1asig.ro
1asig.ro

Numarul locuintelor asigurate facultativ, cu 171.000 mai mic decat al celor asigurate obligatoriu

5 min. / 1.540 cuvinte
Subscrierile aferente asigurarilor facultative de locuinte, in prima jumatate a anului 2017 au inregistrat o scadere cu 13% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent. De asemenea, numarul contractelor facultative in vigoare este mai mic cu circa 171.000 fata de cel al asigurarilor obligatorii (politele PAD).

PROMO


Valoarea primelor brute subscrise pe segmentul asigurarilor facultative de locuinte a coborat, in primul semestru din acest an, la 155,3 milioane de lei, fata de 178,6 milioane de lei in perioada similara anului 2016, potrivit datelor publicate in raportul ASF - Autoritatea de Supraveghere Financiara.

La sfarsitul lunii iunie a.c., erau in vigoare doar 1,5 milioane de polite facultative, fata de 1,56 milioane de polite cu un am in urma.

In ceea ce priveste valoarea indemnizatiilor brute platite de companii, in S1 2017, pe aceasta linie, a crescut la peste 28,63 milioane de lei, dupa ce in anul precedent au achitat daune in valoare de 22,07 milioane de lei.Asigurarile obligatorii de locuinte (PAD) sunt ilustrate, in analiza ASF, de rezultatele activitatii Pool-ului de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID Romania). Comparativ cu semestrul I 2016, numarul de contracte in vigoare la finalul semestrului I 2017 s-a diminuat cu 3%, iar primele brute subscrise au scazut cu 2%.

Astfel, valoarea primelor brute subscrise a fost de 69,4 milioane de lei, iar numarul politelor in vigoare la finalul lunii iunie era de peste 1,67 milioane.

Totodata, valoarea indemnizatiilor achitate de PAID, in intervalul ianuarie-iunie 2017, a fost de 1,49 milioane de lei, dublu fata de suma achitata in urma cu un an, de 751.028 lei.Pe ansamblul pietei asigurarilor de locuinte (obligatorii si facultative), in prima jumatate a anului 2017 s-a consemnat o scadere a primelor brute subscrise de aproximativ 10% comparativ cu aceeasi perioada a anului precedent.

In piata valoarea totala a subscrierilor a fost de 224,7 milioane de lei, fata de 249,4 milioane de lei in primele sase luni din 2016.

In acelasi timp, valoarea totala a despagubirilor achitate de asiguratorii din piata asigurarilor de locuinte a crescut in S1 2017 la 30,12 milioane de lei, de la 22,82 milioane de lei in S1 2016.PAID Romania administreaza sistemul de asigurare obligatorie a locuintelor, care acopera trei riscuri de baza specifice Romaniei: cutremur, inundatii, alunecari de teren, in limita a 20.000 euro. Pentru o protectie suplimentara, proprietarii pot incheia si o polita facultativa a locuintei, pe langa cea obligatorie.

In ciuda pericolelor la care sunt expuse cele peste 8,9 milioane de locuinte din Romania, gradul de asigurare ramane sub 20%. Asadar, nevoia unei polite de asigurare pentru locuinte este in crestere. In acest sens, APPA - Asociatia Pentru Promovarea Asigurarilor desfasoara anul acesta a cincea editie a Campaniei "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte", proiect care are ca obiective cresterea gradului de constientizare a romanilor cu privire la pericolele la care le este expusa locuinta, precum si informarea acestora cu privire la formele de protectie financiara pe care le ofera incheierea unei asigurari obligatorii sau facultative de locuinta.

Conceptul "Octombrie - Luna Asigurarilor de Locuinte" a fost lansat, pentru prima data, in 2013 si reprezinta o ampla campanie de comunicare, cu multiple elemente, axate pe diseminarea de mesaje referitoare la importanta asigurarilor de locuinte.

In cadrul acestei campanii va fi organizat un eveniment dedicat riscurilor catastrofale si asigurarilor de locuinta: ICAR - Forumul International al Riscurilor Catastrofale, pe 18 octombrie a.c., la Hotel Sheraton din Bucuresti.

Cea de-a XIV-a editie a Forumului International al Riscurilor Catastrofale - ICAR 2017 va aborda teme precum schimbarile climatice, managementul riscurilor catastrofice si modul in care aceste doua aspecte influenteaza segmentul asigurarilor in agricultura.

Gasiti aici mai multe detalii despre agenda evenimentului, vorbitori si termenii de participare.

2.223 accesari