1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
ASF a publicat noile tarife de ...

ASF a publicat noile tarife de referinta RCA!

ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara a publicat noile tarife de referinta pentru politele auto obligatorii – RCA. Fata de raportul precedent, noile tarifele de referinta RCA au inregistrat cresteri pentru toate categoriile de clienti. Pentru autoturismele detinute de persoanele fizice tarifele incep de la 762 lei si urca la 3.551 lei. La camioanele de peste 16 tone pretul ajunge la 7.539 lei in cazul persoanelor juridice si la 5.212 lei pentru persoanele fizice.

„Tarifele de referinta estimate pentru fiecare segment de tarif sunt, in general, intr-un interval rezonabil fata de cele publicate anterior, iar acolo unde sunt diferente, acestea sunt justificate de evolutia expunerii la risc si/sau de evolutia daunalitatii”, anunta ASF.

Graphical user interface, table

Description automatically generated
Graphical user interface, application

Description automatically generated
Graphical user interface, website

Description automatically generated

Tarifele anterioare, publicate in raportul din august 2021, le puteti revedea AICI.

Conform raportului ASF din februarie 2022, perioada de referinta pentru datele istorice utilizate in determinarea primei de risc de referinta, a factorilor de incarcare si a tarifului de referinta (sau prima bruta de referinta) este reprezentata de ultimii 5 ani de eveniment anteriori datei de referinta, in speta perioada 1 Ianuarie 2016 - 31 Decembrie 2020.

Tarifele de referinta au fost estimate pentru fiecare segment de tarif, aferent urmatoarelor categorii de vehicule descrise prin Norma A.S.F. nr. 22/2017 privind metodologia de calcul al tarifelor de referinta pentru asigurarea obligatorie de raspundere civila auto pentru prejudicii produse tertilor prin accidente de vehicule si de tramvaie: 

1. Vehicule destinate transportului de calatori, SUV-uri si autovehicule mixte cu o masa autorizata maxima de sub 3,5 tone si maxim 9 locuri 

2. Autovehicule destinate transportului de calatori cu peste 9 locuri 

3. Motociclete, mopede, motociclete electrice hibride si ATV-uri, cu sau fara atas

4. Tractoare rutiere 

5. Autovehicule pentru transportul bunurilor 

6. Remorci si semi-remorci 

7. Alte vehicule, precum vehicule cu scop special, utilaje, vehicule electrice etc.

Pornind de la categoriile de vehicule descrise mai sus, segmentele de tarif au fost construite tinand cont de urmatoarele caracteristici referitoare la:

- Persoana asigurata: tipul asiguratului (persoana fizica sau persoana juridica), varsta asiguratului (pentru persoane fizice);

- Caracteristicile vehiculului: capacitatea motorului (cmc), numarul de locuri pe scaune, puterea motorului (CP), masa maxima admisa (Kg).

Potrivit raportului ASF, factorul de incarcare privind cheltuielile asiguratorului, a fost stabilit la 25% din prima bruta de referinta, conform procentului maxim prevazut de legislatia in vigoare.

Marja de profit exprimata, a fost stabilita la 5% din prima bruta de referinta.

Prima bruta de referinta

Tariful de referinta a fost calculat utilizand formula definita la art. 2 pct. 24 din Legea nr. 132/2017:

Prima bruta de referinta = PR x (1+M) x (1+IBNR) x (1+i) x (1+s) / (1-Ch-P) x (1-BM)

unde:

PR = dauna medie (Dm) x frecventa medie (Fm),

M = factorul de crestere pentru daune mari,

IBNR = factorul de incarcare IBNR,

i = factorul privind inflatia daunelor,

s = marja de siguranta,

Ch = cheltuielile asiguratorului determinate la valoarea medie exprimate ca procent din prima bruta (25%);

P = marja de profit exprimata ca procent din prima bruta;

BM = incarcarea datorita aplicarii sistemului bonus-malus;

Dm si Fm sunt factori raportati la ultimii 5 ani;

In tabelele de mai jos prezentam valorile factorilor de incarcare si tarifele de referinta, pentru fiecare segment de tarif:

Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated
Table

Description automatically generated with medium confidence
Graphical user interface

Description automatically generated

Amintim ca Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a inaintat Ministerului de Finante o propunere de Hotarare de Guvern referitoare la limitarea tarifelor RCA la nivelul tarifelor de referinta pentru o perioada de 6 luni. Proiectul de HG a fost pus, vineri, in transparenta publica pe site-ul Ministrului Finantelor. Acesta prevede si tarifele de prima maxime, precum si sanctiuni pentru asiguratorii care depasesc nivelul maxim. Comisioanele de distributie se limiteaza la maximum 5% din prima bruta incasata.