1asig.ro
1asig.ro

Romania, primul loc in UE dupa numarul de morti in accidente rutiere

5 min. / 1.540 cuvinte
Romania si Bulgaria sunt tarile cu cel mai mare numar de decese rutiere, aproape dublu fata de media inregistrata la nivelul Uniunii Europene (UE), arata statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera, publicate de Comisia Europeana (CE).

PROMO


Anul trecut, Romania a raportat o rata de 95 de de persoane decedate in accidente rutiere la fiecare milion de locuitori, mult mai mare fata de media de 51,5 decese inregistrata la nivelul UE. Aceasta rata din Romania a crescut in 2015 fata de 2014, cand a fost de 91 persoane decedate/un milion de locuitori, si a scazut comparativ cu anul 2010, cand era de 117.

La nivelul UE, 26.000 de persoane si-au pierdut viata, anul trecut, in accidente rutiere, cu 5.500 mai putine decat in 2010. Cu toate acestea, la nivelul UE, nu se observa nicio ameliorare fata de situatia din 2014. In plus, Comisia estimeaza ca 135.000 de persoane au suferit accidente grave pe drumurile din UE. Costul social (reabilitare, asistenta medicala, daune materiale etc.) generat de decesele si de vatamarile corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere este estimat la cel putin 100 de miliarde euro.

Statisticile pentru 2015 privind securitatea rutiera, publicate de Comisia Europeana, confirma faptul ca drumurile europene raman cele mai sigure din lume, in pofida unei incetiniri a ritmului reducerii accidentelor.

"Numarul deceselor sau al vatamarilor corporale grave este intotdeauna prea mare. In ultimele decenii, am obtinut rezultate impresionante in ceea ce priveste reducerea accidentelor rutiere, insa stagnarea actuala este alarmanta. Daca Europa doreste sa isi atinga obiectivul de injumatatire a numarului accidentelor rutiere pana in 2020, mai raman inca multe de facut. Invit statele membre sa-si intensifice eforturile in directia aplicarii legislatiei si a sensibilizarii cetatenilor. Desi costul acestor eforturi este considerabil, el este totusi nesemnificativ in comparatie cu costul social de 100 de miliarde euro generat de decesele si de vatamarile corporale survenite ca urmare a accidentelor rutiere", a declarat Comisarul UE pentru transporturi, Violeta BULC.

"Comisia va continua sa actioneze acolo unde va putea aduce o valoare adaugata clara la nivel european. Tehnologia si inovarea sunt tot mai importante in configurarea viitorului sigurantei rutiere. De exemplu, pe termen mediu si lung, conducerea autovehiculelor in mod automatizat si conectat poate contribui in mare masura la evitarea coliziunilor, astfel ca, in prezent, facem tot ce ne sta in putinta pentru a institui un cadru adecvat in acest sens", a adaugat Violeta BULC.

Potrivit Comisiei Europena, in 2015, rata medie a deceselor in traficul rutier din UE a fost de 51,5 la 1 milion de locuitori, similara cu cea din ultimii doi ani. Aceasta incetinire de ritm, care urmeaza dupa o reducere semnificativa de 8% in 2012 si 2013, este cauzata de mai multi factori, cum ar fi o interactiune mai mare, in orasele europene, intre utilizatorii rutieri neprotejati si cei motorizati. De asemenea, utilizatorii vulnerabili ai drumurilor (pietoni, biciclisti etc.) reprezinta o mare parte dintre cele 135.000 de persoane accidentate.

Statisticile specifice fiecarei tari arata ca numarul accidentelor rutiere variaza inca in mare masura pe teritoriul UE, desi aceasta diferenta devine tot mai mica de la an la an.15.456 accesari