1asig.ro
1asig.ro

Ziua Egalitatii Salariale: Femeile din UE castiga in continuare mai putin decat barbatii

5 min. / 1.540 cuvinte
Femeile din Uniunea Europeana castiga in continuare mai putin decat barbatii, in medie cu 16%, ceea ce reprezinta o usoara imbunatatire fata de situatia de anul trecut, cand diferenta era de 16,2%, prezinta Comisia Europeana.

PROMO


Ziua Europeana a Egalitatii Salariale, care marcheaza data de la care femeile inceteaza, in mod simbolic, sa mai fie platite pentru aceeasi munca in comparatie cu colegii lor barbati, cade in acest an pe 4 noiembrie.

In perspectiva acestei zile simbolice, prim-vicepresedintele Frans TIMMERMANS, comisarul pentru ocuparea fortei de munca, afaceri sociale, competente si mobilitatea fortei de munca, Marianne THYSSEN, si comisarul pentru justitie, consumatori si egalitate de gen, Vera JOUROVA, au declarat:

"Au trecut 60 de ani de cand principiul remuneratiei egale a fost inscris in tratatele europene, si totusi legislatia inca nu reflecta realitatea vietii de zi cu zi a femeilor din intreaga Europa. Femeile europene continua sa lucreze doua luni pe an fara sa fie platite, in comparatie cu colegii lor barbati, iar ritmul progreselor este prea lent.

Cu toate ca in ultimii cinci am facut unii pasi in directia cea buna, trebuie sa depunem mai multe eforturi, intr-un ritm mai accelerat. Cetatenii nostri se asteapta sa obtinem rezultate mai bune.

Noua din zece europeni - femei si barbati - cred ca este inacceptabil ca femeile sa fie platite mai putin decat barbatii pentru aceeasi munca.

Informatia inseamna putere si, prin urmare, cu cat vom putea sa imbunatatim mai mult transparenta privind cauzele care stau la baza diferentei de remunerare, cu atat vom putea sa le combatem mai bine.

Transparenta salariala este importanta, pentru a putea sa detectam cazurile de discriminare salariala, iar angajatii si clientii sa poata trage propriile lor concluzii si sa ia masuri. In fapt, 64 % dintre europeni au declarat ca sunt de acord cu publicarea salariilor medii din cadrul intreprinderii lor, defalcate pe categorii de locuri de munca si pe sexe. Transparenta salariala, impreuna cu alte solutii, cum ar fi o repartizare echitabila a responsabilitatilor de ingrijire intre femei si barbati - care este posibila datorita noii Directive a UE privind concediul pentru cresterea copilului si concediul pentru ingrijire - ne-ar ajuta sa combatem cauzele profunde ale diferentei de remunerare dintre femei si barbati.

Trebuie sa continuam lupta impotriva diferentei de remunerare dintre femei si barbati, pentru a spori eficacitatea fortei de munca si pentru a construi o societate mai echitabila."

Cauzele diferentei de remunerare dintre femei si barbati sunt multiple: femeile lucreaza mai frecvent cu fractiune de norma, se confrunta in cariera lor profesionala cu asa-numitul fenomen al "plafonului de sticla", lucreaza in sectoare in care salariile sunt mai mici sau sunt adesea nevoite sa isi asume responsabilitatea principala pentru ingrijirea familiilor lor. Una dintre modalitatile de solutionare a acestei probleme o reprezinta imbunatatirea echilibrului dintre viata profesionala si cea privata a parintilor si a ingrijitorilor care lucreaza. In aprilie 2017, Comisia a prezentat o propunere in acest sens, care a fost adoptata de Parlamentul European si de Consiliu in ianuarie 2019.

Diferentele salariale depind, de asemenea, de stereotipurile de gen si de discriminare, ponderea relativa a acestor cauze neputand fi cunoscuta daca nu se imbunatateste transparenta salariala.

La nivelul UE, in ultimii 5 ani Comisia Juncker a luat diferite initiative in acest sens. In 2014, Comisia a adoptat o recomandare referitoare la consolidarea principiului egalitatii de remunerare intre barbati si femei, prin promovarea unor masuri concrete in materie de transparenta salariala, printre care se numara si dreptul la informare, auditul salarial, prezentarea de rapoarte si includerea aspectelor legate de egalitatea salariala in cadrul negocierilor colective. Raportul din 2017 privind punerea in aplicare a recomandarii a constatat ca implementarea si eficacitatea masurilor erau insuficiente.

In noiembrie 2017, Comisia a lansat Planul de actiune al UE pentru combaterea diferentei de remunerare intre femei si barbati, care adopta o abordare holistica si propune solutii pentru toate cauzele profunde ale acestui fenomen, inclusiv imbunatatirea transparentei salariale.

Pana in prezent, s-au acordat fonduri in valoare de 14,2 milioane EUR pentru proiectele de combatere a stereotipurilor, in ceea ce priveste orientarea profesionala si alegerile in materie de cariera, implicarea femeilor in procesul decizional si echilibrul dintre viata profesionala si cea privata, eliminarea disparitatilor de gen de-a lungul vietii si modul de combatere a diferentei de gen in materie de ocupare a fortei de munca, remunerare si pensii.

In 2018, Comisia a lansat o evaluare a masurilor privind egalitatea salariala, pe care in prezent o finalizeaza. Concluziile Consiliului EPSCO din iunie 2019 invita Comisia Europeana sa monitorizeze in mod activ evaluarea in curs.

In perioada ianuarie-aprilie 2019, Comisia Europeana a organizat o consultare publica pentru a aduna contributii de la o gama larga de parti interesate referitoare la functionarea si punerea in aplicare a legislatiei UE privind egalitatea salariala. Rezumatul rezultatelor este disponibil online. Comisia Europeana lucreaza in prezent la evaluarea principiului " remuneratiei egale", care se numara printre obiectivele planului de actiune.

In plus, Comisia Europeana publica astazi o prezentare generala a jurisprudentei nationale si europene si a bunelor practici referitoare la egalitatea salariala, care se numara printre obiectivele planului de actiune in materie de avertizare si informare cu privire la diferenta de remunerare dintre femei si barbati. Aceasta prezentare generala ofera informatii referitoare la functionarea egalitatii salariale, dar subliniaza si deficientele in ceea ce priveste asigurarea respectarii in practica a principiului remuneratiei egale.

795 accesari