1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Ce soarta au viitoarele pensii din Pilonul II?

5 min. / 1.540 cuvinte

Situatia actuala a Pilonului II de pensii private obligatorii, asteptarile viitorilor pensionari, rezultatele sistemului, plata pensiilor, si nu numai, se numara printre subiectele dezbatute de Mihai BOBOCEA, Purtatorul de cuvant al APAPR - Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 22 mai a.c., de RFI Romania.

PROMO


Prin telefon au intervenit si Radu CRACIUN - Presedinte APAPR si Daniela GHETU - Director Editorial XPRIMM Publications.

In conditiile in care autoritatile romane nu si-au respectat cuvantul de a creste contributia pentru Pilonul II de pensii suplimentare la 6% in 2016, la inceputul acestui an contributia a fost taiata de la 5,1% la 3,75%. Iar acum se vorbeste despre suspendarea contributiei pentru a doua jumatate a acestui an.

APAPR se numara printre cele 15 organizatii care au facut un APEL catre Guvern pentru pastrarea Pilonului II de pensii. Ce justifica o astfel de mobilizare rar intalnita in Romania?

"Noi am fost initiatorii apelului, dar ne-a surprins in mod placut viteza si modul favorabil in care celelalte organizatii au raspuns apelului nostru. Pe scurt, mediul privat cere Guvernului mentinerea Pilonului II in forma sa actuala", a spus Mihai BOBOCEA.

El a subliniat ca suntem la 10 ani de la lansarea efectiva a administrarii primilor bani in Pilonul II de pensii. "In acesti 10 ani, toate rezultatele fondurilor private de pensii au intrunit sau au depasit asteptarile initiale".

Conform acestuia, Pilonul II reprezinta o speranta reala pentru cei 7 milioane de contributori ca vor obtine o suma suplimentara, pe alocuri poate substantiala, care se adauga la pensia publica (de stat).

"Daca se vor aduce atingeri modului actual de functionare a Pilonului II, rezultatele nu pot fi decat negative fata de starea de fapt", a subliniat Mihai BOBOCEA. Potrivit acestuia, daca sunt suspendate viramentele catre Pilonul II in a doua jumatate a anului, ar fi vorba despre sume substantiale - 3,5 miliarde de lei ar lipsi pe viitor din banii platiti pensionarilor, suma ce reprezinta acum circa 8% din sumele existente in prezent.

Oficialul APAPR a mai explicat ca sumele cu care romanii contribuie la fondul de Pilon II sunt garantate. "In Pilonul II, toate sumele contribuite sunt garantate la nivelul nominal, in afara comisioanelor de administrare, iar in plus se asigura o rentabilitate, un randament minim garantat, care se calculeaza trimestrial in functie de media pietei, si care in 10 ani, in niciunul dintre cele 40 de trimestre nu a fost negativ".

Ce pensii au fost platite pana acum din Pilonul II?

"Se efectueaza deja plati. Este vorba de oameni care se pensioneaza anticipat, este vorba de mostenitori ai unor persoane decedate. Sumele care au fost platite, daca ne raportam la anul trecut, au fost de circa 50 milioane de lei, iar marimea lor nu poate decat sa creasca", a raspuns Radu CRACIUN. El a spus ca este nevoie si de legea pensiilor, care sa consimteasca cu adevarat statutul de pensie platita lunar pentru sumele acumulate, pentru ca in prezent platile se fac integral si la solicitatea participantului se pot face plati esalonate pe durata a maxim 5 ani.

El a spus ca este importanta pastrarea arhitecturii actuale a sistemului pe pensii. "Este o poveste de succes, nu avem de ce sa o stricam, nu avem de ce sa o modificam, nu schimbi o echipa castigatoare inainte de urmatorul meci. Noi suntem o echipa castigatoare si nu avem de ce sa producem schimbari in sistem", a afirmat Radu CRACIUN.

"Pilonul II functioneaza, dupa 10 ani de administrare efectiva a banilor are rezultate foarte bune si de aceea este bine sa continuam pe calea acestei reforme si nicidecum sa incercam sa o modificam sau sa ii stirbim din trasaturile care au facut-o sa fie de succes - reglementari bune, transparenta, soliditate a sistemului si administrare performanta", a concluzionat Mihai BOBOCEA.
1.553 accesari