1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Adina CAVESCU: Asigurarea agricola ...

Adina CAVESCU: Asigurarea agricola sprijina business-ul fermierilor, mai ales in conditiile in care schimbarile climatice au un impact major

"Asigurarea agricola poate fi un instrument util care asigura despagubirea fermierului sau a finantatorului in cazul producerii unor riscuri. Exista astfel o nevoie reala a fermierilor de a avea acces la oferte alternative, bineinteles competitive, clare, de calitate", a afirmat Adina CAVESCU, Manager Regiunea Food&Agro, GrECo Romania, precizand ca brokerul pe care-l reprezinta desfasoara campanii de constientizare si promovare a solutiilor in domeniul agricol.

XPRIMM: Agricultura este o ramura importanta in economia Romaniei. In ce masura asigurarile reprezinta o solutie pentru domeniul agricol?

A.C.: Prima veriga a lantului agro-alimentar este fermierul / agricultorul. Produsele acestuia ajung in majoritatea situatiilor in unitatile de procesare. Unii cunoastem, unii ne imaginam ce se intampla pe tot parcursul acestui proces, cat de complex si lung poate fi, in cele mai multe cazuri. Cu cat acest lant logistic al alimentelor este mai lung, cu atat riscurile la care sunt expuse produsele si, implicit, companiile sunt mai mari.

Pentru cine isi castiga existenta din agricultura, este foarte important sa aiba o predictibilitate si o planificare pe termen mediu si lung. Chiar daca ar exista aceste aspecte, o problema majora a fermierilor s-ar raporta la vreme, la conditiile meteo nefavorabile. Iar daca apare o problema serioasa, intreaga afacere este in pericol.

Un raport al Bancii Mondiale arata ca, in Romania, riscul climatic are unul dintre cele mai ridicate niveluri dintre statele Uniunii Europene, aducand o pierdere de productie de peste 30%. Pe langa riscul nerealizarii productiei ca urmare a impactului produs de un risc climatic, un alt risc ce afecteaza fermierul este cel legat de volatilitatea preturilor, mai exact de volatilitatea marjei de profit. Intalnim acest lucru in special la distribuitorii de inputuri.

Cele mai mici variatii de temperatura, perioade de seceta sau, dimpotriva, inundatii, ploi, grindina - toate pot afecta cultura agricola.

In acest context, managementul riscului capata o importanta cruciala in agricultura. De la asigurarea de raspundere civila si asigurarea de proprietate, la acoperiri pentru culturile agricole, asigurarea de accidente, de sanatate pentru angajati, toate contribuie la constientizarea unor nevoi esentiale pentru continuarea business-ului in bune conditii.

XPRIMM: Conform estimarilor publice, doar 20-30% din totalul terenului arabil al Romaniei este asigurat. De ce credeti ca procentul este atat de mic si cum am putea sa-l crestem?

A.C.: Este mult de discutat, insa as preciza, printre altele, neincrederea fermierilor in sistemul privat de asigurari, lipsa lichiditatilor, lipsa investitiilor in sistemele de irigatii - situatie ce conduce la amplificarea riscului de seceta, de exemplu.

Insa, agricultura continua sa se dezvolte, sa se transforme, sa se digitalizeze. Exista diverse oportunititati de dezvoltare, produse noi disponibile pe toate pietele, astfel partenerii nostri sunt din ce in ce mai deschisi la inovatie si din ce in ce mai increzatori in instrumentele pe care le punem la dispozitie.

XPRIMM: Ce este asigurarea agricola si ce riscuri acopera?

A.C.: Explicatie simpla si fara limbaj de lemn - un instrument valoros de protectie, privit ca o plasa de siguranta in cazul in care un eveniment ii afecteaza fermierului toata munca din acel an. Spre deosebire de alte forme de asigurare unde riscurile pot fi anticipate, evaluate, masurate si, poate, limitate inainte de producerea lor, asigurarea agro depinde, in majoritatea cazurilor, de conditiile meteo.

Asigurarea incepe de la semanat si se inchide la recoltare; riscurile intra in vigoare, bineinteles, odata cu rasarirea culturii. Sunt situatii cand asigurarea se emite inainte de insamantare, daca sunt implicate entitati financiare sau diferiti investitori, dar si situatii cand se declanseaza imediat dupa semanat (in 60 zile de la semanat) pentru riscul de negerminare, respectiv nerasarirea plantelor.

