1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
VIDEO:  Cum va fi anul 2021 pentru ...

VIDEO: Cum va fi anul 2021 pentru piata de brokeraj in asigurari?

Despre tendintele anului 2021 pe piata locala de brokeraj in asigurari, dar si despre realizarile anului trecut, au discutat Iulius Marian FIRCZAK, Deputat in Parlamentul Romaniei, Dorel DUTA, Presedintele UNSICAR (Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania), si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii -, in cadrul emisiunii "Ora de risc" by XPRIMM, la RFI Romania, de marti, 12 ianuarie.

Anul 2020 a fost un an atipic, in care schimbarea si adaptarea au fost extrem de necesare, iar brokerii au gasit solutii sa ramana aproape de nevoile clientilor chiar si in aceasta perioada plina de provocari. Acest lucru s-a vazut si in volumul de prime intermediate, care a crescut cu 9,2% in primele 9 luni din 2020 si a ajuns la aproape 5,8 miliarde de lei.

Aceste cifre ne arata ca romanii apeleaza tot mai des la brokeri atunci cand cumpara asigurari, au incredere in ei, iar brokerii intermediaza doua treimi (cc 68%) din intreaga piata de asigurari din Romania., fiind o forta de vanzari importanta."Incepem un an al asezarii, un an al culegerii roadelor eforturilor pe care le-am facut in 2020 - un an special, in care ne-am trezit cu totii intr-un vartej al schimbarilor medicale, am intrat intr-o pandemie neasteptata, care s-a raspandit la nivel global si ne-a afectat pe toti, timp in care am lucrat mai mult de acasa si am interactionat online. Ce au facut brokerii? Brokerii au facut multe lucruri pentru ca reprezinta interfata principala dintre client si compania de asigurari. Am fost aproape de clienti, ne-am adaptat stilul de lucru. Pot spune ca brokerii au fost varful de lance in relatia cu clientii, deoarece specificul nostru de activitate ne-a permis sa fim mobili, respectand toate masurile de siguranta. In aceasta perioada brokerii au fost cei care, intr-o masura, au suplinit contactul direct intre asigurator si client, mai ales in cazul daunelor, colegii nostri avand oameni dedicati in acest sens", a declarat Dorel DUTA.

El a precizat ca anul 2020 s-a incheiat cu o crestere pe piata, chiar daca anterior se anticipa un recul. "Acelasi lucru speram sa se intample si in 2021, chiar daca va fi un an greu".

La ce legi in favoarea consumatorilor de asigurari ati participat anul trecut si ce aveti in plan pentru 2021?

Iulius Marian FIRCZAK a spus ca a colaborat foarte bine cu UNSICAR si spera sa colaboreze in continuare pentru a imbunatati legile de pe piata asigurarilor. "2020 a fost un an ciudat, dar a fost o surpriza placuta sa vad ca a fost o crestere pe piata de asigurari. Sa nu uitam ca am avut doua luni toate motoarele economiei oprite, timp in care am avut si cereri neobisnuite de proiecte legislative, dar care nu au ajuns sa fie puse in aplicare pentru ca ar fi modificat in sens negativ piata de asigurari. S-a trecut peste acea perioada de lockdown general si piata de asigurari a ajuns sa aiba crestere intr-un an de pandemie, ceea ce este un lucru imbucurator; asta inseamna ca toti actorii din piata au gasit solutii si au inteles ca este foarte important acest produs - asigurarea, mai ales in momentul in care riscul este mai ridicat", a spus el.

"Din pacate, la nivel de legislatie, in 2020 nu am avut succes sa finalizez doua proiecte importante pe care le-am sustinut - proiectul de modificare a legii RCA si proiectul de modificare a legii PAD (privind asigurarile obligatorii de locuinte). Sunt doua proiecte care sunt, in opinia mea, prioritare in sesiunea de primavara a Parlamentului nou constituit. In 2017 legea RCA a deblocat lucrurile, dar astazi ea are nevoie de imbunatatiri, ceea ce e si firesc, pentru ca piata evolueaza, lucrurile se schimba si sper ca in sesiunea din primavara, impreuna cu sprijinul UNSAR si UNSICAR, sa reusim sa facem ca legea RCA sa aduca mai multa transparenta.

Ce a insemnat digitalizarea pentru piata?

"Pentru ca situatia nu ne-a mai permis sa ne vedem atat de mult fata in fata a trebuit sa gasim solutii alternative. Colegii nostri din piata erau pregatiti pentru astfel de situatii, pentru ca cea mai mare parte a politelor distribuite online sunt facute prin site-urile brokerilor de asigurari. Au avut loc o serie de investitii in cresterea capacitatii de distributie si mai mult colegi s-au preocupat mai mult de canalul de vanzari online, care va deveni, sper eu, un canal foarte important", a spus Presedintele UNSICAR, precizand ca exista totusi o reticenta in a achizitiona polite online din partea consumatorilor din cauza periocolelor digitale.

Potrivit acestuia a existat o crestere a vanzarilor online de polite. "In noiembrie am facut un studiu la UNSICAR, care arata ca peste 70% dintre clienti stiu ca pot achizitiona online polite si stiu chiar si ce tipuri de polite se pot incheia online. O mare parte dintre clienti si-au exprimat dorinta de a achizitiona online o polita de asigurare in viitorul apropiat, dar o mica parte din ei a si facut acest lucru. Tine de noi sa promovam acest canal de distributie, dar sa stiti ca nu este un canal ieftin - investitiile sunt mari, iar produsele de asigurari trebuie adaptate", a afirmat Dorel DUTA.

Conform studiului comandat de UNSICAR si realizat de UNLOCK Research, brokerii de asigurare beneficiaza de un grad ridicat si foarte ridicat de incredere, clientii de asigurari percepand serviciile de brokeraj ca fiind un factor de fluidizare si eficientizare a procesului de achizitie si gestionare a politelor de asigurari. Brokerii de asigurari fiind de asemenea importanti prin prisma informarii detaliate pe care o aduc consumatorilor, dar si a consilierii si recomandarilor pe care le fac acestora.

Mai multe declaratii puteti asculta in video-ul de mai sus!

Va invitam sa nu pierdeti niciuna dintre editiile emisiunii "Ora de Risc", difuzata in fiecare marti, de la 17.30, si sambata, de la ora 10.10, la RFI Romania. Ea poate fi ascultata LIVE pe www.rfi.rosau pe undele RFI: Bucuresti 93.5fm, Iasi 97.9fm, Craiova 94fm, Sibiu 98fm, Cluj-Napoca 91.7fm, Timisoara 96.9fm si Chisinau pe 107.3fm. Emisiunea poate fi ascultata si in format podcast (cautati RFI Romania / Ora de risc).

Emisiunea "Ora de risc" este o emisiune despre si pentru clientii pietelor de asigurari si pensii, realizata cu lideri si specialisti de top. Indragita emisiune a debutat in urma cu peste 9 ani, fiind realizata de XPRIMM si sustinuta de portalul 1asig.ro si revista PRIMM.

Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

De asemenea, pentru a urmari toate dezbaterile si interviurile, va invitam sa va abonati si la canalul de YouTube al XPRIMM!