Piata asigurarilor a stagnat in primul semestru din 2018. Vezi ce modificari sunt in Topul...

english   


Cauta stiri
HomePiata AsigurarilorProtectia consumatorilorDespre asigurariEvenimentePublicatiiRadiowww.xprimm.com
 Asigurari 
 Stiri externe 
 Piete financiare 
 Republica Moldova 1 EUR = 4.7216 RON
1 USD = 4.2706 RON


RFI

Asigurari

Full screen Print E-mail Font | Inapoi | Arhiva

Piata asigurarilor a stagnat in primul semestru din 2018. Vezi ce modificari sunt in Topul companiilor!


Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in primul semestru al anului 2018, prime brute in valoare de 5,04 miliarde lei, fiind la acelasi nivel cu cel raportat in perioada similara a anului trecut, reiese din datele publicate de ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

Din totalul pietei,79% reprezinta prime brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale (3,97 miliarde lei), iar 21% sunt prime aferente asigurarilor de viata (1,07 miliarde lei).

Imbunatatirea indicatorilor de solvabilitate a societatilor de asigurare a continuat si pe parcursul primelor sase luni ale anului. La sfarsitul lunii iunie a anului 2018, toate societatile de asigurare indeplineau atat cerintele necesarului de capital de solvabilitate (SCR), precum si cerintele minime de capital (MCR), astfel ca ratele SCR si MCR, la nivelul pietei (calculate ca raportul dintre totalul fondurilor proprii eligibile sa acopere cerintele de capital si valoarea totala a necesarului de capital) au inregistrat valori supraunitare, precizeaza ASF.

In primul semestru al anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2018.

Top asiguratori

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In primul semestru al anului 2018, aproximativ 88% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 29 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 30 iunie 2018.

Pe primul loc in topul jucatorilor din piata se mentine ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, cu o cota de piata de 13,60% in perioada ianuarie-iunie 2018, fiind urmata de CITY Insurance, cu o cota de 13,21%. OMNIASIG VIG a urcat o pozitie pana pe locul trei, comparativ cu primul trimestru din acest an, avand o cota de piata de 11,07%.

In acelasi timp, ASIROM VIG coboara pe pozitia a patra - 10,73%, fiind urmat de GROUPAMA Asigurari - 10,00%.Pe segmentul asigurarilor generale, primele 10 societati de asigurare care au subscris prime aferente asigurarilor generale au cumulat o valoare de 3,83 miliarde de lei, ceea ce reprezinta circa 97% din totalul acestui segment de activitate.

Lider ramane CITY Insurance, cu o cota de piata de 16,78%, fiind urmat de ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, OMNIASIG VIG, GROUPAMA Asigurari si EUROINS.


Si pe segmentul asigurarilor de viata s-a mentinut un grad mare de concentrare, astfel ca 10 societati au detinut o pondere de circa 96,5% din volumul total al primelor subscrise pe acest segment, cu subscrieri cumulate in valoare de 1,03 miliarde lei.

Primul loc este ocupat in continuare de NN Asigurari de Viata, cu o cota de piata de 35,02%, fiind urmat de BCR Asigurari de Viata VIG, ERGO Asigurari de Viata, BRD Asigurari de Viata si ALLIANZ-TIRIAC Asigurari.


Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

La 30 iunie 2018 activau pe piata asigurarilor 29 de societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 16 au practicat numai activitate de asigurari generale ("AG"), 7 au practicat numai activitate de asigurari de viata ("AV") si 6 au practicat activitate compozita.

Numar de contracte

La nivelul intregii piete de asigurari, numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul semestrului I 2018 a fost de 14.973.036, in crestere fata de anul precedent cu aproximativ 6%.

Numarul de contracte de asigurare in vigoare la finalul semestrului I 2018 pentru asigurarile generale reprezinta 89% din numarul total de contracte.

Numarul de contracte in vigoare la finalul primului semestru al anului 2018 pentru AG a inregistrat o crestere cu circa 9% comparativ cu aceeasi perioada a anului anterior, in timp ce numarul contractelor in vigoare pentru AV a scazut cu 13%.

Indemnizatii brute platite

Societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 2.436.170.733 lei, astfel:
  • 2.346.346.150 lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 20% fata de perioada similara a anului 2017 (1.958.217.305 lei);
  • 89.824.583 lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 20% comparativ cu semestrul I 2017 (74.656.797 lei).
Solvabilitate II

Valoarea fondurilor proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se afla la finalul primului semestru al anului 2018 la nivelul de 5,10 miliarde lei, in crestere cu 2,60% comparativ cu valoarea inregistrata in semestrul I al anului 2017.