Putem face cateva referiri la componentele acestei asigurari:

 • Punctul 1: Suma asigurata - simulata dupa cum urmeaza :
  - Pentru produsele traditionale, se stabileste in baza profitului estimat - adica valoarea recoltei in kg/ ha, data de un istoric propriu din ferma din care se elimina anul cu productia cea mai scazuta si anul cu recolta cea mai ridicata 
  sau 
  - Valoarea cheltuielilor tehnologice bazata pe un deviz al fermierului, de regula pana in 3.000 lei/ ha
  sau
  - Bazata pe o suma asigurata fixa, stabilita de fermier si acceptata de asigurator. 
  Pe de alta parte, in cazul produselor noi disponibile, complementare asigurarilor traditionale, suma asigurata se poate stabili, de exemplu, si in functie de valoarea inputurilor comercializate (100% din factura sau procent din aceasta valoare).
 • Punctul 2: parte componenta din polita este si FRANSIZA, ce poate fi de 2 feluri:
  - Atinsa - adica nu se despagubesc pierderile de productie ce se regasesc sub pragul de 20% din productia asigurata / ha. 
  - Deductibila - impusa, de regula, de companiile de asigurare si se stabileste ca procent din suma asigurata aferenta suprafetei daunate (se scade din totalul despagubirii).
 • Punctul 3: Stabilirea DAUNEI = evaluarea se efectueaza in camp in ferma asigurata, daca conditiile meteo permit accesul la parcela daunata, dar inainte de recoltare. Asiguratorul stabileste impreuna cu fermierul metoda de evaluare in functie de stadiul de vegetatie al culturilor.

XPRIMM: Cine poate beneficia de aceasta asigurare? Sunt doar anumite culturi acoperite sau anumite suprafete?

A.C.: Beneficiaza fermierii ce exploateaza suprafete agricole, precum si companiile ce se ocupa cu distributia si productia de inputuri, ingrasaminte, fertilizanti etc. Se pot asigura toate culturile: cereale, plante tehnice, plante medicinale, plante de nutret, culturi semincere, rodul viilor, pomilor fructiferi, culturi din sere, solarii, pepiniere si plantatii de portaltoi.

XPRIMM: Agricultura se dezvolta. Asigurarea ajuta aceasta industrie? E mai facila sau mai ieftina?

A.C.: Mai la indemana, da; mai ieftina, n-as spune. Poate una dintre cele mai sigure atunci cand vine vorba de un risc. Clar, asigura o protectie in anii cei mai grei, cand fermierul este atat de afectat, incat are nevoie de lichiditati pentru a-si onora obligatiile contractuale in raport cu partenerii sai (furnizori, banci) sau pentru a continua activitatea curenta, pentru a nu avea blocaje de ordin financiar. Mai ales ca asistam la schimbari climatice tot mai dese sau cu impact major.

XPRIMM: Tehnologia este benefica si pentru industria de asigurari si a dus la aparitia unor asigurari parametrice. Cum vin acestea in sprijinul fermierilor, dar si al asiguratorilor?

A.C.: Producatorul agricol are posibilitatea sa achizitioneze asigurari parametrice - o protectie bazata pe date din sateliti. Sunt produse complementare asigurarilor traditionale, nu sunt folosite pentru a le inlocui, ci pentru a umple golul de protectie din programele standard de asigurari. Desi vremea extrema este incontrolabila, se poate atenua impactul financiar prin acest produs, mai exact pierderi cauzate de un singur eveniment predefinit.

Aceasta asigurare se plateste in functie de gravitatea unui eveniment, avand ca reper anii cei mai grei. Iar valoarea despagubirii creste pe masura ce intensitatea riscului asigurat creste si el. Spre exemplificare, in cazul unei secete semnificative, fapt ce duce la pierderi de recolte intr-o anumita ferma.

Despagubirea se calculeaza in urmatorul mod: In fiecare zi, comparam continutul real de apa din sol cu media din ultimii 20 de ani din ferma proprie a fermierului in perioada asigurata. Calculam deficitul mediu zilnic si il impartim la umiditatea medie a solului. Daca rezultatul depaseste parametrul stabilit ca procent declansator al despagubirii, se petrece evenimentul asigurat. Nu este analizata planta, ci pierderea financiara provocata de riscul climatic.

Am identificat in cazul acestor instrumente cateva avantaje comparativ cu produsele traditionale:

- Foarte important - este evitata inspectarea culturilor agricole, adica factorul uman nu este implicat.

