RUSANU: Nu exista risc ridicat in piata, dar 4-5 asiguratori dintre primii 11 au probleme...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 ASF 
 Asiguratori 
 Brokeri 
 Date financiare 
 Organizatii 
 Va recomandam 
 Cariere 
 Job 
 PAD-PAID 
 Opinii 
 Dezbateri 1 EUR = 4.7249 RON
1 USD = 4.2241 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

RUSANU: Nu exista risc ridicat in piata, dar 4-5 asiguratori dintre primii 11 au probleme


"Nu exista un risc ridicat in piata, dar sunt probleme la cel putin 4-5 societati de asigurare dintre primele 11. Speram ca in cel mai scurt timp sa impunem societatilor de asigurare sa se reasigure cu rating cel putin A. CNADNR probabil va trece la executarea silita a ASTRA Asigurari pentru o suma de 93 milioane lei. Am spus si o reafirm: vom vedea daca vizavi de actiunea nejustificata de la ASTRA a avut dreptate conducerea ASF sau Presedintele Traian BASESCU", a afirmat Presedintele ASF, Dan Radu RUSANU, in cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3. RUSANU pune pe seama deciziilor radicale legate de liderul pietei campania media privind salarizarea angajatilor autoritatii de supraveghere.

Referitor la situatia salariilor din institutie, Presedintele ASF afirma ca nivelul salarizarii este cel preluat de la entitatile care s-au reunit in noua autoritate de supraveghere. In plus, RUSANU este de parere ca atentia media cu privire la acest aspect a fost declansata in momentul in care autoritatea a inceput sa pregateasca deciziile referitoare la ASTRA Asigurari.

"Pana in Mai 2013 la infiintarea ASF erau 3 entitati separate. Fiecare dintre aceste persoane functionau in cele 3 institutii. Noi la infiintare am avut obligatia sa preluam obligatiile cu toate drepturile salariale", a explicat Dan Radu RUSANU.

"Din simplul motiv ca este ruda cu cineva nu puteai sa faci o epurare. Am stabilit niste criterii de performanta pentru organele de conducere. De la 1 martie vom face aceasta analiza pentru cei 600 de salariati. In urma acestei reevaluari probabil ca vor ramane doar doua treimi dintre cei care sunt acum. Nu ne putem pronunta a priori ca rudele vor ramane sau nu vor ramane. Printre cei mostentiti sunt oameni bine pregatiti cu o experienta de 6-8-10 ani in domeniu", a declarat RUSANU.

In ASF lucreaza 150 de persoane rude de gradul 2

Avem circa 150 de persoane care sunt rude de gradul 2. Am introdus o reglementare ca, in cadrul ASF, rudele de gradul 1 si 2 nu vor avea voie sa lucreze in aceasta institutie, dar va fi greu pentru angajatii existenti sa fie dati afara.

Fostul Coordonator al Directiei Juridice este sotia avocatului care reprezinta ASTRA asigurari. Dar, din septembrie 2013, doamna este simplu consilier juridic. Mi s-a semnalat si mie acest fapt, ca sotul doamnei a reprezentat si firma de asigurari ASTRA. Incepand de la acea data amintita nu mai are atributii pe asigurari si are pe pensii private. Nu pot comenta situatia anterioara.

Mi s-a sugerat ca e bine sa nu ma iau de ASTRA Asigurari

Comentand situatia in care se afla liderul pietei, Presedintele ASF a precizat ca s-au parcurs toti pasii legali pana la intrarea sub supraveghere speciala in conditiile in care ASF ar fi fost supusa la presiuni.

"Intr-adevar liderul pietei ASTRA Asigurari a avut un control in 2008 soldat fara nicio sanctiune, iar cel din 2012 s-a soldat cu un plan de masuri in aprilie 2013, cu un termen de implementare pana la finele anului asumat si de vechea conducere CSA, dar si de conducerea ASTRA. Planul de masuri a ramas in vigoare fara nicio alta sanctiune pentru companie".

"Tot ce s-a stabilit pentru planul de actiuni, toate deficientele semnalate de control le-am regasit si in ianuarie-februarie 2014. Din 45 de constatari si un plan de masuri care continea 18 puncte nu s-a realizat in cele 8 luni decat circa 8 puncte".

