1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Piata asigurarilor a crescut cu 3,5% in 2017. CITY, ALLIANZ si EUROINS sunt cei mai mari jucatori

Societatile de asigurare autorizate si reglementate de ASF au subscris, in 2017, prime brute in valoare de 9,7 miliarde lei (2,12 miliarde euro), cu 3,5% mai mult comparativ cu anul precedent, a anuntat, luni, Autoritatea de Supraveghere Financiara.

O schimbare in tendintele manifestate pe parcursul anilor anteriori este consolidarea segmentului de asigurari de viata, care a inregistrat anul trecut o apreciere semnificativa, de 21% comparativ cu anul 2016. Daca in perioada 2012 - 2014 activitatea de asigurari de viata era in scadere din punct de vedere al volumului de prime brute subscrise, incepand cu anul 2015 acest segment si-a reluat cresterea, iar in 2017 evolutia sectorului de asigurari s-a datorat segmentului asigurarilor de viata.

Din totalul primelor brute subscrise in anul 2017 (9,7 miliarde lei), subscrierile pe teritoriul altor state au inregistrat un volum de circa 98 milioane lei, in scadere cu 21% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent (123 milioane lei), conform datelor provizorii publicate de ASF.

Societatile de asigurare autorizate in alte state membre UE au subscris in baza dreptului de stabilire, pe teritoriul Romaniei, prin intermediul unei sucursale, in anul 2017 un total al primelor brute subscrise de aproximativ 755,6 milioane lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

Asigurarile auto, incluzand clasa A3 (Asigurari de mijloace de transport terestru, altele decat cele feroviare - Casco) si clasa A10 (Asigurari de raspundere civila pentru autovehicule - RCA) reprezinta aproximativ 74% din totalul primelor brute subscrise aferente asigurarilor generale si 59% din totalul primelor brute subscrise de societatile de asigurari in anul 2017. Subscrierile aferente clasei A3 au crescut cu 8% in anul 2017 comparativ cu anul anterior, in timp ce subscrierile clasei A10 au scazut in anul 2017 comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent cu 8%.

Piata asigurarilor din Romania este caracterizata de un grad mediu spre ridicat de concentrare. In anul 2017, aproximativ 89% din volumul total de prime brute subscrise a fost realizat de 10 societati de asigurare din cele 31 de societati care desfasurau activitate de asigurare/reasigurare la 31 decembrie 2017.


La 31 decembrie 2017 activau pe piata asigurarilor 31 societati de asigurare, autorizate si reglementate de ASF, dintre care 17 au practicat numai activitate de asigurari generale, 8 au practicat numai activitate de asigurari de viata si 6 au practicat activitate compozita.

Asigurari generale (AG)

Primele brute subscrise (PBS) aferente asigurarilor generale (AG) s-au ridicat, anul trecut, la valoarea de circa 7,7 miliarde lei. Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari generale, cele mai mari ponderi le detin clasele A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA, A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant - Casco, A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7).

In anul 2017, ponderea acestor trei clase a fost de 88% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari generale:
  • A10 - Raspundere civila pentru utilizarea vehiculelor auto terestre - RCA, cu un volum al primelor brute subscrise de 3,82 miliarde lei, reprezentand 50% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale;
  • A3 - Vehicule terestre, exclusiv materialul feroviar rulant, cu un volum al primelor brute subscrise de 1,89 miliarde lei, reprezentand 25% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale, a inregistrat in anul 2017 o crestere cu 8% fata de 2016;
  • A8 - Incendiu si calamitati naturale (pentru alte bunuri decat cele asigurabile in clasele A3 - A7), cu un volum al primelor brute subscrise de circa un miliard de lei, reprezentand 13% din totalul subscrierilor pentru asigurari generale.Asigurari de viata (AV)

Primele brute subscrise de catre societatile de asigurari de viata au inregistrat o crestere de 21% in anul 2017 comparativ cu anul precedent, atingand valoarea de circa 2,02 miliarde lei.

Din totalul primelor brute subscrise pentru asigurari de viata, cele mai mari ponderi le detin clasele C1 - Asigurari de viata, anuitati si asigurari de viata suplimentare si respectiv C3 - Asigurari de viata si anuitati, legate de fonduri de investitii si care impreuna cumuleaza 96% din totalul primelor brute subscrise pentru activitatea de asigurari de viata.Nota: Companiile care activeaza in baza dreptului de libera circulatie a serviciilor nu sunt incluse in topul realizat de ASF, precum AEGON Romania si METROPOLITAN Life.

Indemnizatii brute platite (IBP)

In anul 2017, societatile de asigurare au raportat indemnizatii brute platite (excluzand maturitati si rascumparari partiale si totale), cumulat pentru cele doua categorii de asigurari, in suma de 4,21 miliarde lei, astfel:
  • 4,05 miliarde lei sunt aferente contractelor de asigurari generale (96%), inregistrand o crestere cu 12,6% fata de perioada similara a anului 2016 (3,6 miliarde lei);
  • 158,4 milioane lei sunt sume platite pentru indemnizatii brute, aferente asigurarilor de viata, inregistrand o crestere cu circa 2,8% comparativ cu anul 2016 (154,06 milioane lei).

Solvabilitate II

Conform Solvabilitate II, cerintele de capital pentru societatile de asigurare sunt mai ridicate, fiind bazate efectiv pe riscurile asumate de acestea (atat din perspectiva investitionala, cat si din cea a subscrierilor).

Fondurile proprii eligibile sa acopere cerinta de capital de solvabilitate se aflau la finalul anului 2017 la o valoare de 5,15 miliarde lei, in crestere cu 12% comparativ cu anul 2016.

Ratele SCR (Solvency Capital Requirement) si MCR (Minimum Capital Requirement) la nivelul pietei au fost supraunitare la sfarsitul anului 2017, pentru prima data dupa implementarea cerintelor regimului Solvabilitate II. De asemenea, atat rata SCR, cat si rata MCR la nivelul pietei au inregistrat cresteri la sfarsitul lui 2017 comparativ cu finele anului 2016. Rata SCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 6%, iar rata MCR la nivelul pietei a inregistrat o crestere cu 12%.

Piata RCA

Valoarea totala a primelor de asigurare subscrise pentru asigurarile RCA in anul 2017 a atins valoarea de 3,7 miliarde lei, restul pana la totalul clasei A10 (3,82 miliarde lei) reprezentand asigurarile transportatorului pentru marfa transportata in calitate de caraus si asigurarile RCA subscrise pe teritoriul altor state membre UE in baza dreptului de libera prestare a serviciilor.

Rata combinata calculata pentru clasa A10 (RCA) a fost in 2017 de 99,46%.

Sucursale

Sucursalele au cumulat in anul 2017 prime brute subscrise in valoare de 755,6 milioane lei, in crestere cu 12% fata de aceeasi perioada a anului precedent.

La 31 decembrie 2017, activau pe piata asigurarilor 11 sucursale, dintre care 8 au practicat activitate de asigurari generale si 3 au practicat activitate de asigurari de viata.

In acelasi timp, piata de brokeraj s-a redus usor in 2017 (-0,86%), ajungand la 6,15 miliarde lei, conform ASF.

Raportul exhaustiv cu privire la evolutia pietei asigurarilor in anul 2017 poate fi consultat AICI.