- Sunt semnate doar doua documente pentru o despagubire rapida.

- Se calculeaza despagubirea in baza datelor obiective de la Agentia Spatiala Europeana. Nu sunt folosite statiile meteo nationale.

- Ofera numerar mai rapid.

Polita poate avea incorporata si o aplicatie prin care clientul urmareste in timp real procesul de despagubire si gradul de afectare a culturii. Astfel, se eficientizeaza destul de mult modul de lucru si, bineinteles, vorbim si despre acuratetea datelor.

Nu ajuta doar fermierul, ci si producatorii sau distribuitorii de seminte, pesticide, ingrasaminte, banci ce finanteaza comerciantii agricoli. In cazul lor, ofera o certitudine contractuala, adica despagubirea primita le va permite sa majoreze limitele de credit, sa ofere reduceri la achizitiile noi sau sa acorde amanare la plata in anii mai grei.

XPRIMM: Un alt sprijin pentru fermieri vine din Submasura 17.1, de subventionare a primelor de asigurare. Ce ne puteti spune despre asta?

A.C.: Pentru a veni in sprijinul asiguratilor, exista in derulare un proiect la nivel national, parte din Programul National de Dezvoltare Rurala ( PNDR 2014-2020), derulat prin AFIR si aprobat prin Ordin al Ministrului Agriculturii. Acest program este menit sa contribuie la subventionarea primelor de asigurare platite de fermierii romani.

In principal, a fost gandit pentru incurajarea acestora sa participe la schemele de asigurare private, sa creasca gradul de protectie prin folosinta asigurarilor si sa se incerce extinderea riscurilor asigurabile catre diferiti jucatori din piata de profil.

Depunerea cererilor de finantare pentru sectorul vegetal - sesiunea cultura de toamna 2020, cultura de primavara 2021- si sectorul zootehnic, are un termen pana la 31 octombrie 2021.

Sprijinul nerambursabil este de 70% din valoarea primei de asigurare eligibile (de subliniat faptul ca nu 70% din prima totala de pe polta, ci 70% din prima de asigurare eligibila).

Enumar cateva conditii de eligibilitate:

- Sa fii fermier activ, sa asiguri intreaga surafata asigurata declarata la APIA, sa inchei polita cu cel putin un risc eligibil prevazut in ghid. Risc eligibil insemnand: grindina, furtuna, ploi torentiale, inundatii, ingheturi, seceta/ arsita (seceta pedologica in faza de rasarire pentru culturile de toamna) - cele mai uzuale.

In situatia in care contractul prevede si alte riscuri decat cele eligibile - exemplu, incendiu - prima aferenta acestui risc se va mentiona distinct si nu se va include in subventie.

- Contractul prevede, de asemenea, o fransiza atinsa de 20% (acel prag de productie / de suprafata daunata, mentionat anterior) si o fransiza deductibila de 10%;

- Plata primei se realizeaza doar de catre fermier, adica de solicitantul finantarii.

Ghidul este imbunatatit de la an, la an pentru a fi cat mai accesibil . Un exemplu ar fi productia obtenabila diferita de productia eligibila ce poate fi mentionata anul acesta in polita prin plata unei prime suplimentare si efectuarea unei IR din partea asiguratorului.

XPRIMM: Cum se calculeaza pretul unei polite de asigurare agro?

A.C.: Principalele coordonate: se calculeza in functie de suprafata asigurata, daunalitatea zonei, de fransiza aleasa, modalitate de plata a primei de asigurare, de judetul in care se afla cultura respectiva.

XPRIMM: Care sunt strategia si obiectivele GrECo pe segmentul asigurarilor agricole?

A.C.: Lucram la campanii de constientizare si promovare solutii noi viabile pentru domeniul agricol, toate menite sa ajute consumatorul in luarea unor viitoare decizii corecte pentru bussines-ul propriu. Insa, ca o concluzie, asigurarea este necesara a fi promovata mai intens, intrucat poate fi un instrument util care asigura despagubirea fermierului sau a finantatorului in cazul producerii unor riscuri. Exista astfel o nevoie reala a fermierilor de a avea acces la oferte alternative, bineinteles competitive, clare, de calitate.

Adina CAVESCU a vorbit despre asigurarile agricole si in emisiunea Ora de Risc by XPRIMM, la RFI Romania, pe care o puteti urmari AICI!