1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Viorel VASILE: IDD asaza pe aceleasi criterii si principii toata distributia de asigurari din Europa

5 min. / 1.540 cuvinte
Toamna vine cu diverse topicuri de discutii in piata de asigurari. Modificari ale legii RCA, ale legii asigurarii obligatorii a locuintelor, intrarea in vigoare a IDD sunt doar cateva dintre subiectele momentului. Despre acestea si nu numai, am discutat cu Viorel VASILE, Presedinte, PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare Reasigurare, in cadrul editiei din aceasta saptamana a emisiunii XPRIMM Time for Business.

PROMO


Vorbind despre legislatia RCA, la un an de la aplicarea acesteia, el a remarcat faptul ca o problema este reprezentata de politele incheiate pe o luna, unde soferii mai uita sa le reinnoiasca si a amintit ca, potrivit Consiliului Concurentei, aproximativ un sfert dintre masinile aflate in circulatie nu au RCA valabil.

"Persoanele fizice uita sa isi reinnoiasca politele pe o luna. De aici gradul de cuprindere in asigurare este foarte redus si riscul de frauda este mare. Cred ca unul dintre punctele pe care noi, ca si asociatie profesionala, l-am adus in discutie la modificarea legii RCA a fost renuntarea la politele RCA pe o luna. Dupa parerea mea, ar putea fi pastrate politele RCA pe o luna la persoanele juridice, in timp ce la persoanele fizice sa fie pe 6 si 12 luni. Pentru ca la persoanele juridice este un manager de flota care are grija sa reinnoiasca politele si mai sunt acele situatii specifice cand masinile sunt folosite pe anumite perioade de timp", a spus Viorel VASILE.

Intrebat care este profilul clientilor care achizitioneaza RCA pe o luna, Viorel VASILE a spus ca acestia provin, in general, din localitati mici, cu mai putin de 200.000 de locuitori, care au masini vechi sau foarte vechi si le folosesc destul de rar.

"Ar trebui sa tinem cont si de ce a decis Curtea Europeana de Justititie, ca este obligatoriu ca masinile sa fie asigurate pe toata perioada pe care sunt inmatriculate (chiar daca stau parcate). Corelat cu aceasta decizie, ar trebui sa incercam sa modificam legea RCA", a spus Presedintele PRBAR si CEO al SAFETY Broker.

O alta problema sesizata de Comisia Europeana este plafonarea cheltuielilor administrative la 25%. "Suntem intr-o economie de piata si nu ar trebui sa avem o astfel de prevedere in legislatie, desi, daca ne uitam la cifrele ASF, cheltuielile de administrare sunt de 26-27%", a subliniat Viorel VASILE.

Intrebat care estimeaza ca va fi impactul Directivei privind Distributia in Asigurari - IDD, el a aratat ca va aduce multe modificari: "Asaza pe aceleasi criterii si principii toata distributia de asigurari din Europa. Este greu sa pui pe acelasi nivel piata din Germani cu cea din Romania".

"Referitor la normele IDD, principala problema pe care eu o vad este dorinta autoritatii de a impune ca asistentii in brokeraj sa aiba unic obiect de activitate", a continuat Viorel VASILE.

El a dat doua exemple ale acestei situatii, care spera sa fie concludente in deciziile viitoare privind normele IDD. "Ce s-ar intampla daca asistentii in brokeraj ar avea unic obiect de activitate? Dau doua exemple de mari asistenti in brokeraj. Unul este eMag - care are o persoana autorizata la ASF si functioneaza ca un asistent in brokeraj clasic. Ca sa aiba unic obiect de activitate va trebui sa isi faca o alta firma in grup. Probabil ca s-ar adapta si ar gasi o solutie, dar de ce sa stricam ceva care functioneaza? Un alt exemplu este retailerul CORA, care are constract de asistent in brokeraj cu un broker din piata".

"Trebuie sa analizam si sa vedem care este reversul deciziilor pe care le luam. Piata functioneaza si nu sunt probleme. De ce sa schimbam lucrurile? Sensul IDD nu este neaparat de a face schimbari de dragul schimbarilor, ci este de a face schimbari in avanjatul consumatorilor; pentru transparenta, pentru binele consumatorului", a subliniat Presedintele PRBAR.

"Pana acum brokerul avea unic obiect de activitate, iar asistentul in brokeraj putea sa aiba mai multe obiecte de activitate, ceea ce mi se parea normal. Acum brokerul va avea mai multe obiecte de activitate, dar asistentul in brokeraj trebuie sa aiba unic obiect de activitate. Practic, rescriem un sistem care functioneaza, cu riscul de a pierde o mare parte din asistentii in brokeraj din piata, care sunt circa 30.000", a adaugat Viorel VASILE.

Legea privind distributia de asigurari (IDD - Insurance Distribution Directive) a fost adoptata recent in plenul Camerei Deputatilor, in calitate de for decizional. Aceasta urmeaza sa fie promulgata la Presedintele tarii, iar ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara va emite normele de aplicare a legii pe piata locala, in acest sens existand discutii intense.

Intrata in vigoare la finalul lunii februarie 2016, Directiva privind Distributia in Asigurari ar fi trebuit sa fie aplicata incepand cu data de 23 debruarie 2018, iar toate statele membre erau obligate ca pana la aceasta data sa transpuna Directiva in legislatiile nationale. Cu toate acestea, pe baza unei propuneri din partea Comisiei Europene, s-a convenit sa se amane termenul de transpunere pana la 1 iulie 2018 si data aplicarii pana la 1 octombrie 2018.

1.439 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO