1asig.ro
1asig.ro
federatia roaman de bowling

Ovidiu VADEAN: BAAR ar putea plati peste 40 milioane euro in strainatate in urma falimentului ASTRA

Biroul Asiguratorilor Auto din Romania estimeaza ca ar putea plati peste 40 milioane euro in urma falimentului ASTRA, a declarat Ovidiu VADEAN, Presedintele BAAR, in cadrul Conferintei de Asigurari Auto de la FIAR 2016.

In urma deciziei Consiliului ASF, din august 2015, de retragere a autorizatiei de functionare a societatii ASTRA Asigurari, Biroul Asiguratorilor Auto din Romania a inceput sa primeasca, incepand cu 1 septembrie, avizarile de dauna care inainte ajungeau la compania ASTRA si, de asemenea, Biroul a inceput sa primeasca si cererile de rambursare.

"In intervalul 1 septembrie 2015 - 30 aprilie 2015 (opt luni) BAAR a avizat un numar de 4.567 dosare de dauna. In primele trei luni ale acestui interval am primit un numar mare de avizari, ulterior numarul acestora fiind pe o panta descendenta", a explicat Ovidiu VADEAN.

"Pana in acest moment au fost primite 3.537 cereri de rambursare in suma totala de 13,8 milioane de euro. Dintre acestea, pana in prezent au fost platite 2.242 de dosare in suma totala de 9,6 milioane de euro. Aceste despagubiri s-au platit in numele politelor de Carte Verde emise de catre ASTRA Asigurari din Fondul Comun Carte Verde, care reprezinta structura financiara a Biroului. Fondul Comun este constituit pe baza contributiilor membrilor asociatiei", a spus Presedintele BAAR.

"Din calculele nostre, falimentul ASTRA Asigurari ne va costa minim 40 milioane de euro,", a subliniat Ovidiu VADEAN. Calculul a fost facut luand in considerare daunele pe Carte Verde pe care ASTRA le gestiona cand i s-a ridicat licenta, cat si daunele pe care BAAR le-a estimat ca ar putea veni pentru cele 800.000 de politele RCA valabile.

Conform Presedintelui BAAR, in vederea limitarii riscului la care BAAR era expus prin pierderea calitatii de membru a societatii ASTRA Asigurari s-a incheiat un contract de reasigurare de tip excedent de dauna cu o retinere proprie de 500.000 euro. Contractul vizeaza politele de asigurare Carte Verde ale societatii ASTRA valabile din perioada 28 august 2015 - 27 august 2016.

Contractul este plasat astfel: Swiss Re - lider, Trust Re, VIG Re, PartnerRe, Deutsche Ruck.

De asemenea, pentru daunele provocate de autovehicule neasigurate, inregistrate in Romania, BAAR a platit din 2008 si pana la finele lunii aprilie 2016 o suma totala de peste 4,46 milioane de euro si mai exista daune cunoscute de aproximativ trei milioane de euro.

"Contributia lunara la Fondul Comun Carte Verde a evoluat de la 0% in iulie 2015 la 0,5% in august - noiembrie 2015, la 1,0% in decembrie 2015, la 2,0% din ianuarie 2016. Contributia este colectata de la cei 9 asiguratori RCA", a mai spus Ovidiu VADEAN.

El a mai aratat ca, in aprilie 2016, a fost finalizat Raportul Comitetului de Monitorizare al Consiliul Birourilor (CoB) care va fi prezentat in cadrul Adunarii Generale ce va avea loc pe 2 iunie la Tallinn, Raportul face referire si la falimentul ASTRA, dar si la faptul ca este posibil ca alte companii de pe piata romaneasca sa ajunga in aceeasi situatie.

Pe 1 iunie 2016, reprezentanti ai BAAR se vor intalni cu conducerea CoB, iar tema discutiei va fi situatia financiara actuala a pietei de raspundere civila din Romania si o analiza a unui scenariu cu cel mai pesimist scenariu care poate aparea in cazul insolventei altor companii de asigurare.