1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

VIDEO: Care este impactul noilor reglementari asupra clientilor de asigurari si a pietei?Despre piata de brokeraj in asigurari, noile reglementari din domeniu si efectele acestora, si nu numai, au discutat Dorel DUTA - Presedintele UNSICAR si Directorul General al HOBBIT Broker -, Rodica FUICU - membru in Consiliul Director al UNSICAR si Directorul General al ASIG Management Broker -, Mihaela CIRCU - Project Manager, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor - si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari & Pensii - in cadrul emisiunii "Ora de risc", difuzate marti (18 septembrie) de RFI Romania.

Emisiunea a fost transmisa de la Teatrul Elisabeta, in timpul evenimentului "Bucurestiul nestiut", desfasurat de UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari, care a reunit circa 200 de invitati din piata asigurarilor.

De ce este brokerul considerat persoana cea mai apropiata de clientul de asigurari. "Brokerul este avocatul clientului, in conditiile in care acesta poate nu are suficienta educatie financiara. De asemenea, este vorba despre identificarea nevoilor de asigurare, care trebuie facuta strict de catre un profesionist, iar acesta este brokerul de asigurare. Este vorba si de o pregatire temeinica pe care o are brokerul - orice broker de asigurare prin cursuri de formare profesionala si de pregatire continua, trece printr-o serie de examinari. Sunt oameni care se pricep si vin in sprijinul clientului", a explicat Rodica FUICU.

La randul sau, Mihaela CIRCU, a mentionat ca asistam la o tendinta de consolidare a pietei de brokeraj, care este in crestere. "Numarul brokerilor este in scadere, ceea ce arata ca doar cei care vor sa faca afaceri cu adevarat si sa lucreze in acest domeniu continua sa activeze. De asemenea, ne confruntam cu o serie de modificari legislative care vor afecta acest domeniu in continuare, de actualitate fiind in aceste momente legislatia privind distributia in asigurari, care ar trebui sa intre in vigoare de la 1 octombrie, dar si alte modificari care vor afecta atat companiile de asigurari si brokeraj, cat si clientul - precum modificarea legislatiei RCA, asigurarile obligatorii de locuinte, asigurarile de garantii si altele", a afirmat Mihaela CIRCU.

In ce masura aceste schimbari legislative sunt in beneficiul clientului?

"Directiva privind Distributia in Asigurari a fost transpusa in legislatia locala printr-o lege foarte intens dezbatuta. Toata lumea a fost deschisa - piata, autoritatea. Am avut timp sa o dezbatem si este o lege echilibrata. Ea a trecut si de Camera Deputatilor, camera decizionala, iar acum urmeaza, probabil in cel mai scut timp, sa fie promulgata de Presedintele tarii. Cum va impacta ea asupra clientului? Directiva are in centrul ei clientul. Toate reglementarile au fost gandite in sprijinul clientului. Acum incercam cu totii ca prin legislatia secundara sa preluam caracterul echilibrat al legii pentru brokeri, societati de asigurare si pentru clienti", a raspuns Dorel DUTA.

"Legea va schimba integral sistemul de distributie de asigurari din Romania, sistem care trebuie sa puna clientul pe primul plan", a adaugat Presedintele UNSICAR.

Acesta a mai aratat ca UNSICAR s-a implicat si se implica in continuare in toate proiectele care au ca obiectiv educatia financiara, in vederea informarii corecte a cetatenilor in ceea ce priveste produsele de asigurare.

Mai multe declaratii gatiti in video-ul atasat, transmis live din timpul emisiunii.

Emisiunea "Ora de risc" este realizata de catre revista PRIMM - Asigurari & Pensii, cu sprijinul portalului 1asig.ro. Ne puteti urmari si pe pagina de Facebook "Ora de Risc".