1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Virgil SONCUTEAN, UNSAR: Sa nu cadem in capcana preturilor mici pe segmentul asigurarilor de sanatate!

"Profitabilitatea asigurarilor de sanatate este negativa sau usor cu plus in acest moment", a declarat Virgil SONCUTEAN, Membru in Consiliul Director al Uniunii Nationale a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), in cadrul evenimentului "Scoala pentru Jurnalisti".

Cauzele acestei situatii sunt multiple, printre care lipsa de experienta in piata, istoricul de daunalitate, preturi reduse etc.

Virgil SONCUTEAN a aratat ca numarul dosarelor de daune pe segmentul asigurarilor private de sanatate este asemanator cu cel de pe segmentul auto, in cazul companiei ALLIANZ-TIRIAC, pe care o conduce din pozitia de CEO.

Acesta a mai mentionat ca asigurarile de sanatate au frecventa ridicata de daunalitate, este nevoie de competenta si este nevoie de capital pentru ca societatile sa gestioneze o astfel de linie de business.

"Sa nu repetam experienta din RCA. Trebuie sa existe un nivel de pret corect. Desi deductibilitatea este de 400 euro pentru angajator si alti 400 euro pentru angajat, primele medii sunt mult sub aceste limite. Si aici este o capcana in care sper sa nu cadem, de a intra intr-o competitie pe pret", a declarat oficialul UNSAR.

Virgil SONCUTEAN a amintit ca piata asigurarilor private de sanatate a crescut in 2016 cu 70% comparativ cu anul precedent, ajungand la o valoare de peste 173 milioane de lei.

Printre factorii care au influentat cresterea pietei, se numara, pe langa cresterea deductibilitatii si conversia abonamentelor la clinicile private catre asigurarile private de sanatate, chiar daca la un pret mai mare. Si sistemul medical de stat incurajeaza cresterea asigurarilor private - oamenii au nevoie de o alternativa, isi doresc servicii medicale rapide si decente, intr-un spital privat.

Conform declaratiilor UNSAR, piata de asigurari de sanatate este dominata de politele de grup, facute de angajatori, in timp ce politele individuale au o pondere de circa 10%, remarcandu-se o crestere in ultima perioada.

Totodata, Virgil SONCUTEAN a declarat ca UNSAR este in discutii cu institutiile statului si cu mai multe spitale din tara pentru a gasi o solutie prin care pot fi folosite asigurarile private de sanatate si in spitalele de stat. Un program pilot ar putea fi implementat la un spital de stat din Baia Mare.

Piata asigurarile de viata ramane subdezvoltata


"De peste 10 ani, Romania continua sa aiba una dintre cele mai scazute rate de penetrare a asigurarilor de viata din Europa, cu un grad redus de dezvoltare, chiar si in comparatie cu statele centrale si est-europene. Asigurarile de viata reprezinta in Romania doar 18% din total prime brute subscrise, in timp ce la nivel european piata de asigurari este dominata de segmentul asigurarilor de viata - circa 61%", apreciaza Virgil SONCUTEAN.

De ce sunt asigurarile de viata subdezvoltate? Una dintre cauze este lipsa masurilor stimulative din partea statului (masuri care au fost adoptate de catre alte state), precum reduceri de impozite sau deductibilitatea primelor de asigurare. De asemenea, nu a fost cultivata o cultura pt stimularea responsabilitatii individuale, iar romanii nu constientizeaza nevoia de protectie. Mai mult decat atat, constatam ca exista probleme de intelegere a rolului asigurarilor de viata, nu sunt intelese beneficiile acestora si sunt considerate elitiste.

Virgil SONCUTEAN mai arata ca la nivel de perceptie, costul unei asigurari de viata versus puterea de cumparare este mai mult un mit decat realitate: "Vorbim despre 'nu am bani', 'nu acum' si 'nu am incredere'. Costul este mai mult un mit decat realitate. In realitate, o polita de asigurare de viata este mai ieftina chiar si decat o asigurare auto. In mit si realitate exista un vid de informatii, pe care trebuie sa il umplem noi ca asiguratori".

Mai mult decat atat, "constatam ca exista probleme de intelegerea a rolului asigurarilor de viata, nu sunt intelese beneficiile acestora si sunt considerate produse elitiste. Schimbarea perceptiei nu poate fi modificata insa peste noapte. Pana atunci, problema asigurarilor de viata ramane intr-un con de umbra", a adaugat acesta.

Conform estimarilor, numarul clientilor individuali de polite multianuale de asigurari de viata este de putin peste un million in Romania.

Dintr-un chestionar realizat de UNSAR, in mai 2017, reiese ca 79,4% dintre respondenti nu au asigurare de viata. Cu toate acestea, intrebati a cui considera ca e responsabilitatea pentru securitatea financiara a familie, 82,4% din participanti au spus ca responsabilitatea este individuala.