"Nu pot sa spun ca mi s-a atras atentia pe subiectul ASTRA, dar toti ridicau direct sau voalat problema acestei contorsiuni a pietei. Unele companii erau controlate la sange, iar altele erau controlate intr-un mod intelegator. Mi s-a sugerat ca e bine sa nu ma iau de ASTRA pentru ca e liderul pietei. Atat din piata, cat si din interiorul ASF. Toti cei care au incercat un conflict cu ASTRA au plecat din pozitiile detinute. Nu e usor sa iei masuri fata de acest colos. Pana in octombrie 2013 cand s-a schimbat conducerea entitatii de asigurari nu s-a facut nimic fata de acest capitol".

"In 2013 s-a demarat un control inopinat. Am asteptat expirarea termenului pus in planul de masuri si, imediat dupa 31 decembrie 2013, cand am avut primele rezultate, dupa ce am vazut ca in 7 luni nu au indeplinit niciuna dintre masiurile propuse, pe 20 ianuarie 2014 am avut o prima evaluare a indeplinirii masurilor. Am invitat conducerea ASTRA la discutii care au durat peste 2 ore, le-am aratat problemele semnalate".

"Una dintre conditiile impuse era ca audtul sa fie facut de o firma cu reputatie internationala. Cu toate acestea auditul la ASTRA a fost realizat de o firma de apartament. Am efectuat toti pasii procedurali pentru introducerea supravegherii speciale".

ASTRA Asigurari ar putea fi executata de CNADNR pentru un litigiu de 93 milioane lei

"Unul dintre punctele de discutie cu reprezentantii ASTRA Asigurari il reprezinta un litigiu pentru 93 milioane lei cu CNADNR. O firma ce apartine lui Nelu IORDACHE a castigat o licitatie prezentand o polita de garantie de la ASTRA Asigurari. In momentul in care CNADNR a trecut la executarea sumei aminitite, asiguratorul a refuzat sa plateasca, iar CNADNR a dat ASTRA Asigurari in jduecata. In prima instanta compania de asigurari a pierdut. In aceasta situatie reglementarile spun ca, in conditiile in care ai o suma in litigiu, societatea este obligata sa faca provizioane pentru suma in disputa. Le-am impus provizionarea pentru suma. Argumentatia asiguratorului a fost ca suma respectiva nu e corecta si nu o considera datorie. CNADNR probabil va trece la executarea silita a ASTRA Asigurari".

Imprumuturile intragrup de la ASTRA Asigurari

"Aceste practici nu sunt interzise doar ca, la data controlului, acestea aveau scadenta de la 2012 care a fost prelungita pana la iunie 2013. La data scadentei, aceste imprumuturi nu s-au intors la ASTRA. Vorbim de 24 milioane euro dintre care 21 milioane sunt doar vizavi de MEDIEN Holding.

Problema e ca nu s-au respectat conditiile contractuale. Administratorul special probabil ca va obliga societatile respective sa returneze sumele, cu toate ca, in mod cert, banii acestia au fost cheltuiti. Administratorul special se va inderepta impotriva grupului imprumutat care, daca nu va avea banii, probabil va intra in insolventa.

Banii s-au directionat catre foarte multe societati de publicitate sau trusturi media. Exact cum s-a intamplat si in cazul unor societati ale comentatorilor de la posturile de media care au avut contract cu CSA in perioada 2008-2009".

Am spus si o reafirm: vom vedea daca vizavi de actiunea nejustificata de la ASTRA a avut dreptate conducerea ASF sau Presedintele Traian BASESCU

"Am vazut foarte clar exprimarea domnului ADAMESCU de marti dupa amiaza la conferinta de presa. A zis ca ASF este incompetenta si habar nu are de piata de asigurari. Aceeasi fraza a fost preluata de Presedintele BASESCU.

Ni s-a sugerat sa fim intelegatori cu ASTRA, iar in momentul in care am initiat o procedura de verificare mai adanca si cand am mers mai departe cu investigatiile lucrurile au luat o alta amploare.

Dupa intalnirea cu ASTRA din 20 ianuarie am expus problemele... la o saptamana au aparut listele cu rudele parlamentarilor care sunt acolo de 6-7 ani - ceasta coincidenta fantastica a inceperii atacului mediatic pe niste probleme deja cunoscute.

Demisia mea este la dispozitia Parlamentului! Voi avea o discutie cu comisia parlamentara de analiza a aspectelor existente.

Nu exista nicio problema pe segmentul pensiilor private. Problema de contaminare in asigurari este foarte diminuata".

Speram ca in cel mai scurt timp sa impunem societatilor de asigurare sa se reasigure cu rating cel putin A

Societatile publice mari care au polite mari de asigurare nu au problema deoarece, in caietul de sarcini, se prevede in mod expres reasigurare cu rating A.

Risc ridicat nu exista in piata, dar sunt probleme la cel putin 4-5 societati de asigurare din primele 11.

