1asig.ro
1asig.ro

Tarifele maxime de prima RCA au fost aprobate de Consiliul ASF

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara a aprobat, pe 17 octombrie, Raportul cu privire la determinarea tarifelor de prima maxime pentru asigurarea RCA.

De exemplu, pentru un autovehicul de transport marfa cu masa peste 16 tone detinut de o persoana juridica, rezulta o prima maxima de 7.534 de lei.

In cazul autovehiculelor de transport de persoane cu o capacitate de peste 40 de locuri, aplicarea metodologiei de tarifare a condus la o prima maxima de 6.600 lei.

Totodata, pe segmentul autovehiculelor cu o capacitate cilindrica intre 1.201-1.400 cmc, detinute de persoane fizice din categoria de varsta 31-40 de ani, tariful de prima maxim rezultat este de 610 lei.

Exemplele de calcul pentru tarifele de prima maxime sunt disponibile aici.

Tarifele de prima RCA maxime au fost determinate pe baza metodologiei adoptate de Consiliul ASF pe data de 5 octombrie, in urma unui proces de consultare publica, "iar calculele respecta atat prevederile OUG 54/2016, cat si practicile actuariale general acceptate in industria asigurarilor", spune ASF.

Formula de calcul cuprinde frecventa daunelor, dauna medie, daunele intamplate, dar neraportate (IBNR), inflatia daunelor si incarcarea de siguranta, care determina prima de risc, la care se adauga cheltuielile de achizitie si administrare, fixe si variabile, precum si incarcarea de Bonus/Malus (15%) si cota de profit (1%).

Cheltuielile de achizitie si administrare ale societatilor de asigurare cuprind o cota de 25%, in care intra contributiile asiguratorilor la fondurile de garantare si compensare a daunelor (FGA, Fondul pentru victimele strazii, Fondul Carte verde) de 8%, cheltuielile cu retelele de distributie si/sau intermediarii din piata (brokeri) - 10%, costul de capital de circa 2%, si cheltuieli proprii variabile (5%). La aceasta se adauga o cota fixa de cheltuieli administrative cu salarii, chirii etc., in suma de 70 lei per unitate de expunere, atat pentru persoanele fizice, cat si pentru persoanele juridice.

Tarifele maxime stabilite de ASF urmeaza sa fie transmise Ministerului Finantelor Publice, care le va supune aprobarii Guvernului.

In luna septembrie, Guvernul Romaniei a emis o ordonanta de urgenta prin care, printre altele, stipuleaza ca tarifele politelor RCA pentru firme si persoane fizice vor fi plafonate timp de 6 luni la un nivel calculat de catre Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Patronatele din transporturile rutiere - UNTRR, FORT, APTE 2002, APULUM - au potestat, in septembrie, in Piata Victoriei, pe fondul nemultumirilor fata de preturile RCA.

In tot acest context, conform asiguratorilor, plafonarea tarifarii RCA va avea un impact asupra consumatorilor pentru ca "va conduce la o nivelare a pietei, respectiv majorarea preturilor pentru categoriile de clienti cu o conduita rutiera buna si la o reducere pentru categoriile cu grad de risc ridicat".