1asig.ro
1asig.ro

Palatul Episcopal din Oradea nu avea asigurare de incendiu

5 min. / 1.540 cuvinte
Palatul Episcopiei Greco-Catolice din Oradea, distrus, in seara de 25 august a.c., de un incendiu de proportii, nu avea asigurare de incendiu, conform declaratiilor reprezentantului Episcopiei greco-catolice, Anton CIOBA, rectorul Seminarului greco-catolic.

PROMO


Astfel, in cadrul unei conferinte de presa, acesta a mentionat faptul ca, deoarece nu este data in uz, cladirea nu are asigurare de incendiu, avand nevoie de reabilitare dupa ce a fost retrocedata. A fost refacuta doar fatada, fiind pregatite proiecte pentru fonduri europene in scopul reabilitarii interioare. De asemenea, aflandu-se in conservare, cladirea nu avea autorizatie de securitate pentru incendiu.

Incendiul, considerat unul dintre cele mai mari din Oradea din ultimii ani, a afectat o suprafata de 1.300 de metri patrati. In urma acestuia, tavanul de la etajul 1 si un turn s-au prabusit, a declarat Camelia ROSCA, ISU Bihor. Peste 100 pompieri militari au participat la operatiunea de stingere a incendiului, cu 12 autospeciale dintre care 2 de interventie la inaltime.

Cladirea fusese golita anterior de tablouri si de arhiva episcopiei, insa peretii, teracote datand de dinaintea anului 1948, frescele si candelabrele au fost distruse de flacari, a mentionat Anton CIOBA in cadul conferintei de presa.

In momentul de fata, este desfasurata o ancheta pentru a stabili cauza exacta a producerii incendiului.

Luni, Prefectura Bihor a postat pe pagina de Facebook mai multe imagini din interiorul Palatului Episcopal dupa incendiu. Postarea se incheie cu un apel la cetatenii municipiului Oradea - si nu numai - de a contribui financiar la restaurarea cladirii: "Tinem sa mentionam ca este incurajatoare generozitatea oradenilor care se reunesc in aceste momente pentru a-i ajuta pe cei afectati de acest eveniment tragic, prin campania de strangere de fonduri la care vom adera si noi si unde vom invita de asemenea toate institutiile deconcentrate pe care le coordonam sa se implice. Facem apel de asemenea la cetatenii municipiului Oradea si nu numai, sa se implice financiar, atat cat pot, in acest act de normalitate, fiind datoria noastra a tuturor sa ne asiguram ca acest monument de care eram cu totii atasati va renaste si straluci din nou in Piata Unirii."

Palatul Episcopiei Greco-Catolice, ridicat la inceputul anilor 1900, a fost considerat mereu unul dintre simbolurile orasului.

Evenimentul readuce in dezbatere problema asigurarii cladirilor de patrimoniu si a obiectelor de patrimoniu. Conform Legii muzeelor si a colectiilor publice nr. 311/2003, "proprietarii si titularii de alte drepturi reale asupra muzeelor si colectiilor publice de importanta nationala sunt obligati sa incheie contracte de asigurare partiala sau integrala, in functie de obligatiile ce le revin potrivit prevederilor Codului civil, pentru bunurile mobile si imobile care fac obiectul patrimoniului muzeal, conform dispozitiilor legale in vigoare." De asemenea, "proprietarii si titularii de alte drepturi reale asupra muzeelor si colectiilor publice de importanta regionala, judeteana si locala sunt obligati sa incheie contracte de asigurare partiala sau integrala pentru bunurile mobile si imobile clasate in patrimoniul cultural national, categoria Tezaur, respectiv, monumente istorice din clasele A si B, care fac obiectul patrimoniului muzeal, conform dispozitiilor legale in vigoare." Cu toate acestea, in Romania astfel de asigurari se incheie foarte rar, in lipsa fondurilor financiare suficiente.

1.775 accesari
Sondaj

Care este riscul de care te temi cel mai mult pentru locuinta ta?

- Cutremur
- Inundatii
- Alunecari de teren
- Incendii
- Furtuna
- Furt
- Altele (va rog mentionati la rubrica de comentarii)


PROMO