Vom injumatati salariile, rating cel putin A pentru reasiguratorii companiilor din piata si vom obliga primele 11 societati de asigurare sa isi faca audit la o firma cu reputatie internationala.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (RUSANU: Nu exista risc ridicat in piata, dar 4-5 asiguratori dintre primii 11 au probleme).

Noutati 1asig.ro
» VIDEO: Cel de-al doilea Program de Mentorat dezvoltat de PRBAR Academy incepe din toamna
» Peste 1,7 milioane de locuinte sunt asigurate. PAID a achitat daune de 1,8 milioane lei in primele 5 luni
» Doua companii de asigurari se afla in topul Brand Finance Romania 50 din acest an
» Lista imobilelor expertizate tehnic din punctul de vedere al riscului seismic, actualizata
» GDPR si-a indeplinit obiectivele de protectie a consumatorilor?
» Noi reguli pentru asigurarea judecatorilor si procurorilor
» Care a fost castigul mediu al salariatilor din asigurari si pensii in luna aprilie?
» 106 ambulante din parcul auto al Serviciului de Ambulanta Bucuresti-Ilfov vor avea asigurare CASCO
» Mercer Marsh Benefits: In 2018, costurile cu serviciile medicale au crescut de 3 ori mai mult decat rata inflatiei
» Care sunt avantajele serviciilor TPA?
Share |


Autor: | Publicat pe 22.02.2014 | 7629 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
8 comentarii
Abibas Panasoanic (Anonim) (24.02.2014 22:53)
Problema nu sunt reglementarile in sine ci aplicarea lor de catre cei vizati. Parca era o lege sau norma, ca si la banci, care zicea ca daca reasigurarea are rating mai bun, iti ajuta la calculul solvabilitatii, dar, ca si bancile, se (re)asigura la firme de 2 lei si in calcule le trec cu 4 de A, sau unii si mai smecheri scriu ratingul brokerului de (re)asigurare, ca si cum ala ar fi luat riscul - sa mori de ras, nu alta :)

Mi se pare mai normal sa lasi asiguratorul sa isi gestioneze riscul dupa cum considera necesar, adica ori aduci capital adecvat la risc ori reasigurare OK - pana la urma asta e si esenta Solvency care se tot amana - UE probabil e tot un fel de Romania, doar ca mai mare :). Altfel e ca si cum ne-ai obliga pe toti sa ne cumparam BMW - poate nu ne permitem toti asa ceva.

Obligi asiguratorul sa se reasigure la un anume standard de rating impus? - nici o problema, e ca si la masini cu problema poluarii - trebuie sa ne luam BMW? Am 5000 de EURO - merg in Germania, iau o rabla de 4000 din '92, 500 transportul, 500 inmatricularea in Bulgaria si problema e rezolvata - ne-am incadrat in ecuatie! Practic calitatea reasigurarii da doar siguranta platii despagubirii, dar trebuie sa si fie acoperit de conditii :) Cine isi inchipuie ca un reasigurator face un cadou de 10,000,000 EUR pentru a plati ceva ce se incadreaza la excluderi, doar fiindca are el rating bun, probabil delireaza :)

Ce s-ar intampla daca, prin absurd, toti reasiguratorii si-ar pierde peste noapte rating-ul de A si ar trece in B? O entitate privata poate sa modifice caietul de sarcini peste week-end, dar daca parlamentul e in vacanta, s-ar putea sa ia 3 luni pana rezolvi in legea asigurarilor.

Bonus: daca BNR ar avea tupeu si ar lua la puricat asigurarea activelor pentru garantiilor bancilor, si-ar da seama ca s-au asigurat la firme locale (nu conteaza grupul exern) fara rating care doar folosesc un brand frumos, dar la catastrofa e posibil sa raspunda in limita disponibilitatilor locale + reasigurare, adica cam oha in unele cazuri. Astfel, % luat in calculele de solvabilitate este denaturat in mod semnificativ si de fapt riscul de contaminare al sistemului bancar s-ar putea sa nu fie atat de mic - dar e an electoral asa ca lasam ceva si pentru dupa :)

Prima smecherie la rating e despre ce vorbim. De exemplu, la asiguratori cele mai importante sunt FS, pe cand la altele CR. Ca sa nu zic ca e important si cine da ratingul, si e cam ciudat sa pui intr-o lege ca accepti cifre puse uneori din burta de diverse firme private, fie ele cat de OK.