Asigurari de locuinte

Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), in primele sase luni ale anului 2018 s-a consemnat o crestere a primelor brute subscrise de aproximativ 3,5% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA, in primul semestru al anului 2018, a atins valoarea de 1,84 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (1,919 miliarde lei) reprezinta asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Pe ansamblul intregii piete, prima medie RCA anualizata a scazut, in primele sase luni ale anului, cu aproximativ 17% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, inregistrand valoarea de 604 lei.

Dauna medie RCA platita pentru vatamari corporale in primul semestru al anului 2018 a crescut, comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent, cu 5,23%, iar cea pentru daune materiale a crescut cu 5,87%.

Decontarea directa

In primul semestru din anul 2018, asiguratorii RCA au incheiat un numar de 169.578 clauze de decontare directa, primele brute subscrise aferente acestora fiind de 12.282.670 lei.

Sucursale

In primele sase luni ale anului 2018, sucursalele au cumulat prime brute subscrise in valoare de 361,36 milioane lei, in scadere cu aproximativ 1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Brokerii de asigurari

In urma centralizarii raportarilor transmise de brokerii de asigurare si/sau reasigurare, la data de 30 iunie 2018, se constata o scadere procentuala fata de aceeasi perioada a anului 2017 a valorii primelor intermediate pentru asigurari generale si asigurari de viata, de 1,73%, de la 3.178.840.312 lei la 3.123.895.838 lei.


Acest articol este proprietatea Media XPRIMM si este protejat de legea drepturilor de autor.
In lipsa unui acord scris din partea Media XPRIMM, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol. Este necesara precizarea sursei si inserarea in mod vizibil a linkului articolului (Piata asigurarilor a stagnat in primul semestru din 2018. Vezi ce modificari sunt in Topul companiilor!).

Noutati 1asig.ro
» Daunele produse de inundatii au crescut de peste 4 ori in primele 7 luni din 2019
» Oboseala, un pericol la volan! 4% din populatie sufera de somnolenta diurna excesiva
» Echipa de subscriere a ERGO Asigurari se mareste
» Teme de interes si traineri cu experienta, pe lista cursurilor ISF din aceasta toamna
» Mercer Marsh Benefits: Asigurarile private de sanatate, printre cele mai intalnite beneficii de protectie financiara
» Madalin ROSU: Piata are nevoie de inovatie, de o gandire "out of the box"
» GROUPAMA Asigurari introduce o noua clauza politei CASCO pentru clientii persoane juridice
» Banca Mondiala acorda Romaniei 50 milioane de euro pentru infrastructura Politiei de raspuns la dezastrele naturale
» Dezastrele naturale urca valoarea daunelor achitate de PAID, in primele 7 luni din acest, la peste 2,9 mil. lei
» Adrian MARIN primeste aprobarea ASF pentru un nou mandat la conducerea GENERALI
Share |


Autor: Andreea RADU | Publicat pe 27.09.2018 | 4255 vizualizari


TOP Stiri


Comenteaza acest articol
0 comentarii

DISCLAIMER: Dupa trimiterea comentariului, acesta va fi aprobat de un moderator. Vor fi publicate doar comentariile pertinente, la obiect, legate de continutul prezentat in material. Nu vor fi publicate comentariile care includ cuvinte obscene, atacuri la persoane/ institutii, atacuri si jigniri aduse autorului materialului, injurii aduse celorlalti cititori care au postat un comentariu, anunturi publicitare. Ne rezervam dreptul de a edita sau de a elimina complet orice comentariu care nu corespunde acestor principii. Site-ul 1asig.ro si Media XPRIMM nu-si asuma responsabilitatea juridica pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revine integral autorului comentariului.

Atentie! Campurile "Comentariu" si "E-mail" sunt obligatorii
Nume:
Daca nu sunteti logat, numele dumneavoastra va aparea cu sufixul '(Anonim)'. Pentru a va autentifica, click aici
Daca sunteti logat si nu completati campul nume, va aparea automat numele dumneavoastra cu care v-ati inregistrat pe site
E-mail:

Comentariu:
< 10.000 car.

  Cod de securitate
Introduceti codul din imagine:


ArhivaPAID

OMNIASIG


Copyright 2019-2017 (c) 1asig.ro
powered by Media XPRIMM