1asig.ro
1asig.ro

Sondaj: 1 roman din 10 a facut, in locuinta sa, modificari care pot afecta structura de rezistenta a cladirii

5 min. / 1.540 cuvinte
Un sondaj desfasurat in cadrul celei de-a sasea editii a campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" releva ca 1 roman din 10 a facut, in locuinta sa, modificari care pot afecta structura de rezistenta. Cand vine vorba de pregatirea pentru un potential dezastru, aflam ca mai putin de jumatate au in casa o trusa de urgenta in caz de cutremur.

PROMO

Cat de pregatiti suntem pentru un eventual dezastru? Aproape 8 din 10 romani nu au stabilit un loc de intalnire cu familia, in cazul unui dezastru, iar mai putin de jumatate au in casa o trusa de urgenta in caz de cutremur, in care sa fie incluse cateva elemente esentiale (precum o lanterna, un fluier, cateva provizii, o patura etc.): 15% au o trusa completa, in timp ce 28% detin doar partial aceste elemente.
Intrebati daca au atarnate, deasupra patului, tablouri, fotografii inramate sau oglinzi, desi acest lucru nu este recomandat, aproape 25% au raspuns afirmativ.

Incendii: 6 din 10 romani nu au luat masuri speciale de preventie in caz de incendiu

Intrebati daca au luat masuri speciale de preventie si/sau combatere a unui incendiu, peste 60% dintre respondenti au raspuns negativ. Doar 12% au declarat ca au in casa atat detectoare de fum, cat si stingator de incendiu, in timp ce aproape 15% au doar detectoare de fum, iar 12% au doar stingator de incendiu.
O alta problema este utilizarea mijloacelor de incalzire sau a instalatiilor electrice improvizate, 1 din 10 respondenti (9,82%) declarand ca folosesc, in prezent, astfel de improvizatii.
Peste jumatate dintre participantii la sondaj (52%) au declarat ca scot din priza toate aparatele electrice atunci cand pleaca de acasa pentru o perioada mai lunga de timp, in timp ce 36%, doar o parte dintre ele. De asemenea, 3 din 4 romani (75,6%) declara ca verifica instalatiile de utilizare a gazelor si opresc gazele atunci cand pleaca de acasa pentru mai mult timp.Furturi: 3 din 10 romani lasa geamuri deschise cand pleaca de acasa

Furturile reprezinta un alt risc la care sunt expuse locuintele romanilor. Conform sondajului desfasurat in cadrul campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinta", 8 din 10 romani nu au instalate sisteme de alarma sau sisteme video pentru protectia casei lor.
De asemenea, daca aproape 70% dintre respondenti au declarat ca inchid complet toate geamurile, atunci cand pleaca de acasa, peste 28% dintre acestia lasa geamuri deschise rabatat.
Nu in ultimul rand, aproape 3 din 10 participanti la sondaj (28,84%) au declarat ca li s-a intamplat sa plece de acasa si sa uite usa de la intrare descuiata si/ sau geamurile deschise larg.
Intrebati daca au pierdut vreodata cheia de la casa, aproape 25% au raspuns afirmativ: 13% au optat sa schimbe incuietoarea, in timp ce 11% au decis sa nu faca acest lucru.
Cea mai mare amenintare de care se tem romanii, atunci cand vine vorba de casa lor, este izbucnirea unui incendiu in locuinta lor sau la vecini (42,14% dintre respondenti), urmata de cutremur (15,03%), spargerea locuintei de catre hoti (11,29%), inundarea cu apa din conducte (5,91%), alunecare de teren (3,13%) si inundatie din cauze naturale (2,17%). Pe de alta parte, 20,33% au declarat ca nu se tem de nicio amenintare cand vine vorba de casa lor.

De ce nu isi asigura romanii locuintele?

Intrebati care a fost motivul pentru care nu au incheiat o asigurare obligatorie de locuinta, 29,7% dintre acestia au declarat ca nu isi permit financiar, alti 14,85% au citat, ca motiv, lipsa de incredere in faptul ca vor primi despagubirea, iar alti 11,39% au declarat ca nu considera ca aceasta asigurare le este utila.
Intrebati daca stiu ca pot fi amendati in cazul in care nu incheie o polita de asigurare a locuintei, doar 25,8% dintre respondenti au aratat ca stiu obligatiile legale ale unui proprietar de locuinta. 62,47% au declarat ca nu stiu, iar 11,73% au afirmat ca nu.

40% dintre participantii la sondaj au declarat ca locuinta in care stau nu are o asigurare facultativa si, intrebati de ce au decis sa nu incheie o astfel de polita, 27,78% dintre acestia au declarat ca este prea scumpa, 14,32% au declarat ca nu au incredere in companiile de asigurari, iar 7,05% au declarat ca nu au nevoie de ea, pentru ca nu i se poate intampla nimic locuintei lor.
Sondajul, la care au participat 1.151 de respondenti, s-a desfasurat online, in perioada 15 octombrie - 5 noiembrie 2018, prin intermediul portalului asigurarealocuintelor.ro. Dintre acestia, 49% locuiesc la bloc, iar 51%, la casa. De asemenea, 63% locuiesc in mediul urban, iar 37%, in mediul rural.

Despre "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte"

Conceptul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a fost lansat de APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

Cea de-a sasea editie a campaniei nationale de informare "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a avut loc intre 1 si 31 octobrie 2018 si a fost desfasurata de APPA - Asociatia pentru Promovarea Asigurarilor, cu sprijinul UNSAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania, UNSICAR - Uniunea Nationala a Societatilor de Intermediere si Consultanta in Asigurari din Romania si PRBAR - Patronatul Roman al Brokerilor de Asigurare-Reasigurare.

Campania a beneficiat de sprijinul Partenerilor: PAID Romania, OMNIASIG VIG, GROUPAMA, ALLIANZ - TIRIAC Asigurari, ASIROM VIG, GOTHAER Asigurari Reasigurari, ASITO Kapital, GRAWE Romania, EUROINS Romania, CITY Insurance, MARSH, AON, GARANTA, ERGO, EUROLIFE Asigurari, DAW Management Broker, MILLENIUM Insurance Broker, GLOBASIG Broker, ASIGEST Broker, LEADER Team Broker, OTTO Broker, VERASIG Broker si ARTS - Asociatia Romana pentru Tehnica de Securitate.

Mesajul a fost amplificat prin transmiterea sa de catre Partenerii Media: RFI Romania, Asiguropedia.ro, CasePractice.ro, Revista BIZ, MisiuneaCasa.ro, Ziua Veche, SpatiulConstruit.ro, SporulCasei.ro.

1.737 accesari