1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Schimbarile climatice, printre subiectele dezbatute la Forumul Economic Mondial de la Davos

Forumul de la Davos, care reuneste, in aceasta saptamana, cei mai influenti lideri financiari din lume, va aduce in dezbatere, printre alte probleme, si pe cea a schimbarilor climatice, care afecteaza intreaga planeta.

Forumul Economic Mondial (World Economic Forum) se desfasoara in perioada 17-20 ianuarie 2017 si reuneste la Davos-Klosters, Elvetia, liderii politici si economici ai lumii. Tema centrala a intalnirii din acest an este leadershipul responsabil.

Totodata, in Forumul va dedica 15 sesiuni schimbarii climatice si alte 9 sesiuni energiei regenerabile - cele mai multe din istoria forumului, potrivit Bloomberg. Acest fapt reflecta cat de mare este miza. Pentru liderii de afaceri nu este vorba doar despre a-si spori credibilitatea, ci despre miliarde, poate mii de miliarde de dolari de profit sau pierderi.

Asiguratorii incep sa ia in calcul inundatiile si secetele mai frecvente. Gigantii din industria energiei isi adapteaza afacerile pentru o lume care incepe sa restranga consumul de petrol si carbune. Producatorii auto investesc mai multi bani in vehicule electrice, in timp ce bancile vor sa imprumute bani pentru proiectele de energie regenerabila.

"Lucrul bun este ca acordul de la Paris a ridicat stacheta pentru toata lumea. Toata lumea simte obligatia sa actioneze", a declarat Ben van Beurden, Directorul General al Rpyal Dutch Shell, cel mai mare producator de petrol din Europa, citat de Bloomberg.

Indeplinirea obligatiilor stabilite la Paris ar necesita cheltuieli de 13.500 miliarde de dolari pana in 2030, potrivit datelor Agentiei Internationale pentru Energie, care arata amploarea oportunitatilor pentru companii. Doar in 2016 investitiile in energie verde s-au ridicat la 287,5 miliarde de dolari.

Top riscuri globale

Studiul FEM publicat in acest an, la care au participat 750 de experti, arata ca in topul riscurilor globale cu cea mai mare probabilitate de a se manifesta primul loc este ocupat de fenomenele meteo extreme (in urcare cu o pozitie fata de anul trecut), fiind urmate de migratie, catastrofele naturale majore, atacurile teroriste si furturile de date.



Cititi AICI varianta completa a "Global Risks Report 2017" (a 12-a editie), realizat de World Economic Forum (WEF) si prezentat in cadrul intalnirii anuale a organizatiei de la Davos.