1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Seceta a afectat culturile de pe circa 350.000 de hectare

Circa 350.000 de hectare de culturi agricole au fost afectate de seceta in ultima perioada, insa aceasta cifra ar mai putea creste, conform lui Achim IRIMESCU, Ministrul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale.

Cele mai afectate zone au fost in sudul tarii si in nordul Moldovei, cultivate in mare majoritate cu porumb si floarea soarelui.

Acesta a specificat insa ca guvernul nu va acorda despagubiri fermierilor care nu si-au irigat culturile, desi au avut aceasta posibilitate, mentionand ca a fost disponibila apa pentru o suprafata totala de 385.000 de hectare, dar s-au irigat in jur de 136.000 de hectare. Ministrul a punctat insa ca nu toti fermierii din zonele afectate au avut posibilitatea de a-si iriga culturile. Pe de alta parte, motivul invocat de fermieri pentru gradul scazut de utilizare a apei pentru irigatii a fost pretul ridicat al apei si costul mare al energiei electrice necesare irigarii.

"Se fac evaluari de catre comisiile constituite pe langa prefecturi in functie de cat calamitate sunt culturile, de 30%, 50% sau 70%, pe urma se centralizeaza si vedem cum vom acorda despagubirile", a precizat Achim IRIMESCU.

In mod traditional, seceta nu este acoperita de politele de asigurare a culturilor agricole deoarece nu este este un risc acceptat de catre companiile de reasigurare. Singura companie din Romania care a anuntat ca va acoperi seceta, incepand cu aceasta toamna, este GROUPAMA Asigurari.

Alaturi de seceta, asiguratorii nu acopera, de regula, nici inundatiile si gerul de iarna, acestea fiind riscuri catastrofale pe care companiile de profil nu le acopera inca din 2002 cand a devenit operationala Legea nr. 381 prin care statul despagubea aceste riscuri. Actul normativ a functionat pentru 4-5 ani, apoi riscurile urmau sa fie preluate de catre fonduri mutuale specializate in agricultura, care au ramas insa doar la nivel de discutii.