1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Care este viitorul asigurarilor in era digitalizarii?

5 min. / 1.540 cuvinte

Industria de asigurari trebuie sa se adapteze cat mai bine si mai rapid la noile tendinte tehnologice de la nivel international, mai ales ca noile generatii de clienti au cerinte diferite in ceea ce priveste produsele si serviciile accesate. Dar care este situatia pe piata locala?

Despre revolutia tehnologica si efectele ei asupra pietei de asigurari si consumatorilor au discutat Liviu CHIRIC - Partner in cadrul societatii de avocatura CHIRIC & CHIRIC -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA-Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti, 25 septembrie a.c., de RFI Romania.


PROMO


In ceea ce priveste gradul de digitalizare al pietei locale de asigurari, Liviu CHIRIC considera ca suntem intr-o faza incipienta si chiar la nivel mondial industria de asigurari nu a excelat prin a fi lider pe zona adoptiei tehnologiilor noi. "Orice progres tehnologic implica doua parti - cei care dezvolta acea tehnologie si destinatarii, respectiv consumatorii, care, din pacate, peste tot in lume sunt reticenti sau asimileaza mai greu noile tehnologii si le folosesc mai greu".

`In Romania specificul este mai aparte pentru ca vorbim de 50% din populatie in mediul rural, unde in unele cazuri nu exista conditii minime de trai, astfel ca nu putem vorbi de roboti, software, drone si altele - care sunt posibile acum, dar oamenii si consumatorii trebuie sa le inteleaga si sa le adopte. Asa a fost si situatia cumparaturilor online - a durat ceva timp pana cand oamenii s-au obisnuit si au capatat incredere in a cumpara produse online, inclusiv produse de asigurare", a adaugat avocatul.

Cum va impacta tehnologia consumatorul de asigurari? "Depinde de la tara la tara, de la consumator la consumator. Au inceput sa apara produs ediferite si acestea se vor dezvolta din ce in ce mai mult, precum acele asigurari pentru care vei plati fix cat vei consuma (on demand onsurance - ODI), asigurarile de sanatate vor fi diferite, si asigurarile auto se vor schimba in urmatorii ani intr-un mod radical pentru consumatori pentru ca vor aparea masinile autonome. Modul in care va fi privit tot sistemul va fi total diferit. De asemenea, digitalizarea va permite consumatorilor sa aiba un acces mai rapid si de o calitate crescuta la serviciile de gestionare a daunelor. Si acum exista companii pentru care in momentul in care ai o dauna faci poze si le trimiti pe mail sau le incarci intr-o aplicatie si pentru valori reduse ale despagubirii ti se vireaza automat contravaloarea daunei, fiind eliminate multe procese birocratice", a declarat Mihaela CIRCU.

"Digitalizarea se poate traduce in produse diferite, cu o abordare diferita a intregului mecanism al asigurarilor si servicii de calitate mai buna si eventual la costuri mai mici pentru consumatori", a subliniat reprezentantul APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor.

Intrebata cum vede viitorul asigurarilor tinand cont de toate transformarile tehnologice, Mihaela CIRCU a raspuns: "Viitorul tehnologiei in asigurarise refera foarte mult la adaptabilitate. Daca societatile nu vor inova si nu se vor concentra pe produse noi si servicii cat mai diferite fata de ceea ce exista in prezent, exista riscul ca multe dintre companiile traditionale pe care le cunoastem in acest moment sa aiba aceeasi soarta pe care a avut-o Nokia, Kodak, BlackBerry sau altele".

La randul sau, Liviu CHIRIC a afirmat ca prevede un viitor frumos, atat pentru companii, cat si pentru consumatori. "Asigurarile devin mai digerabile pentru clienti, pentru ca acum observ o fobie a clientilor pentru asigurarile complexe. Si probabil ca robotii vor reusi sa se adapteze mai bine decat oamenii la cerintele clientilor".

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".

1.228 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO