1asig.ro
1asig.ro

Noua Zeelanda: Guvernul a adoptat, in premiera la nivel mondial, prima legislatie privind raportarea climatica

5 min. / 1.540 cuvinte

Noua Zeelanda este prima tara din lume care a adoptat o lege care va garanta ca organizatiile financiare vor dezvalui si, in cele din urma, vor actiona cu privire la riscurile si oportunitatile legate de clima, arata Asia Insurance Review, citand o declaratie comuna, de joi, 21 octombrie, semnata de Dr. David CLARK - Ministrul Comertului si Consumatorilor, NZ -, si James SHAW - Ministrul Schimbarilor Climatice, NZ.

"The Financial Sector (Climate-related Disclosure and Other Matters) Amendment Bill (Proiectul de lege pentru modificarea legii privind sectorul financiar - informatii referitoare la clima si alte aspecte)", spune sursa citata, a trecut de a treia lectura. Odata intrat in vigoare, se asteapta ca acesta sa contribuie in mod semnificativ la realizarea neutralitatii emisiilor de dioxid de carbon in Noua Zeelanda, pana in 2050.

"Acest proiect de lege va impune ca aproximativ 200 dintre cei mai mari participanti la piata financiara din Noua Zeelanda sa divulge informatii clare, comparabile si coerente cu privire la riscurile si oportunitatile pe care schimbarile climatice le prezinta pentru activitatea lor. In acest fel, va fi promovata certitudinea in afaceri, vor creste asteptarile, progresul va accelera si vor fi create conditii echitabile de concurenta", a declarat David CLARK.

La randul sau, James SHAW sustine ca legislatia este una dintre actiunile pe care guvernul le intreprinde pentru a-si indeplini obligatiile internationale si pentru a atinge obiectivele privind emisiile pentru 2050, prevazute de Legea din 2002 privind raspunsul la schimbarile climatice ("Climate Change Response Act").

"Dezvaluirile legate de clima vor aduce riscurile climatice si rezistenta la schimbarile climatice in centrul procesului de luare a deciziilor financiare si de afaceri. Acestea vor incuraja entitatile sa devina mult mai sustenabile prin luarea in considerare a efectelor pe termen scurt, mediu si lung ale schimbarilor climatice in deciziile lor de afaceri", a subliniat James SHAW.

Asia Insurance Review noteaza ca dezvaluirile vor fi obligatorii pentru exercitiile financiare care incep in 2023, sub rezerva publicarii standardelor climatice de catre organismul independent de standardizare contabila din Noua Zeelanda - Consiliul de Raportare Externa (XRB - the External Reporting Board).

Standardele climatice ale XRB se vor baza pe recomandarile Grupului de lucru pentru informatii financiare legate de clima (TCFD - the Task Force on Climate-related Financial Disclosures) cu privire la guvernanta, gestionarea riscurilor, strategia, precum si indicatorii si obiectivele. Recomandarile sunt recunoscute la scara larga drept cele mai bune practici internationale.

XRB a publicat, in data de 20 octombrie 2021, primul sau document de consultare axat pe guvernanta si pe gestionarea riscurilor pentru standardele de raportare propuse cu privire la informatiile referitoare la schimbarile climatice. Pasul urmator: consultarea privind standardele pentru strategie, metrici si obiective (Strategy, Metrics and Targets).

509 accesari