1asig.ro
1asig.ro

Raportul IAIS privind piata globala a asigurarilor aduce in prim plan primul studiu cantitativ privind impactul schimbarilor climatice asupra investitiilor asiguratorilor

5 min. / 1.540 cuvinte

IAIS (Asociatia Internationala a Supraveghetorilor in Asigurari) a publicat, recent, cea mai noua editie a raportului sau privind piata globala a asigurarilor (GIMAR - Global Insurance Market Report). Acest raport IAIS - un prim studiu cantitativ de acest tip realizat la nivel global -, evalueaza modul in care investitiile din sectorul de asigurari sunt expuse la schimbarile climatice.

"Schimbarile climatice reprezinta provocarea definitorie pentru aceasta generatie. GIMAR utilizeaza datele provenite de la numerosii nostri membri, in combinatie cu instrumente analitice, pentru a intelege modul in care sectorul asigurarilor este expus la riscul climatic. Rezultatele evidentiaza beneficiile urmaririi unei tranzitii ordonate catre obiectivele climatice convenite la nivel international, pentru a minimiza riscurile la adresa solvabilitatii si a stabilitatii financiare", spune Vicky SAPORTA - Executive Committee Chair, IAIS.

Schimbarile climatice reprezinta un risc semnificativ pentru economie si pentru sectorul financiar, inclusiv pentru sectorul asigurarilor. Schimbarile climatice conduc deja la evenimente meteorologice mai extreme si mai frecvente, crescand astfel riscurile fizice la care sunt expusi asiguratorii. Asiguratorii vor trebui, de asemenea, sa isi gestioneze expunerile asupra investitiilor in acele active si sectoare cele mai vulnerabile la riscurile fizice si de tranzitie.

Pe baza unor date cantitative si calitative unice, colectate de la 32 de membri IAIS, care acopera 75% din sectorul global al asigurarilor, acest raport reprezinta prima analiza aprofundata la nivel mondial privind expunerile la investitii ale asiguratorilor si opiniile supraveghetorilor cu privire la riscurile legate de clima. Folosind datele, au fost elaborate scenarii pentru a evalua impactul viitor al schimbarilor climatice.

Analiza cantitativa a datelor arata ca activele "relevante pentru clima" din cadrul actiunilor, obligatiunilor corporative, imprumuturilor si creditelor ipotecare, obligatiunilor suverane si proprietatilor imobiliare reprezinta peste 35% din activele totale ale asiguratorilor. In cadrul actiunilor, al obligatiunilor corporative si al imprumuturilor si creditelor ipotecare, cele mai multe active relevante din punct de vedere climatic se refera la sectorul locuintelor si la sectoarele energo-intensive.

De asemenea, analiza scenariilor de evaluare a impactului prospectiv al schimbarilor climatice subliniaza ca amploarea impactului depinde, in mare masura, de tipul de tranzitie climatica luat in considerare. Comparativ cu o tranzitie ordonata catre obiectivele climatice convenite la nivel international, o tranzitie dezordonata sau un scenariu in care obiectivele climatice nu sunt indeplinite ar avea un efect negativ de doua - pana la sase ori mai mare asupra solvabilitatii sectorului. 

De exemplu, in cazul unui scenariu de "tranzitie dezordonata", rezultatele arata o scadere absoluta a ratei de solvabilitate a asiguratorilor de peste 14%, care creste la aproximativ 50%, in cazul unui scenariu de tipul "prea putin, prea tarziu". Cu toate acestea, avand in vedere pozitia solida de solvabilitate globala a sectorului mondial al asigurarilor, sectorul, in ansamblul sau, pare sa fie capabil sa absoarba pierderile de investitii din toate scenariile testate.

"Raportul subliniaza importanta pentru autoritatile de supraveghere de a evalua modul in care schimbarile climatice pot afecta sectorul asigurarilor si asiguratorii individuali si de a elabora un raspuns adecvat in materie de supraveghere. IAIS isi ia angajamentul de a aprofunda amploarea si domeniul de aplicare a contributiilor noastre pentru a ajuta supraveghetorii de asigurari sa atenueze efectele schimbarilor climatice", explica Jonathan DIXON - Secretary General, IAIS.

Raportul IAIS este disponibil AICI.

 

508 accesari