1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Cum ne asiguram locuinta la intreaga ei valoare?


Fenomenele meteorologice extreme din ultima perioada - precum ploi torentiale, grindina, inundatii, care au afectat peste jumatate din tara - au atras, inca o data, atentia asupra nevoii de protectie a bunurilor si mai ales a locuintelor, care se poate face prin politele obligatorii si facultative. Despre cum ne asiguram locuinta la intreaga ei valoare, si nu numai, s-a discutat in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 12 iunie a.c., de RFI Romania.

Cand vorbim se asigurarea locuintei, "cel mai bun este un pachet care combina aceste doua asigurari. Asigurarea obligatorie a locuintei (polita PAD) se refera strict la trei riscuri: cutremur, inundatii si alunecari de teren - este vorba de riscuri de mari dimensiuni cu impact social in cazul unui eveniment major. De asemenea, aceasta polita are si o suma maxima asigurata, de 20.000 euro. Daca doresti ca locuinta sa fie asigurata la valoarea ei reala, aici intervine asigurarea facultativa, care completeaza cele 3 riscuri catastrofale din polita PAD si, in plus, asigura la valoarea integrala a locuintei celelalte riscuri incluse, precum incendiu, furt, inundatia de la vecini si altele. Intr-o astfel de asigurare pot fi incluse diverse clauze suplimentare care sa asigure, de exemplu, locatarii locuintei pentru accidente sau raspunderea utilizatorilor locuintei fata de vecini etc", a explicat Daniela GHETU - Director Editorial, Publicatiile XPRIMM.

Ea a subliniat ca asigurarea facultativa nu se poate incheia in absenta asigurarii obligatorii a locuintei.

Daniela GHETU a atras atentia ca sunt prea putina locuinte asigurate. "Romania are un fond locativ de aproape 9 milioane de locuinte - apartamente si case -, din care sunt asigurate 1,7 milioane in prezent. Practic, circa 19% din locuinte sunt acoperite de asigurarea obligatorie (PAD). Asigurarile facultative sunt chiar mai putine", a spus Daniela GHETU.

Care sunt orasele cu cele mai multe locuinte asigurate?

Andreea RADU - Redactor Sef Adjunct, Publicatiile XPRIMM, a explicat ca aici avem doua statistici - pe municipii si orase. In prima categorie avem un exemplu de succes, municipiul Brasov ocupand prima pozitie, cu un grad de asigurare de 50%. Acesta este urmat in clasament de municipiile Bucuresti - 39% dintre locuinte sunt asigurate, Timisioara - 38%, Sf Gheorghe - 35%, Ploiesti - 35%.

Primaria din Brasov a folosit doua canale de informare a cetatenilor pentru a obtine acest rezultat de crestere a gradului de acoperire prin asigurarea obligatorie a locuintei. Prin intermediul mass media a transmis mesaje prin care a explicat cetatenilor ca polita PAD se incheie strict in interesul lor. De asemene, prin intermediul a 100.765 de instiintari transmise, primaria a comunicat proprietarilor prevederile si obligatiile legale pe care le au cu privire la asigurarea locuintei, a precizat Andreea RADU.

Iar orasele cu cele mai multe locuinte asigurate la nivel national sunt: Bragadiru - 66% grad de asigurare, Popesti Leordeni - 53%, Otopeni - 40%, Voluntari - 40% si Busteni - 36%.

Amintim ca, potrivit Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor, toti proprietarii de locuinte din Romania sunt obligati sa incheie un contract de asigurare impotriva dezastrelor naturale pentru locuinta detinuta. Persoanele care nu-si asigura locuinta risca amenzi de pana la 500 de lei.

Politele de asigurare obligatorie (PAD), administrate de Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor - PAID Romania, costa 20 euro in cazul locuintelor tip A (suma maxima asigurata 20.000 euro) si 10 euro in cazul locuintelor tip B (suma asigurata fiind de 10.000 euro). Aceasta poate fi completata de o polita facultativa, al carei cost este influentat de riscurile acoperite, valoarea imobilului etc, in medie fiind de aproximativ 80 - 100 euro.

Locuintele de tip A sunt constructiile cu structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa, lemn ori din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic.

Locuintele de tip B sunt constructiile cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic.