1asig.ro
1asig.ro

Reactie dura a brokerilor la proiectul de modificare a Normei RCA

5 min. / 1.540 cuvinte
Posibila reducere de catre ASF a comisionului aferent politelor RCA pana la un maxim de 10% din valoarea primei incasate a starnit deja reactii puternice in piata de brokeraj.

Masura este considerata similara cu cea pusa in practica de catre Comisia de Supraveghere a Asigurarilor in 2008, insa, spre deosebire de acel moment, cand comisionul incasat de brokeri a fost redus la cel mult 15%, noul nivel ar putea avea efecte si mai accentuate, in conditiile in care, in 2013, peste 70% din primele RCA au fost intermediate de brokeri.

Conform lui Viorel VASILE, CEO-ul SAFETY Broker, brokerul roman cu cel mai mare volum de intermedieri, "problema intregii piete a asigurarilor nu este nivelul comisionului RCA, care, de altfel, s-a diminuat de la sine in ultimii ani, ci valoarea foarte redusa a primei medii pe RCA".

Exemplificand, acesta a mentionat ca "in Europa de Vest comisioanele pentru RCA sunt mai mici procentual vorbind, dar mult mai mari ca valoare absoluta. Este una sa retii 15% din 100 euro si alta 10% din 500. In acelasi timp, pe broker il costa la fel, fie ca vinde o polita RCA de 100 de lei, sau una de 1.000 de lei", a subliniat VASILE. 

Mecanismul autoreglarii a fost evidentiat si de Alexandru APOSTOL, Managing Partner, MAXYGO Broker, care considera ca "limitarea comisionului la 10% ar avea efecte dezastruoase asupra activitatii de brokeraj. In ultima perioada, comisionul a fost in scadere, pana la o medie de 18-19% in prezent. Piata se afla deja intr-un proces de autoreglare si o astfel de interventie ar fi abuziva, perturband in mod sigur aceasta tendinta."

De asemenea, cei din piata afirma ca, in 2008, limitarea comisionului nu a avut efectele asteptate, aceasta fiind in cele din urma suspendata. "La ce rezultate ne putem astepta, daca aplicam aceeasi solutie unei ecuatii similare?", a spus Viorel VASILE. "Masura de atunci a fost un esec lamentabil. Vom obtine rezultate identice."

Pe de alta parte, majoritatea specialistilor din piata admit ca segmentul RCA a fost, de-a lungul timpului, locul de desfasurare al unui razboi al preturilor, atat din punctul de vedere al nivelului primelor, cat si al comisioanelor acordate, iar serviciile furnizate pagubitilor au fost unele pe masura preturilor practicate. De altfel, in perioada 2007-2008, comisioanele practicate in piata RCA puteau ajunge chiar si la 40-50% din prima de asigurare, nivel exagerat de mare tinand cont de riscurile asumate. Acest procent s-a diminuat treptat, in ultimii ani, in contextul in care si asiguratorii au cautat sa-si reduca cheltuielile de emitere, ajungand la valori rezonabile.

"In piata RCA nu ar trebui amestecate lucrurile. Asiguratorii trebuie sa isi calculeze primele tinand cont de riscurile asumate si de cheltuielile de administrare si de achizitie - printre care si comisionul platit brokerilor - unde este tot interesul lor sa si le administreze si sa le calculeze in mod eficient. In paralel, autoritatea are deja cateva parghii la dispozitie, cum sunt marja de solvabilitate, nivelul de lichiditate si rezerva tehnica, prin care poate influenta preturile practicate de un asigurator", a mentionat Alexandru APOSTOL.

"Intr-o piata libera, concurenta este cea care determina regulile jocului", a concluzionat Viorel VASILE.12.568 accesari