1asig.ro
1asig.ro

RUSANU: Nu exista risc ridicat in piata, dar 4-5 asiguratori dintre primii 11 au probleme

5 min. / 1.540 cuvinte
"Nu exista un risc ridicat in piata, dar sunt probleme la cel putin 4-5 societati de asigurare dintre primele 11. Speram ca in cel mai scurt timp sa impunem societatilor de asigurare sa se reasigure cu rating cel putin A. CNADNR probabil va trece la executarea silita a ASTRA Asigurari pentru o suma de 93 milioane lei. Am spus si o reafirm: vom vedea daca vizavi de actiunea nejustificata de la ASTRA a avut dreptate conducerea ASF sau Presedintele Traian BASESCU", a afirmat Presedintele ASF, Dan Radu RUSANU, in cadrul unei emisiuni televizate la Antena 3. RUSANU pune pe seama deciziilor radicale legate de liderul pietei campania media privind salarizarea angajatilor autoritatii de supraveghere.

Referitor la situatia salariilor din institutie, Presedintele ASF afirma ca nivelul salarizarii este cel preluat de la entitatile care s-au reunit in noua autoritate de supraveghere. In plus, RUSANU este de parere ca atentia media cu privire la acest aspect a fost declansata in momentul in care autoritatea a inceput sa pregateasca deciziile referitoare la ASTRA Asigurari.

"Pana in Mai 2013 la infiintarea ASF erau 3 entitati separate. Fiecare dintre aceste persoane functionau in cele 3 institutii. Noi la infiintare am avut obligatia sa preluam obligatiile cu toate drepturile salariale", a explicat Dan Radu RUSANU.

"Din simplul motiv ca este ruda cu cineva nu puteai sa faci o epurare. Am stabilit niste criterii de performanta pentru organele de conducere. De la 1 martie vom face aceasta analiza pentru cei 600 de salariati. In urma acestei reevaluari probabil ca vor ramane doar doua treimi dintre cei care sunt acum. Nu ne putem pronunta a priori ca rudele vor ramane sau nu vor ramane. Printre cei mostentiti sunt oameni bine pregatiti cu o experienta de 6-8-10 ani in domeniu", a declarat RUSANU.

In ASF lucreaza 150 de persoane rude de gradul 2

Avem circa 150 de persoane care sunt rude de gradul 2. Am introdus o reglementare ca, in cadrul ASF, rudele de gradul 1 si 2 nu vor avea voie sa lucreze in aceasta institutie, dar va fi greu pentru angajatii existenti sa fie dati afara.

Fostul Coordonator al Directiei Juridice este sotia avocatului care reprezinta ASTRA asigurari. Dar, din septembrie 2013, doamna este simplu consilier juridic. Mi s-a semnalat si mie acest fapt, ca sotul doamnei a reprezentat si firma de asigurari ASTRA. Incepand de la acea data amintita nu mai are atributii pe asigurari si are pe pensii private. Nu pot comenta situatia anterioara.

Mi s-a sugerat ca e bine sa nu ma iau de ASTRA Asigurari

Comentand situatia in care se afla liderul pietei, Presedintele ASF a precizat ca s-au parcurs toti pasii legali pana la intrarea sub supraveghere speciala in conditiile in care ASF ar fi fost supusa la presiuni.

"Intr-adevar liderul pietei ASTRA Asigurari a avut un control in 2008 soldat fara nicio sanctiune, iar cel din 2012 s-a soldat cu un plan de masuri in aprilie 2013, cu un termen de implementare pana la finele anului asumat si de vechea conducere CSA, dar si de conducerea ASTRA. Planul de masuri a ramas in vigoare fara nicio alta sanctiune pentru companie".

"Tot ce s-a stabilit pentru planul de actiuni, toate deficientele semnalate de control le-am regasit si in ianuarie-februarie 2014. Din 45 de constatari si un plan de masuri care continea 18 puncte nu s-a realizat in cele 8 luni decat circa 8 puncte".

"Nu pot sa spun ca mi s-a atras atentia pe subiectul ASTRA, dar toti ridicau direct sau voalat problema acestei contorsiuni a pietei. Unele companii erau controlate la sange, iar altele erau controlate intr-un mod intelegator. Mi s-a sugerat ca e bine sa nu ma iau de ASTRA pentru ca e liderul pietei. Atat din piata, cat si din interiorul ASF. Toti cei care au incercat un conflict cu ASTRA au plecat din pozitiile detinute. Nu e usor sa iei masuri fata de acest colos. Pana in octombrie 2013 cand s-a schimbat conducerea entitatii de asigurari nu s-a facut nimic fata de acest capitol".

