmise in forma electronica - semnatura electronica.
  Atentie!
 • Petitiile anonime sau cele depuse fara indicarea adresei postale sau electronice a petitionarului nu se examineaza.
 • CNPF sau persoana oficiala are dreptul sa nu examineze in fond petitiile ce contin un limbaj necenzurat sau ofensator, amenintari la securitatea nationala, la ordinea publica, la viata si sanatatea persoanei oficiale, precum si a membrilor familiei acesteia.

Pentru mai multe informatii privind modul de depunere si examinare a petitiilor, va recomandam sa consultati Codul administrativ al Republicii Moldova.