1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Care sunt beneficiile utilizarii tehnologiei in piata de asigurari?

5 min. / 1.540 cuvinte


Dezvoltarea tehnologica si impactul ei in industria de asigurari, schimbarea cerintelor clientilor, aparitia asigurarilor "la cerere" (on-demand) se numara printre subiectele dezbatute de Calin RANGU - Directorul Directiei Supraveghere, Control Intermediari si Reguli de Conduita din cadrul ASF -, Victor SRAER - Managing Partner OTTO Broker si membru in bordul UNSICAR - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti - 30 octombrie a.c. de RFI Romania.

Calin RANGU a precizat ca produsul de asigurare trebuie sa devina ca un serviciu. "Trebuie sa se transforme produsul de asigurare pe care il cumperi, un produs pe care lumea de multe ori nu il percepe in beneficiul propriu, tocmai datorita faptului ca nu este apropiat de nevoia lui directa, catre un serviciu. In general, traim intr-o societate de consum, intr-o societate de servicii si atunci cand omul are o nevoie, cand simte ca poate sa i se intample un risc, atunci sa apeleze [la o polita de asigurare] si increderea [in asigurari] va creste foarte mult in momentul in care omul apeleaza din propriul interes si nu vine cineva la usa sa i se vanda o asigurare. De obicei, sistemul in asigurari este ca cineva "ii bate la usa" si ii propune [potentialului clinet] o asigurare. Foarte putini oameni se duc sa ceara ei o asigurare. In momentul in care aceasta asigurare se transforma ca un serviciu si oamenii percep acest serviciu in beneficiu propriu, in momentul acela si asigurarile se vor dezvolta mult mai mult. Cred ca acesta este principalul motiv pentru care, la nivel international, se pune accent foarte mare pe inovatia tehnologica in asigurari", a explicat el.


PROMO


"Nu tehnologiile in sine sunt importante, ci rezultatul lor, ce faci cu acea tehnologie astfel incat sa fie cat mai aproape de om, sa fie in beneficiul lui si, in final, omul respectiv sa plateasca si mai putin", a adaugat Calin RANGU.

Conform acestuia, exista trei roluri ale tehnologiei:

- tehnologia poate sa reduca cheltuielile - e partea de eficienta.

- tehnologia poate sa produca bani, sa iti aduca un beneficiu, sa fie un "business enabler" pentru activitate. Aici se vede diferenta intre a inova pentru a te dezvolta sau a implementa tehnologii pentru a reduce cheltuielile, personalul s.a.

- tehnologia este necesara pentru compliance (conformitate - n.red.), pentru a putea sa trimiti raportari catre Autoritate, sa asiguri partea de compliance intern, sa aplici reglementarile mai usor prin intermediul tehnologiilor si sa iti reduca cheltuielile conexe activitatii principale. Astfel, brokerii si asiguratorii sa se ocupe mai mult de business si mai putin de aplicarea reglementarilor, care devin din ce in ce mai impovaratoare.

Intrebat ce schimbari a observat in cerintele si asteptarile consumatorilor in ultimii ani, in contextul dezvoltarii tehnologice, Victor SRAER a raspuns: "In momentul de fata, clientii vor sa aiba o asteptare clara cu privire la ceeea ce primesc de la un produs de asigurare. Aici, pe de-o parte discutam de claritate si un proces simplu in momentul in care apare o despagubire, iar pe de alta parte vor sa inteleaga si sa perceapa mai bine beneficiile pe care le are un produs si asta e una dintre marile provocari pe care le are industria de asigurari pentru ca ea trateaza situatii care pot fi dramatice, dar care apar foarte rar".

"Pe de alta parte, sunt o serie intreaga de situatii pe care industria nu le trateaza pentru ca pana acum ea s-a concentrat cu prioritate pe riscurile cu frecventa redusa, dar cu impact foarte mare. Si aici, aceste asigurari la cerere, on-demand, care incep sa se dezvolte la nivel global, pot veni sa ofere o solutie", a declarat Victor SRAER.

"Cred ca provocarile pe care le pune tehnologia, pot fi si mari oportunitati pentru industrie pentru ca vor crea noi segmente de piata si pentru ca pot satisface cerinte pe care astazi industria nu le satisface", a adaugat el.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii. Emisiunea poate fi vazuta si pe RFI aici.

Nu uitati ca emisiunea este transmisa de RFI in fiecare marti de la ora 17:30 si sambata de la ora 10:10.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.177 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO