1asig.ro
1asig.ro

VIDEO: Antonio BABETI: Eu cred ca piata mai are cativa ani pana la stabilitate

5 min. / 1.540 cuvinte
Schimbarile legislative din piata asigurarilor, si nu numai, ii fac pe brokeri sa se adapteze, sa se dezvolte si sa inoveze pentru a avea succes. Printre provocarile cu care se confrunta se numara si atragerea fortei de munca si profesionalizarea acesteia, mai ales in vederea conformarii la Directiva europeana privind Distributia in Asigurari - IDD.

PROMO


Despre toate acestea, dar si despre evolutia pietei de asigurari si efectele Legii si Normei RCA asupra brokerilor si consumatorilor, au discutat, joi - 17 august a.c., Antonio BABETI - Director General, GLOBASIG Broker si Sergiu COSTACHE - Revista PRIMM Asigurari&Pensii in cadrul emisiunii Ora de Risc, transmisa live pe Facebook.

Cum vedeti evolutia pietei? "In ultimii doi ani am vazut doua falimente mari (ASTRA si CARPATICA), o plafonare a tarifelor, o noua lege RCA, urmeaza IDD - Insurance Distribution Directive si GDPR - Regulamentul General pentru Protectia Datelor Personale. Vom avea doi ani si jumatate sau trei ani dupa care vom iesi putin bulversati. Totusi, eu cred ca piata se indreapta catre stabilitate. Toate actiunile vor duce la stabilitate si la asezarea pietei, atat pentru asiguratori, pentru brokeri, cat si pentru consumatori, cu avantaje, cred eu, pentru toate partile. (...) Sfarsitul anului 2018 ar trebui sa fie inceputul unei perioade stabile. (...) Trebuie sa fim increzatori ca lucrurile vor avea o finalitate pozitiva", a declarat Antonio BABETI - Director General, GLOBASIG Broker de Asigurare-Reasigurare.

Intrebat care sunt efectele noii Norme RCA asupra pietei de asigurari, in general, Antonio BABETI a aratat ca "are foarte multe plusuri, are si cateva minusuri. Sunt cateva inadvertente si aspecte ce trebuie lamurite, dar, cum spuneam de plusuri, sunt destule si, in principal, cu impact asupra consumatorului. Aici, trebuie sa vedem tendinta entitatilor ce reglementeaza acest domeniu, nu numai din Romania, dar si din UE - au tendinta din ce in ce mai mult de a duce toate avantajele catre client si consumator. Nu este un lucru rau, doar sa fim echilibrati, sa nu cadem intr-o extrema ceva mai periculoasa".

El a mai spus ca noile schimbari legislative duc la un volum mai mare de munca. "Vor fi resurse suplimentare ce vor trebui alocate pentru a desfasura activitatea si pentru a pune in practica acest flux de lucru. Evident, vor fi si costuri marite".

Care sunt modificarile noii Norme RCA care afecteaza cel mai mult activitatea brokerilor? "In primul rand, instiintarea asiguratilor cu 30 de zile inainte in forma in care o cere norma, pentru ca noi faceam acest lucru, evident pliindu-ne pe nevoile, programul si particularitatile fiecarui client. Fiecare partener de-al nostru stia foarte bine cand trebuie sa fie contactat respectivul client, cu cat timp inainte, in ziua de salariu, cand se intoarce din concediu s.a.m.d. Obligativitatea de a-l instiinta cu 30 de zile inainte cred eu ca este cea care ne ingreuneaza activitatea si genereaza costuri suplimentare. Un alt impediment este legat de politele in rate pentru valori foarte mici si trebuie reglementat acest aspect. Teoretic, inclusiv polita pe o luna ar putea fi platita in rate. Nelamuririle trebuie reglementate in perioada imediat urmatoare, pentru ca noi ne lovim deja de ele, legea isi face efectele", a declarat directorul GLOBASIG.

In aceeasi emisiune, Antonio BABETI a vorbit despre cel mai recent plan de dezvoltare al brokerului, la nivel national. GLOBASIG Broker de Asigurare-Reasigurare a lansat, in iunie a.c., un program de dezvoltare in sistem de franciza, denumit "Start up GLOBASIG". Mai multe detalii gasiti AICI.

"Proiectul "Start up GLOBASIG" face parte dintr-un tablou mai amplu. Sunt patru proiecte, iar acesta este primul. In toamna lasam alte trei proiecte, dedicate in special persoanelor fara experienta. Chiar daca se numeste Start up, nu este chiar pentru cei care incep acum sa intermedieze asigurari, avand deja o experienta si un anumit volum de prime intermediate lunar, dar acesta este momentul de start up un antreprenoriat", a explicat Antonio BABETI.

Tinerii vin greu catre asigurari, iar dintre cei care vin, raman foarte putini in acest domeniu. "Este nevoie de tineri, de aceea celelalte programe sunt dedicate oamenilor fara experienta si studentilor. Este nevoie de un suflu nou in asigurari pentru ca a fost o perioada in care au intrat multi oameni in acest domeniu, dar acum simt ca numarul noilor veniti nu mai este unul satisfacator. In timp ce unii ies, trebuie sa vina altii si sa fim in concordanta cu evolutia, cu tehnologia si chiar inteligenta artificiala", a spus directorul GLOBASIG.

Conform acestuia, GLOBASIG lanseaza trei proiecte noi din toamna, pe langa "Start up GLOBASIG", care a fost lansat deja: unul pentru studenti si doua pentru persoanele fara experienta - in cadrul acesteia persoanele vor avea un suport financiar pana isi contruiesc un portofoliu.

Va reamintim ca, pe perioada verii, am inceput o noua serie de emisiuni "Ora de Risc", in cadrul carora vom discuta, live pe Facebook, despre succesul in brokerajul de asigurari din Romania, cu provocari si solutii la problemele cu care jucatorii din domeniu se confrunta. Vom reveni in studioul RFI Romania dupa vacanta de vara, pe 5 septembrie, de la ora 17.30.

1.832 accesari