1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Cum poti verifica daca o casa este sigura in caz de cutremur?

5 min. / 1.540 cuvinte
Cum poate un potential cumparator al unei locuinte - fie ca e vorba de o cladire nou-construita, fie una mai veche - sa verifice daca aceasta este sigura in cazul unui cutremur? "Foarte multe persoane iti cer astfel de sfaturi atunci cand este deja prea tarziu - cand au platit deja avansul sau chiar si locuinta. (...) Trebuie sa stii ce cumperi: ganditi-va ca exista persoane care cumpara apartamente in cladiri cu bulina", a atras atentia Emil Sever GEORGESCU, Director ECBR, Institutul National de Cercetare-Dezvoltare in Constructii, Urbanism si Dezvoltare Teritoriala Durabila "URBAN - INCERC", in cadrul emisiunii "Ora de risc" difuzate de RFI.

PROMO


Foarte importante sunt actele originale ale locuintei respective. "Cladirile trebuie sa aiba proiect, autorizatie de constructie sau macar cateva fotografii din momentul constructiei pentru a vedea cum arata betonul, cum au fost puse armaturile", a explicat Emil Sever GEORGESCU.

Astfel, cei care vor sa isi cumpere o locuinta sau si-au cumparat o locuinta si vor sa afle daca este sigura sau nu trebuie sa consulte documentele acesteia.

"Pentru ca o cladire sa poata fi tranzactionata legal si inregistrata la Fisc pe numele noului proprietar, aceasta trebuie sa aiba toate actele de cadastru. Pentru aceasta, trebuie sa ai si alte documente in spate care sa iti ateste proprietatea si, daca este vorba de o constructie mai recenta, trebuie sa ai si niste acte ce tin de partea de constructie, de exemplu procese verbale de punere in folosinta. Ar trebui sa existe, astfel, incepand de la autorizatia de construire pana la niste planse de proiect - un minim", a precizat Emil Sever GEORGESCU.

Mai mult decat atat, "daca poti sa afli numele inginerului proiectant - numele lui este trecut pe planuri, cu stampile oficiale - il poti cauta, pentru ca exista o lista publica, disponibila pe Internet, la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice. Il poti cauta si ii poti cere detalii despre constructia respectiva", a adaugat acesta.

Potentialul cumparator trebuie sa aiba in vedere, in anumite cazuri, si imprejurimile locuintei pe care doreste sa o achizitioneze, verificand aspecte precum riscul de alunecare de teren (daca este vorba de o constructie la deal sau la munte), respectiv riscul de inundatii (daca este vorba de locuinte aflate in apropierea apelor), a subliniat Emil Sever GEORGESCU.

2.752 accesari