1asig.ro

VIDEO: Care sunt motivatiile din spatele fraudelor in asigurari? Interviu cu Maximilian EDELBACHER, Investigator Special, AVUS Group

5 min. / 1.540 cuvinte
Frauda in asigurari este un delict impotriva proprietatii iar pentru comiterea fraudei sunt intruniti, de regula, urmatorii factori: premeditarea daunei, avarierea si intentia de inselaciune. Pe de alta parte, motivatia care sta in spatele comiterii unei astfel de fapte variaza foarte mult si nu este intotdeauna dorinta de imbogatire.

PROMO


"Un studiu al Universitatii din Viena arata ca exista o serie intreaga de alte motivatii care joaca un rol important in comiterea unei fraude in asigurari. De exemplu, intentia de a ajuta un prieten care a avut o dauna si nu are bani sa o acopere. Poate fi vorba si de aversiunea sau razbunarea fata de o companie de asigurari pentru faptul ca nu s-a ridicat la asteptarile clientului cu o anumita despagubire. Nu in ultimul rand, exista profesionistii care lucreaza pe baza de informatii din interior", ne-a explicat Maximilian EDELBACHER, lector universitar, Investigator Special AVUS Group si Membru al Consiliului Academic al Natiunilor Unite.

Practica a aratat ca persoanele care comit fraude in asigurari au o serie intreaga de motivatii: pentru ca se plateste usor, pentru ca o dauna din trecut nu a fost acoperita cum se cuvenea, pentru ca au auzit de la cineva si le-a suras ideea - sunt numai o parte din cauzele si motivatiile fraudatorilor in asigurari, insa primeaza cea financiara.

In Austria se inregistreaza 3 milioane de cazuri de daune anual, din care aproximativ 5% sunt fraude, a explicat Maximilian EDELBACHER. Din experientele politiei austriece se stie cu aproximatie ca, in cazul fraudei, 85% sunt amatori, 12% sunt faptasi din domeniul financiar si 3% profesionisti (crima organizata, terorism).

"Din experienta noastra din Austria, in 20-25% din cazuri fraudele se comit cu ajutorul persoanelor din interior sau a celor care cunosc foarte bine sistemul de asigurari. Intr-un procent mic sunt chiar angajatii care initiaza incercarile de frauda", a declarat Maximilian EDELBACHER.

1.749 accesari