Atelierul de instruire organizat de catre Comisia Nationala a Pietei Financiare (CNPF), in parteneriat cu reprezentantii Proiectului "Transparenta Sectorului Financiar in Moldova" (FSTA), finantat de Agentia Statelor Unite ale Americii pentru Dezvoltare Internationala (USAID) a reprezentat o continuitate a activitatilor pentru alinierea sectorului de asigurari din Republica Moldova la practicile si normele internationale.
Conceptul de supraveghere prudentiala a constituit subiectul unui atelier online de instruire, destinat reprezentantilor tuturor companiilor de asigurari din Republica Moldova.
Obiectivul instruirilor a fost de a pregati asiguratorii pentru tranzitia catre supravegherea prudentiala, prevazuta de noul proiect de lege privind activitatea de asigurare/reasigurare. Totodata, implementarea supravegherii prudentiale in domeniul asigurarilor reprezinta si o cerinta a Directivei UE Solvabilitate II.
Formatorii evenimentului de instruire au fost experta internationala, Holly BAKKE si reprezentantii directiei de profil din cadrul CNPF. Discutiile s-au axat pe elementele esentiale ale supravegherii prudentiale - managementul riscului, guvernanta corporativa si ORSA (evaluarea proprie a riscului si solvabilitatii), precum si pe modalitatea si termenele de implementare a acestora.
Tot in cadrul atelierului a fost prezentata si Instructiunea de intocmire a Raportului ORSA, elaborata de catre expertii FSTA. Documentul include o serie de linii directoare care vor ajuta atat regulatorul, cat si companiile de asigurari sa asigure corectitudinea si plenitudinea datelor respectivului raport. In perspectiva, expertii FSTA vor sprijini CNPF si la elaborarea unui model de raport ORSA, care ar putea fi utilizat de catre entitatile raportoare.
Obligativitatea intocmirii rapoartelor privind evaluarea proprie a riscului si solvabilitatii este prevazuta de proiectul noii legi privind activitatea de asigurare/reasigurare, iar termenul preconizat pentru inceperea prezentarii acestui raport de catre participantii pietei de asigurari este de 12 luni din momentul intrarii in vigoare a noului cadru de reglementare.
Prezentarile formatorilor au fost alternate de discutii interactive, in cadrul carora participantii au avut ocazia sa impartaseasca provocarile pe care le anticipeaza in implementarea supravegherii prudentiale, in special a raportarii dupa modelul ORSA, care reprezinta o premiera pentru sectorul asigurarilor din Republica Moldova.
Atelierul de instruire pentru asiguratori privind tranzitia catre supravegherea prudentiala s-a finalizat. Iata care au fost subiectele!
Din aceeasi categorie
Cele mai citite