"In 2013 s-a demarat un control inopinat. Am asteptat expirarea termenului pus in planul de masuri si, imediat dupa 31 decembrie 2013, cand am avut primele rezultate, dupa ce am vazut ca in 7 luni nu au indeplinit niciuna dintre masiurile propuse, pe 20 ianuarie 2014 am avut o prima evaluare a indeplinirii masurilor. Am invitat conducerea ASTRA la discutii care au durat peste 2 ore, le-am aratat problemele semnalate".

"Una dintre conditiile impuse era ca audtul sa fie facut de o firma cu reputatie internationala. Cu toate acestea auditul la ASTRA a fost realizat de o firma de apartament. Am efectuat toti pasii procedurali pentru introducerea supravegherii speciale".

ASTRA Asigurari ar putea fi executata de CNADNR pentru un litigiu de 93 milioane lei

"Unul dintre punctele de discutie cu reprezentantii ASTRA Asigurari il reprezinta un litigiu pentru 93 milioane lei cu CNADNR. O firma ce apartine lui Nelu IORDACHE a castigat o licitatie prezentand o polita de garantie de la ASTRA Asigurari. In momentul in care CNADNR a trecut la executarea sumei aminitite, asiguratorul a refuzat sa plateasca, iar CNADNR a dat ASTRA Asigurari in jduecata. In prima instanta compania de asigurari a pierdut. In aceasta situatie reglementarile spun ca, in conditiile in care ai o suma in litigiu, societatea este obligata sa faca provizioane pentru suma in disputa. Le-am impus provizionarea pentru suma. Argumentatia asiguratorului a fost ca suma respectiva nu e corecta si nu o considera datorie. CNADNR probabil va trece la executarea silita a ASTRA Asigurari".

Imprumuturile intragrup de la ASTRA Asigurari

"Aceste practici nu sunt interzise doar ca, la data controlului, acestea aveau scadenta de la 2012 care a fost prelungita pana la iunie 2013. La data scadentei, aceste imprumuturi nu s-au intors la ASTRA. Vorbim de 24 milioane euro dintre care 21 milioane sunt doar vizavi de MEDIEN Holding.

Problema e ca nu s-au respectat conditiile contractuale. Administratorul special probabil ca va obliga societatile respective sa returneze sumele, cu toate ca, in mod cert, banii acestia au fost cheltuiti. Administratorul special se va inderepta impotriva grupului imprumutat care, daca nu va avea banii, probabil va intra in insolventa.

Banii s-au directionat catre foarte multe societati de publicitate sau trusturi media. Exact cum s-a intamplat si in cazul unor societati ale comentatorilor de la posturile de media care au avut contract cu CSA in perioada 2008-2009".

Am spus si o reafirm: vom vedea daca vizavi de actiunea nejustificata de la ASTRA a avut dreptate conducerea ASF sau Presedintele Traian BASESCU

"Am vazut foarte clar exprimarea domnului ADAMESCU de marti dupa amiaza la conferinta de presa. A zis ca ASF este incompetenta si habar nu are de piata de asigurari. Aceeasi fraza a fost preluata de Presedintele BASESCU.

Ni s-a sugerat sa fim intelegatori cu ASTRA, iar in momentul in care am initiat o procedura de verificare mai adanca si cand am mers mai departe cu investigatiile lucrurile au luat o alta amploare.

Dupa intalnirea cu ASTRA din 20 ianuarie am expus problemele... la o saptamana au aparut listele cu rudele parlamentarilor care sunt acolo de 6-7 ani - ceasta coincidenta fantastica a inceperii atacului mediatic pe niste probleme deja cunoscute.

Demisia mea este la dispozitia Parlamentului! Voi avea o discutie cu comisia parlamentara de analiza a aspectelor existente.

Nu exista nicio problema pe segmentul pensiilor private. Problema de contaminare in asigurari este foarte diminuata".

Speram ca in cel mai scurt timp sa impunem societatilor de asigurare sa se reasigure cu rating cel putin A

Societatile publice mari care au polite mari de asigurare nu au problema deoarece, in caietul de sarcini, se prevede in mod expres reasigurare cu rating A.

Risc ridicat nu exista in piata, dar sunt probleme la cel putin 4-5 societati de asigurare din primele 11.

Vom injumatati salariile, rating cel putin A pentru reasiguratorii companiilor din piata si vom obliga primele 11 societati de asigurare sa isi faca audit la o firma cu reputatie internationala.

7.990 accesari