Cum ar trebui sa se faca verificarea ratingului unui asigurator - iei numele lui exact sub care opereaza in Romania (de exemplu X Asigurari SA), intri pe pagina S&P, alegi domeniul si tara si vezi daca iti da potrivire exacta. Nu va zic ce iese la Property/Casualty Insurance si Romania, dar pot sa va zic ca explicatia rezultatului e data de faptul ca nu poti avea rating cu mult mai bun decat al tarii si din cauza asta multi asiguratori OK prefera sa fie nelistati.

Cum fac verificarile marmotele care impacheteaza ciocolata in staniol? Iau polita in mana, citesc ce scrie pe coperta cartonata in care e capsata - de exemplu "membru / partener / fiu / fiica / var / prieten al marelui grup de asigurari X de pe continentul Y care are 4 de A", scriu in program ca are 4 de A si iese OK calculul de solvabilitate. Sunt si marmote mai avansate care intra pe S&P, scriu doar X si dau search - evident, iese ratingul firmei sora, mama, prietena, etc. care de fapt nu e al firmei care efectiv preia riscul - si uite asa, toate calculele de solvabilitate ale bancilor mai coafeaza putin riscul de tara...

Dar destul pentru seara asta, ca doar nu rezolvam pe loc problemele pietei la o bere, ca postacii pe forum :)

guralumii (Anonim) (24.02.2014 20:06)
ASF = O mare cloaca de incapabili pusi in posturile respective pe criterii politice si grade de rudenie. Aceasta institutie trebuie desfiintata cat mai repede, este jenant ca oamneii din acesta institutie, , au salarii atat de mari si nu fac nimic pentru le merita, mai mult de atat sunt extrem de corupti. Despre seful acestei institutii lucrurile sunt clare, cum poti spune ca 4-5 companii de asigurari din 11 au probleme si sa spui ca nu este un risc major, nu scoate in evidenta decat INCOMPETA de care da dovada.

Asiguratorul (Anonim) (24.02.2014 14:06)
Interesele sunt atat de mari ,ca situatia va avea ca si consecinta iMpacat partile ,peste doua saptamani NIMENI NU VA MAI ZICE NIMIC
Astra cu dlul director in frunte, stie sa ascunda sub cifre problemele foarte grave (as se vedea locul de munca anterior al dlui )

Georgescu (Anonim) (24.02.2014 10:35)
Imi este frica sa nu fie doar praf in ochi , suntem
ipocriti sa nu zicem faptul ca salariile de la asf se
impart cota parte cu cel care te angajeaza acolo , daca
ne uitam ca ,,sustinatorii ,, lui Baselu au acum de
suferit vedem care este adevarul , nu cred ca doar in
Romania este o practica de genul , cred doar ca
ambitiile politice sunt mai mari si domnul Adamescu a
deranjat de data asta pe cine nu trebuie ,poate nu se
stie ca fostul CFO de la Astra a fost angajat KPMG -
Marinela Grigore ... sa fie oare doar o coincidenta ?!?
nu cred :))

V. (Anonim) (23.02.2014 21:23)
Asta ne arata ca nu isi merita locul si leafa
pe care si-a dat-o. Daca era ceva grav ar fi trebuit sa
spuna care sunt societatile cu probleme si masurile
luate ptr. redresarea lor si nu acum cand i-a fost
devoalată leafa.

gabriel (Anonim) (23.02.2014 03:11)
scandal politic? normalitate? oricum, in acest context , cartea jucata bine de ASF este
numirea KPMG. daca cealalta tabara (sa le zicem "prietenii lui Adamescu") vrea sa salveze
situatia - trebuie sa gaseasca o solutie sa scape de KPMG - aia nu au nici mama nici tata si
or sa puna pe masa situatia Astra. si daca situatia este si pe jumatate asa rea cum umbla
zvonul - atunci ASF-ul a avut dreptate! deci - intrebarea saptamanii ar trebui sa fie "cum
scapa prietenii lui Adamescu de KPMG?"

Vali (Anonim) (22.02.2014 20:35)
In titlul articolului se afirma ca sunt 4-5 asiguratori
care au probleme , nu sunt amintite decit astra restul
care sunt ?

Jianu (Anonim) (22.02.2014 16:02)
Adica, cel putin 4-5 asiguratori ar trebui sa se uite la ce au facut cu banii asiguratilor?
Wow, e tare!
Oare, care din cei 11 ar fi 4-5 sau, de ce nu, mai multi?
As deschide o bursa a pariurilor, dar sunt sigur ca moderatorul forumului nu-mi da voie. De altfel, a cenzurat pana acum (si acest mesaj va fi cenzurat sigur)la greu numai sa dea bine in piata, dar nu va reusi sa refuze evidenta!


DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM