1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling
Politistii rutieri au identificat ...

Politistii rutieri au identificat zeci de masini inmatriculate in alte state fara RCA sau ITP

Pe parcursul a doua zile, politistii rutieri au verificat aproape 4.000 de autovehicule inmatriculate in alte state, in cadrul unei actiuni desfasurate la nivel national, pentru prevenirea evenimentelor rutiere si faptelor antisociale in care sunt implicate astfel de vehicule, a anuntat Politia Romana.

54 de certificate de inmatriculare eliberate de autoritati din alte state au fost retinute, cele mai multe pentru lipsa inspectiei tehnice periodice - ITP si a asigurarii de raspundere civila auto - RCA.

In zilele de 5 si 6 august 2020, pentru asigurarii unui climat de ordine si siguranta publica si pentru reducerea numarului si consecintelor accidentelor rutiere grave, la nivel national, sub coordonarea Directiei Rutiere - I.G.P.R., au fost organizate actiuni pentru verificarea legalitatii documentelor prezentate de conducatorii autovehiculelor inmatriculate in alte state.

In cadrul actiunii, au actionat zilnic, in medie, 1.226 de politisti rutieri, fiind verificate 19.021 de autovehicule, dintre care 3.985 erau inmatriculate in alte state.

Pentru nerespectarea prevederilor legale, au fost aplicate 8.995 de sanctiuni contraventionale, din care 8.230 pentru nerespectarea prevederilor Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice. Conducatorilor autovehiculelor inmatriculate in alte state le-au fost aplicate 932 de sanctiuni contraventionale.

Totodata, la nivel national, au fost retinute 861 de permise de conducere (74 conducatorilor autovehiculelor inmatriculate in alte state) si au fost retrase 378 de certificate de inmatriculare (54 de certificate eliberate de autoritati din in alte state).

Dintre certificatele de inmatriculare retinute conducatorilor autovehiculelor inmatriculate in alte state, 18 au fost retinute pentru lipsa inspectiei tehnice periodice, iar 18 pentru lipsa asigurarii de raspundere civila auto.

De asemenea, au fost constatate 106 infractiuni, din care 13 savarsite de conducatorii autovehiculelor inmatriculate in alte state.

In primele 6 luni ale anului 2020, autovehiculele inmatriculate in alte state au fost implicate in 447 de accidente rutiere, care avut drept consecinte decesul a 46 de persoane, ranirea grava a 149 de persoane si ranirea usoara a altor 463.

In Romania, toate masinile aflate in circulatie au obligatia de a fi asigurate RCA. In cazul in care circula cu o masina neasigurata, soferii pot fi sanctionati cu amenda cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de lei, precum si cu retinerea certificatului de inmatriculare si a placutelor de inmatriculare.

Numarul soferilor amendati de catre Politia Rutiera pentru lipsa asigurarii RCA a continuat sa creasca si in 2019, arata datele Inspectoratului General al Politiei Romane - IGPR, transmise portalului 1asig.ro. Astfel, "in ceea ce priveste numarul contraventiilor aplicate la Legea nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de raspundere civila auto, in anul 2019 au fost aplicate 12.878 de sanctiuni", au transmis reprezentantii IGPR.

Prin comparatie, in anul 2018 au fost aplicate 11.041 de sanctiuni, in timp ce in anul 2017 - 8.825.

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primul trimestru al anului 2020, a atins valoarea de aproximativ 1,01 miliarde lei, in crestere cu circa 4%. Primii trei jucatori detin 81% din piata. Afla cat a subscris fiecare companie, conform calculelor realizate de XPRIMM Publications!